Expert IT — December 12, 2022 at 6:01 pm

Cum pot UPS-urile să alimenteze casele și companiile europene în această iarnă

by

DSC_7954Din punct de vedere energetic, Europa se pregătește pentru o iarnă cu incertitudini. Acest scenariu destul de neliniștitor este rezultatul dinamicii geopolitice actuale, al lucrărilor de întreținere planificate pentru unele dintre capacitățile de producție de energie, al unei reveniri după încetinirea economică cauzată de COVID-19 și al deciziei pe termen lung a multor țări europene de a-și reduce dependența de combustibilii fosili. În tot acest timp, tranziția către sursele regenerabile a fost lentă. Deși fiecare țară din Europa are un profil unic în ceea ce privește dependența de mixul energetic și diferitele niveluri de eficiență a aprovizionării cu energie, întregul continent se confruntă cu o provocare serioasă: asigurarea unor cantități suficiente de energie pentru a trece cu bine peste iarna care urmează.

În octombrie, Bloomberg Europe a raportat că întreruperile de curent reprezintă “următoarea amenințare pentru continent”. Țările din întreaga regiune își exprimă deja îngrijorarea cu privire la necesarul de gaze pentru lunile următoare. Primul ministru al Franței anunța deja posibile pene de curent în casele din întreaga țară în această iarnă. Compania care administrează rețeaua națională din Marea Britanie vorbește despre “întreruperi de energie electrică de trei ore”, în timp ce Norvegia este “pregătită să își reducă exporturile de energie electrică”. Așadar, în condițiile unor rezerve de energie deja limitate și ale unei asemenea incertitudini în sectorul energetic, nu este de mirare că regiunea noastră se pregătește pentru niște luni de volatilitate.

Inconvenientele pe care întreruperi ale energiei electrice le-ar putea provoca în sectorul casnic și rezidențial, chiar și în urmă cu 20 de ani, nu erau nesemnificative. Cu atât mai mult în prezent, odată cu apariția tehnologiei pentru locuințe inteligente și cu dependența noastră de dispozitivele electronice conectate, repercusiunile unor fluctuații de energie electrică sau ale unei întreruperi totale a energiei electrice în locuințele noastre sunt de neconceput. Instabilitatea furnizării de energie electrică ar putea provoca daune ireversibile dispozitivelor electronice sensibile din casă, în timp ce o pană totală de curent ar putea provoca întreruperi grave ale sistemului de iluminat sau de încălzire. Și, după cum am văzut în ultimii doi ani, ca răspuns la pandemia COVID-19 din 2020, multe persoane lucrează acum de acasă sau au adoptat învățarea la distanță ca opțiune implicită. Din acest moment, am devenit mult mai dependenți de echipamentele home office/WIFI și, bineînțeles, echipamentele electrice ale biroului nostru de acasă depind de o sursă de alimentare stabilă și rezistentă. Vestea bună este că locuințele își pot proteja aparatele electrice de amenințare a fluctuațiilor și a întreruperilor de energie electrică prin instalarea unei surse de alimentare neîntreruptibilă (UPS).

Atât întreprinderile mari, cât și cele mici, se bazează pe surse de alimentare stabile și rezistente pentru dispozitivele lor critice, pentru a-și desfășura cu succes operațiunile zilnice. Și, bineînțeles, mulțumirea clienților depinde în totalitate de capacitatea unei companii de a funcționa permanent. Chiar și în cazul unei fluctuații de tensiune pe termen scurt, desfășurarea operațiunilor ar putea fi afectată, ca rezultat al unei defecțiuni bruște a echipamentelor sau a unei eficiențe reduse a echipamentelor electrice.

Iar când vorbim despre o pană totală de curent, consecințele ar putea fi dezastruoase – nu doar la nivel de întrerupere a activității, ci și la nivel de reputație. Gândiți-vă doar la consecințele financiare și logistice în urma unei pene de curent care ar afecta, să zicem, unitățile frigorifice din supermarketuri, cuptoarele dintr-o brutărie sau bancomatul băncii locale. Fluctuațiile și întreruperile de energie electrică pot provoca daune grave și întreruperi ale activității. Prin instalarea dispozitivelor de alimentare neîntreruptibilă, întreprinderile pot evita potențialele deteriorări ale aparatelor critice și pot elimina inactivitatea în asemenea situații.

Industria depinde de o rețea electrică stabilă, motiv pentru care o schimbare bruscă a tensiunii ar putea cauza daune grave dispozitivelor critice – care, la rândul lor, ar putea cauza întreruperi masive ale activității. Să luăm ca exemplu o fabrică de prelucrare a laptelui care produce până la 5 000 de litri de lapte pe zi.  Calitatea și igiena sunt esențiale. Starea fiecărei sticle în parte depinde de un proces de producție automatizat, care include încălzirea pentru pasteurizare, precum și răcirea și refrigerarea pentru a distruge orice bacterie dăunătoare și a asigura o depozitare corectă. Un astfel de proces se bazează pe măsurători și teste extrem de precise, care, la rândul lor, depind de o sursă de energie stabilă. Orice întrerupere sau pană de curent ar putea avea ca rezultat un lot de lapte contaminat, care ar trebui respins imediat.

Cercetările efectuate de Forbes arată că, de exemplu, un producător de automobile riscă să piardă 23.000 de euro pe minut de fiecare dată când linia de producție se oprește, iar, în general, astfel de situații îi costă pe producătorii industriali peste 50 de miliarde de euro pe an! Cu toate acestea, prin instalarea de dispozitive UPS, mediile industriale pot asigura calitatea și disponibilitatea energiei electrice, eliminând astfel timpii de întrerupere costisitori ai activității și chiar riscurile pentru siguranța angajaților.

Un UPS este un dispozitiv electric care protejează instalația electrică de problemele legate de calitatea furnizării energiei și asigură o alimentare de urgență atunci când sursele principale nu mai sunt disponibile. Acest lucru este posibil datorită energiei stocate în baterii. Un UPS este utilizat în mod obișnuit pentru a proteja dispozitivele critice și alte echipamente electrice, nu doar în locuințe și întreprinderi mici, ci și în medii de lucru puternic dezvoltate, cum ar fi supermarketuri, centre comerciale, uzine chimice și fabrici – unde o întrerupere neașteptată a alimentării cu energie electrică ar putea cauza blocarea activității, răniri sau chiar decese.

Schneider Electric are un rol important de jucat în această iarnă, ajutând la protejarea echipamentelor electrice critice din casele, întreprinderile și industria din întreaga Europă.  Așadar, chiar dacă ne confruntăm cu fluctuații de energie și pene de curent în lunile următoare, fiți siguri că vă putem menține alimentați și productivi în această perioadă dificilă. În plus, majoritatea produselor UPS de la APC sunt certificate Green Premium™ și oferă conformitate, transparență și performanțe superioare.