Financiar-Bancar, Securitate — September 27, 2022 at 2:41 pm

Qoobiss extinde serviciul AML pentru companiile din sectorul financiar

by

Startup-ul românesc Qoobiss, care oferă servicii de verificare a identității digitale, a lansat QOOBISS AML, o soluție menită să ajute companiile din sectorul financiar să automatizeze verificarea și monitorizarea persoanelor fizice și juridice, în vederea stabilirii riscului de conformitate.

Qoobiss-AMLECOFINANCE ROMÂNIA, IFN-ul ce oferă produse avansate de creditare online este cea mai recentă companie care va folosi soluția Qoobiss AML. ECOFINANCE ROMÂNIA dezvoltă și aduce pe piața din România soluții de creditare online, oferind servicii adaptate nevoilor consumatorilor și care se bazează pe cele mai bune practici internaționale. Produsele oferite de ECOFINANCE ROMÂNIA permit clienților să obțină un împrumut online în doar câteva minute, sigur și fără a fi nevoie să viziteze o sucursală.

„Reglementările internaționale și locale impun companiilor din sectorul financiar să ia măsuri pentru a preveni spălarea banilor și finanțarea terorismului. Acestea sunt denumite în mod colectiv reglementări AML și reprezintă unul dintre cele mai frecvente servicii solicitate de către clienții noștri”, a declarat Cătălin Micu, Project Manager în cadrul Qoobiss.

Instrumentele AML se referă la legile, reglementările și procesele care îngreunează tentativele infractorilor de a ascunde originea fondurilor obținute ilegal, dobândite prin infracțiuni, de la trafic de droguri, evaziune fiscală, fraudă, finanțare terorism sau corupție. Pentru a preveni tentativele de a muta banii prin instituții financiare sau afaceri legitime, companiile sunt responsabile pentru monitorizarea și raportarea tranzacțiilor suspecte. Instituțiile reglementate se pot confrunta cu amenzi substanțiale și alte consecințe pentru nerespectarea reglementărilor AML.

„Reglementările împotriva spălării banilor stabilesc responsabilitățile unei companii de a evalua riscul de spălare a banilor al clienților săi și de a monitoriza și raporta tranzacțiile suspecte. Procesul de verificare a identității utilizatorilor este unul costisitor pentru orice tip de business pentru că implementarea și derularea procedurilor de conformitate necesită atribuirea de resurse importante, atât umane, cât și tehnologice. Soluția QOOBISS AML este complet automatizată și ajută companiile din mediul fintech sau financiar să își identifice ușor clienții și să le evalueze profilul de risc încă din procesul de înrolare, cu costuri minime din partea companiei. Suntem siguri că ECOFINANCE ROMÂNIA va spori eficiența businessului său datorită implementării soluției Qoobiss dedicate stabilirii riscului de conformitate”, a explicat Cătălin Micu.

„Compania ECOFINANCE ROMÂNIA mai face încă un pas în ceea ce privește alinierea la standardele locale și internaționale privind siguranța tranzacțiilor efectuate. Ne-am bucurat să devenim parteneri cu cei de la Qoobiss, întrucât această colaborare vine cu un plus din punct de vedere al acurateței și eficienței sistemelor noastre. Mai mult decât atât, cu această ocazie reiterăm importanța creditării responsabile, una dintre valorile companiei noastre”, a declarat Rucsandra Stanciu, General Manager al companiei ECOFINANCE ROMÂNIA.

Serviciul Qoobiss de verificare și monitorizare a persoanelor fizice și juridice în vederea stabilirii riscului de conformitate este un serviciu de tip REST API ce permite verificarea și monitorizarea entităților stabilite de beneficiar în listele de sancțiuni internaționale precum și a persoanelor expuse public (PEP).

Astfel, serviciul QOOBISS AML permite verificarea și monitorizarea din următoarele perspective:
● Persoane și companii aflate sub incidența sancțiunilor internaționale;
● Persoane expuse public;
● Persoane și companii aflate sub incidența unor reglementări de restricționare din partea autorităților locale sau internaționale;
● Persoane și companii expuse din punct de vedere al riscului reputațional;
● Persoane și companii cu profile ce pot reprezenta un risc;
● Companii deținute de stat;
● Persoane urmărite de Poliția Română.

Listele de sancțiuni internaționale și listele persoanelor urmărite de Poliția Română verificate de soluția Qoobiss sunt actualizate în timp real.