EDUCATIE / JOB — October 12, 2022 at 2:07 pm

De ce să înveți JavaScript?

by

Ai văzut vreodată un site web care te-a uimit? Cu un design frumos, animații sau elemente interactive, unele site-uri sunt o adevărată operă de artă. Și aproape toate sunt create cu ajutorul JavaScript, cel mai utilizat limbaj de programare din lume.

backend-vs-frontend-developer-1024x682Pe lângă faptul că este utilizat pe scară largă și foarte versatil, este, de asemenea, un limbaj pe care mulți programatori începători aleg să îl învețe. Dacă ești unul dintre cei care se află pe punctul de a începe călătoria în programare sau dacă nu ești 100% sigur că JavaScript ar fi alegerea potrivită, suntem aici pentru a te ajuta.

Discutăm pe larg despre ce poți face cu JavaScript, ce opțiuni ai pentru a învăța de la zero limbajul, cât durează formarea la un curs și la ce să te aștepți mai departe, când vine vorba de salariul unui JavaScript developer.

Dar mai întâi, să vedem de unde a apărut acest limbaj de programare.

Ce înseamnă JavaScript, mai exact?

În primul rând, limbajul Javascript este (aproape) la fel de vechi ca și web-ul!

La începutul și mijlocul anilor ’90, internetul a devenit accesibil unui public mai larg datorită computerelor personale și a browserelor. În acel moment, în războiul browserelor existau doi actori cheie care își disputau dominația pe internet: Netscape și Microsoft. Navigator, browserul emblematic al Netscape, și Internet Explorer al Microsoft se aflau față în față.

javascriptJavaScript a fost creat inițial pentru a fi un limbaj de scripting doar pentru browserul Netscape, dar după lansarea sa, tot mai multe browsere au adăugat suport pentru JavaScript.

Web-ul avea nevoie de o modalitate de a deveni mai dinamic, cu animații, interacțiuni și mici automatizări. Iar JavaScript a fost soluția pentru a face acest lucru. De atunci, limbajul a ajuns să fie cel mai utilizat limbaj de programare. Și există o mulțime de beneficii dacă decizi să-l stăpânești.

Să vedem lista noastră de beneficii! Iată de ce decizia de a învăța JavaScript este cea corectă, pentru un viitor asigurat în programare.

1. Nu poți ocoli JavaScript pe web
JavaScript este cel mai universal limbaj de programare de pe internet. În prezent, este utilizat de 97,6% din toate site-urile web, conform datelor statistice. Așadar, nu este o exagerare când spunem că nu-l poți ignora.

Rezultatele căutării Google care apar pe măsură ce tastezi sunt obținute cu ajutorul JavaScript. Microsoft a construit browserul web Edge cu ajutorul acestuia. Iar Facebook a inventat propriul său mod de a furniza JavaScript pentru a accelera site-ul său (fiecare secțiune a paginii Facebook este o colecție de aplicații JavaScript independente).

World Wide Web este construit cu acest limbaj de programare, așa că, în mod firesc, nu există nicio modalitate de a-l ocoli. Și cu siguranță nu ar trebui.

2. Este o abilitate foarte solicitată pe piața muncii
Dacă consulți sondajul mondial din 2021 realizat de Statista, vei vedea că JavaScript este oficial cel mai utilizat limbaj de programare din lume. Și este un limbaj omniprezent, apărând în cel mai mare procent de anunțuri de angajare în total. Așadar, deși nu este neapărat cel mai iubit limbaj (toată lumea are preferințele sale), dar este cu siguranță cel mai utilizat. Și, de asemenea, câștigă tot mai multă popularitate și relevanță în multe domenii.

Conform raportului DevSkiller pentru 2020 al site-ului de testare a competențelor dezvoltatorilor, JavaScript este cea mai solicitată competență IT în acest moment. Așadar, învățarea acesteia îți poate oferi avantaje uimitoare pe piața muncii și te poate ajuta să-ți asiguri competențele tehnice pentru viitor.

3. Poți aduce caracteristici uimitoare pe site-urile web
Cândva, internetul era doar o simplă afișare de texte, fără niciun comportament interactiv. Astăzi, JavaScript aduce interactivitate, capacitate de reacție și, adesea, personalitate site-urilor. Toate browserele acceptă JavaScript, ceea ce permite afișarea frumoasă a videoclipurilor, animațiilor și a altor materiale media. Componenta principală a web-ului sunt HTML și CSS, care marchează conținutul site-urilor, dar este nevoie de JavaScript pentru a le da viață.

Deschide uimitorul roman grafic online de la SBS. Sau conectează-te online la diferite posturi de radio din lume cu Radio Garden. Nimic din acest tip de conținut web nu s-ar putea realiza fără JavaScript.

Așadar, dacă ți se cere să creezi site-uri web frumoase, receptive, cu o UX (experiență a utilizatorului) uimitoare, pune JavaScript pe lista de „de învățat” rapid.

4. Este mai mult decât un simplu limbaj de programare front-end
Este un limbaj de scripting (deci scripturile sale trebuie să ruleze într-un browser sau într-un interpretor) și nu este limitat doar la dezvoltarea front-end sau back-end. Atunci când este combinat cu interpretori precum Node.js, versatilitatea sa pare într-adevăr nesfârșită. În afară de elemente interactive pentru site-uri web, poți utiliza JavaScript pentru:

A crea aplicații web și mobile – Vezi câteva dintre aplicațiile de top ale unor companii de renume mondial, precum Netflix, Linkedin, Paypal sau Uber – toate au fost create cu ajutorul interpretoruluiNode.js, care este un mediu de execuție pentru codul JavaScript. Dezvoltatorii pot folosi interpretorii și diverse cadre pentru a dezvolta și construi aplicații web și mobile, nu doar pagini web.

A construi servere web și aplicații de tip server-side – Dincolo de site-urile web și de aplicații, dezvoltatorii pot folosi JavaScript pentru a construi servere web simple și pentru a dezvolta infrastructura back-end folosind Node.js.

5. Este ușor de învățat.
JavaScript este un limbaj de scripting multi-paradigmă, astfel încât acceptă și stiluri de programare orientate pe obiecte, imperative și funcționale. Am spune că este, cu siguranță, unul dintre limbaje de programare de învățat pentru începători. De asemenea, dacă stăpânești JavaScript, vei putea face o asemenea varietate de lucruri cu el încât nu vei regreta efortul depus.

Este foarte bine să îl înveți printre primele tale limbaje, deoarece poți realiza multe cu el într-un timp scurt. S-ar putea să poți învăța Python un pic mai repede datorită limbajului său simplist. Dar nu vei putea face atât dezvoltare front-end, cât și back-end cu Python – poți face lucruri mai spectaculoase cu JavaScript mult mai devreme.

Nu ai nevoie de prea multe cunoștințe tehnice pentru a face codul JavaScript să funcționeze. Îl poți rula pur și simplu cu un browser. Cu toate acestea, dacă vrei să mergi mai departe decât codul, vor exista lucruri mai complexe pe care trebuie să le înțelegi. Iar un plan de studiu bine structurat, plus niște îndrumări îți vor fi de mare folos.