Big Data&Analytics — October 17, 2022 at 12:16 pm

Raportarea îți consumă timp și energie? Lucrează mai eficient cu cu System Innovation România și Qlik Sense

by

”Am date, însă depun un efort prea mare pentru a le transforma în rapoarte şi analize”. Este o provocare curentă pentru tot mai multe companii, în care managementul solicită rapoarte complexe asupra activităţii curente sau istorice.  Sistemele operaţionale (ERP, spre exemplu) conţin un volum ridicat de date brute, însă prelucrarea acestor este dificilă și consumatoare de timp.

_SAP Business One Intelligent RPA (9)De cele mai multe ori, departamentele financiare muncesc zile la rând pentru pregătirea unui raport managerial complex. Se bazează preponderent pe exportul datelor în Excel şi prelucrarea manuală a acestora, ajungând să piardă însă mai mult timp cu reconcilierea datelor şi aplicarea cheilor de control, decât cu analiza datelor în sine. Pentru companiile cu activitate mai complexă, procesul devine o corvoadă atât pentru departamentul financiar cât şi în cel IT.

Cea mai simplă rezolvare a acestea probleme este utilizarea unei soluţii dedicate pentru ”business analytics” precum Qlik Sense. Datele vor fi preluate din sistemele operaţionale existente sau chiar din fişiere excel, însă vor fi centralizate și prelucrate într-o aplicatie dezvoltată special pentru analiza și raportare. De zece ani consecutiv (inclusiv 2022) Qlik este recunoscut ca lider în  cadranele Gartner pentru ”analytics și business intelligence”, ceea ce arată un nivel ridicat de performanță și mai ales de inovație.

Libertate de analiză cu Qlik Sense

Qlik Sense este un serviciu de Business Analytics care automatizează întreaga activitate de colectare, corelare, prelucrare și validare a datelor preluate din multiple surse și transformarea acestora în rapoarte. Qlick Sense oferă doua avantaje majore. Primul este că poate prelua date din aproape orice sursă: baze de date tranzacţionale (MySQL, Oracle, Azure SQL, Google BigQuerry, Amazon Redshift,  PostresQL ) dar şi aplicaţii mobile, servicii cloud,  fişiere Excel, Mailchimp, Google Analytics, OneDrive, Dropbox etc. Practic, nu aveţi de ce să vă faceţi griji că datele pe care le aveţi nu vor putea fi integrate în Qlik Sense.

Qlik_Logo.svgAl doilea avantaj al Qlik Sense este că oferă tuturor utilizatorilor, indiferent de profil şi nivel de pregătire acces la informaţii printr-o interfaţă modernă şi funcţionalităţi avansate de tip self-service. Aceasta înseamnă că utilizaotrii îşi poţi crea propriile rapoarte şi pot explora datele după considera necesar. Rapoartele sunt dinamice și se actualizează odată cu schimbarea datelor.

Utilizatorii au la dispoziție multiple tablouri de bord și opţiuni de vizualizare, iar funcţionalităţile de tip drill-down permit investigaţii amănunţite.  Utilizatorii pot merge din aproape în aproape pentru a explora o anumită situație din multiple perspective: vânzări, clienţi, agenţi, produse, adaos comercial, indicatori procentuali sau în valori brute etc.

Totodată, soluţia oferă funcţionalităţi de căutare contextuală (înţelege intenţia utilizatorului şi generează automat rezultate în funcţie de context ) și trimite notificări sau alerte la schimbarea sau actualizarea unor seturi de date. Mobilitatea este maximă, soluţia având un design responsiv și fiind dezvoltată nativ pentru interfeţe de tip touch. Beneficiarii pot opta pentru utilizarea Qlik Sense în regim cloud dar și într-un mediu IT intern, în ambele cazuri soluția fiind accesibilă prin subscripție anuală, la un preț similar.

Experiența System Innovation România arată că utilizarea Qlick Sense eliberează departamentele financiare și IT de povara asamblării şi validării manuale a rapoartelor. Mai mult, oferă decidenţilor posibilitatea de a explora singuri datele  din cele mai diverse perspective.

Embedded analytics prin Qlik Sense

Qlik Sense permite un nivel ridicat de customizare și integrare de tip ”embedded” în aplicaţii de business, portaluri sau pagini web. Practic, utilizatori pot accesa și vizualiza anumite seturi de date direct în mediul lor de lucru, fără să deschidă Qlik Sense. Aceste scenarii de lucru sunt limitate în general la vizualizarea datelor și permit mai mult explorarea acestora, însă oferă comoditatea lucrului într-o singură aplicaţie. Practic, datele urmează utilizatorii în mediul lor familiar de lucru susţinându-le din mers deciziile operaţionale. Pentru analize strategice este însă necesară accesarea soluţiei Qlik Sense.

Facilităţile de embedded analytics pot fi exploatate atât pentru a oferi acces la date utilizatorilor interni (direct în sistemul ERP, spre exemplu) cât şi unor clienţi sau parteneri, prin intermediul unui portal. Aceştia vor putea vizualiza date specifice pentru relaţii de afaceri, de la volumul unor comenzi la indicatori de performanţă, care să îi ajute îi luarea unor decizii. Consumatorii informaţiilor de tip ”embedded” nu au nevoie de licenţă sau subscripţie.

Căror companii se adresează QlikSense

Qlik Sense este soluția ideală pentru organizațiile care au sisteme operaționale ce furnizează volume mari de date și întâmpina dificultăți în prelucrarea acestora. Mai mult, departamentele financiare aloca mai mult timp şi atenţie validării datelor decât interpretării rezultatelor. Qlik Sense este instrumentul ideal pentru compania ta dacă:

· Consumi prea mult timp și energie ca să produci rapoartele periodice pentru management (director general, consiliu de administraţie)

· Vrei să ai acces la rapoarte pe intervale mari de timp (multianuale)

· Obţii cu întârziere datele solicitate Departamentului Financiar

· Ai nevoie de perspective multiple asupra indicatorilor economici

· Îţi doreşti să analizezi singur datele şi să poţi face investigaţii în profunzime

· Vrei să partajezi uşor rapoartele cu alţi membri ai echipei

Logo SysinnROSystem Innovation România este partener Qlik și oferă servicii complete pentru configurarea, implementarea și utilizarea Qlik Sense, pentru clienţi din cele mai diverse domenii de activitate, indiferent de sursele de date pe care aceștia de dețin. Cu System Innovation România poţi configura şi utiliza Qlik Sense împreună cu orice soluție ERP, CRM, WMS există în compania ta. Pentru mai multe informaţii contactează-ne la office@sysinconsult.ro.