Expert IT, Servicii IT — September 15, 2022 at 6:28 pm

În vremuri complicate adoptați soluții simple!

by

Acest „simplu” se traduce prin a investi doar în ceea ce ai cu adevărat nevoie și dacă nu reusesti singur să-ți definești punctele critice, apelează la o privire din exterior prin intermediul unui consultant. Vei identifica mai bine acele „unghiuri moarte” și nu vei risipi bugetul.

Externalizarea managementului IT ajută companiile să minimizeze stresul și întreruperile în timpul procesului de digitalizare. Organizațiile pot profita astfel la maxim de investiția lor IT, însemnând o eficiență operațională sporită și cheltuieli reduse.

Let Us Work For You sign

Pentru organizațiile care doresc să adopte noile tehnologii, serviciile de consultanță IT pot fi benefice în 3 moduri majore:

• Consultanții permit organizațiilor să se concentreze asupra afacerii lor:
Consultanți IT și manageri de proiect dedicați se ocupă integral de implementarea noilor tehnologii, de la planificare pana la lansarea oficiala.
Deși conducerea organizației este adesea inclusă și implicată activ în proces, aceasta nu trebuie să fie solicitată sau distrasă constant, prioritatea fiind sa ramana concentrata pe nevoile și operațiunile afacerii lor.
În plus, consultanții  acordă prioritate eficienței și comunicării, ceea ce poate însemna reducerea la minimum a perturbărilor de zi cu zi pentru angajați.

• Consultanții oferă un nivel de experiență care este greu de obținut intr-o relație clasica de colaborare de tip angajator – angajat:
Expertiza IT specializată se bazează pe seturi unice de abilități, certificări și experiență de primă mână, cu alte cuvinte, nu este ușor de găsit.
De fapt, un sondaj recent releva faptul că 67% dintre companii nu dispun de expertiză IT specializată, iar pentru 89% dintre managerii IT este dificil să recruteze talentul necesar. Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de cele mai recente și revoluționare tehnologii, cum ar fi cloud computing, virtualizare și securitate cibernetică.

• Consultanții protejează atingerea rezultatelor scontate:
Angajarea și formarea experților IT relevanți pentru nevoile specifice ale unui proiect pot reprezenta o povară financiară uriașă.
În schimb, consultanța permite organizațiilor să profite de abilitatile, experienta si cunostintele necesare la o fracțiune din cost.

Întrebarea care sperie directorii și consiliile de administrație:
Care este bugetul de IT pentru anul următor?
Cum tendința este de a face mai mult cu mai putin, multe organizații nu percep legătura dintre bugetul alocat IT-ului și protejarea afacerii sau îmbunătățirea productivității și eficienței, considerand ca reprezintă un cost, nu o investiție.
Pana si adresarea ar trebui sa fie diferita, implicand astfel un alt soi de asumare.
Bugetul nu este al departamentului IT ci al organizatie in sine, a carei activitate este sustinuta de tehnologie.

Ce include  un BUGET IT?
Un buget IT reprezintă alocarea totală a cheltuielilor IT pe o perioadă de 12 luni. Constă în cheltuieli de capital (CAPEX), cum ar fi costurile pentru achiziționarea de hardware, servere și echipamente. Include, de asemenea, cheltuieli operaționale (OPEX), care constau în costuri pentru achiziționarea de licențe Software-as-a-Service (SaaS), abonamente la Infrastructure-as-a-Service (IaaS), internet, utilități și servicii de management IT pe bază de abonament lunar.
În ansamblu, bugetul IT ar trebui să țină cont de costurile hardware, software, externalizare, si mai ales recuperare în caz de dezastru, plus serviciile de asistență aferente.

Hardware:
Mai simplu spus, hardware-ul reprezinta componentele fizice de care un sistem informatic are nevoie pentru a funcționa. Pot exista mai multe componente hardware atașate unui sistem informaticț: laptop-uri si desktop-uri, RAM, imprimante, monitoare, hard disk-uri, tastaturi, sisteme de sunet și multe altele.

Software:
Software-ul poate fi reprezentat de diverse programe sau aplicatii care tin de productivitate, functionalitate sau securitate.

Externalizarea:
Reprezinta utilizarea furnizorilor externi de servicii IT pentru a furniza eficient servicii de management IT pentru intregul sistem informatic, soluții de infrastructură de tip data-center si cloud, toate sub forma de subscriptie lunara. Include si implementarea tehnologiei, instalarea, migrarea și întreținerea periodică.

Recuperare în caz de dezastru:
Metoda prin care o organizație intenționează să recâștige accesul și funcționalitatea în cazul unui dezastru natural, atac cibernetic sau chiar întreruperi, reprezinta un plan de recuperarea în caz de dezastru.
Aceste servicii pot include backup-uri într-un cloud privat, restaurarea prioritizată a datelor sau sistemelor critice și asigurare cibernetică pentru a garanta gestionarea riscurilor și recuperarea în cazul în care apare un dezastru.

Fără un buget IT care să fie structurat pentru fiecare dintre aceste componente, o organizație s-ar putea regăsi in scenariul aparitiei unor nevoi spontane fiind nevoita să justifice fiecare cheltuială IT pe măsură ce apare, aceasta fiind de obicei mai mare.

În plus, o astfel de abordare descentralizata ar putea sa lase loc aparitiei fenomenului de “Shadow IT”.  Reprezinta implementarea unor tehnologii, aplicații și procese specifice de către departamente individuale, în detrimental unui IT centralizat. Acest lucru crește adesea riscurile de securitate cibernetică și scade sentimentul de responsabilitate.

Prioritizarea deciziilor bugetare:
Asigurarea că obiectivele companiei se aliniază cu deciziile legate de alocarea bugetului IT, reprezinta un aspect crucial al unei bugetari de succes.
Este și mai important să acordăm prioritate securității cibernetice mai ales in contextul actual de amenințări de securitate cibernetică în continuă evoluție. O modalitate ușoară de a determina ce priorități ar trebui să acorde o companie atunci când vine vorba de mediul său IT este efectuarea unei evaluări directe a securității IT și a functionalitatii infrastructurii.

Un raport de audit IT genereaza o lista de prioritati, constand in:
I. Investiții în tehnologie si in solutii de tip data-center care îmbunătățesc eficiența operațională si fi:
a. Infrastructure as a Service; Software as a Service
II. Protecții de securitate cibernetică care reduc riscurile și rezistența organizațională
III. Servicii de tip cloud care îmbunătățesc experiența angajaților și a clienților.

de Alexandru Trifu, Business Development Manager la Hypercubic