Servicii IT — December 5, 2022 at 6:15 pm

Comisia Europeană, DG CLIMA atribuie contractul ETS-DEV-3 pentru dezvoltare și întreținere

by

Uni Systems în consorțiu cu NRB au încheiat un contract pe șase ani, cu o valoare maximă de 9 milioane de euro, pentru dezvoltarea, întreținerea și suportul sistemelor informatice ale schemei Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), operată de Comisia Europeană, Direcția Generală Politici Climatice (DG-CLIMA).

euets_slide_4_3Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii este piatra de temelie a politicilor UE de combatere a schimbărilor climatice și un instrument esențial pentru reducerea rentabilă a emisiilor de gaze cu efect de seră, în cadrul primei și celei mai mari piețe de carbon din lume.

Acest contract-cadru acoperă serviciile legate de Registrul Uniunii (UR), de Registrul de tranzacții al Uniunii Europene (EUTL) și de Registrul central de tranzacții, care monitorizează și înregistrează toate tranzacțiile care au loc în cadrul sistemului de comercializare, inclusiv site-ul public al EUTL.

Consorțiul format din Uni Systems și NRB va furniza servicii care includ întreținerea și asistența, precum și dezvoltarea continuă a sistemelor EU ETS, asigurând o utilizare ușoară și o funcționare fără probleme. Consorțiul va furniza și analiza și studiile tehnice/de afaceri, va gestiona specificațiile EU ETS și va asigura implementarea pentru noile funcționalități/module, în conformitate cu legislația, prin încorporarea sistemelor de securitate de la stadiul conceperii în cadrul funcționalităților existente și nou dezvoltate cu caracteristici de securitate de ultimă generație, așa cum se utilizează în sectorul financiar.

Nikos Psimogiannos, membru al Consiliului de Administrație al Uni Systems BeLux, a declarat: „Suntem entuziasmați și onorați să ne asumăm acest proiect critic, atribuit de către Comisia Europeană, DG-CLIMA pentru următorii 6 ani. Apreciem încrederea pe care DG CLIMA a acordat-o organizației noastre și expertizei tehnice și de afaceri profunde a echipelor noastre.  Echipa noastră se angajează să exceleze în susținerea acestui proiect pentru Uniunea Europeană și cetățenii săi și se va implica pe deplin în dezvoltarea în continuare a valorii și impactului EU-ETS, piatra de temelie a politicii UE de combatere a schimbărilor climatice, destinată comunității europene.”

Direcția Generală Politici Climatice (DG-CLIMA) conduce eforturile Comisiei Europene de combatere a schimbărilor climatice la nivelul UE și la nivel internațional. Misiunea sa principală este de a formula și de a pune în aplicare politicile și strategiile UE în materie de climă, astfel încât UE să se transforme în primul continent neutru din punct de vedere climatic și rezistent la schimbările climatice până în 2050. DG CLIMA joacă un rol de lider în elaborarea și facilitarea punerii în aplicare a politicilor și legislației eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a pune în aplicare a Pactului Verde (Green Deal) european. DG CLIMA promovează tehnologiile inovatoare de decarbonizare pentru a combate încălzirea globală și urmărește să asigure prosperitatea și bunăstarea, insuflând o nouă cultură climatică în Europa, schimbând comportamentele în întreaga noastră societate.

DG CLIMA menține o poziție ambițioasă de lider mondial în ceea ce privește acțiunile climatice, protejarea stratului de ozon, consolidarea pieței internaționale și naționale a carbonului. Contribuie la ecologizarea finanțelor, asigurând integrarea acțiunilor climatice în bugetul UE, în politicile UE și ale statelor membre.