Studii — November 17, 2022 at 4:53 pm

Școlile de șoferi și-au mărit costurile

by

Conform celui mai recent studiu OLX, cea mai mare platformă de anunțuri generaliste din România, ofertele școlilor de șoferi s-au scumpit considerabil în 2022. Costurile medii pentru cursurile de șofat ajung la 4,883 RON, dublu fața de anul precedent.   

Driving School_OLXPuseele inflaționiste din ultimul an pot influența masiv sumele pe care românii vor fi nevoiți să le investească pentru școala de șoferi. Institutul Național de Statistică a raportat creșteri de +28,85% la combustibil, în septembrie 2022 față de septembrie 2021. De asemenea, serviciile au fost mai scumpe cu 8,31% în octombrie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Datele OLX arată că prețul mediu pentru ofertele școlilor de șoferi pentru anul 2021 erau de 2,168 RON, în timp ce anul acesta românii vor cheltui în medie 4,883 RON pentru aceleași servicii.

Pentru a economisi atunci când vine vorba de școala de șoferi, OLX încurajează utilizatorii să aleagă cu atenție școlile de șoferi din platformă, să compare ofertele, să caute eventuale oferte de Black Friday sau de sărbători.  De asemenea, OLX încurajează utilzatorii să nu ofere avans la plată fără un contract semnat în prealabil și de asemenea, să nu ofere datele cardului pe platforme precum WhatsApp.

„Observăm pe platformă o cerere crescută referitoare la cursurile pentru obținerea carnetului de conducere, în comparație cu numărul anunțurilor listate. În același timp, prețurile ofertelor sunt în creștere substanțială, dublu la nivelul anului 2022, în comparație cu anul 2021. Unul dintre motivele principale ale acestui fenomen de scumpire este inflația – nivelul prețurilor la combustibil și al serviciilor fiind încă în creștere.”Andreea Stoican-Popescu, PR & Campaign Manager OLX Romania, Bulgaria, Portugal.

Carnetul de șoferi devine o necesitate pentru mulți români, așa cum arată și datele liderului pieței locale de anunțuri generaliste. La nivelul anului 2022, s-au înregistrat 2,028 de căutări ale utilizatorilor pentru acest serviciu, în timp ce oferta numără 122 de anunțuri postate.

Cea mai mare cerere este înregistrată pentru zona București-Ilfov, cu 2,185 de căutări. Următoarele în top sunt zonele Argeș cu 499 de cereri și Dolj cu 461 de cereri. Regiunile cu cele mai multe oferte sunt București – Ilfov cu 198 de oferte, Argeș (24) și Timiș (18).