NEW TECHNOLOGY — December 16, 2022 at 11:57 am

Programul Digitalizare IMM are undă verde în 2023. Atenţie la criteriile de intensitate digitală!

by

Pe 15 decembrie a fost aprobată forma finală a Ghidului Solicitantului pentru programul Digitalizare IMM, prin care mediul de afaceri din Romania primește acces la finanțări nerambursabile de 347,5 milioane euro. Astfel, 2023 va aduce IMM-urilor românești numeroase oportunități de digitalizare.

Digitalization, Digital Transformation ConceptSoft Net Consulting, furnizor de soluţii de digitalizare atrage atenţia că spre deosebire de alte apleuri, Digitalizare IMM cere solicitanților să se angajeze ca la finalul implementării proiectului să atingă minim 6 dintre criteriile de intensitate digitală, conform Indicelui Economiei și Societății Digitale (DESI). Respectarea a cel puţin şase criterii este însă o provocare majoră, deoarece multe dintre aceste criterii vizează tehnologii avansate, dificil de pus în producţie de către un IMM.

Criteriile de intensitate digitală

Printre criteriile cel mai greu de atins de află utilizarea Inteligenţei Artificiale (AI), a Internet of Things (IoT) dar si utilizarea internetului în scop de afaceri de către peste 50% dintre angajați, cu precădere pentru companiile de producție sau transporturi. De asemenea, pentru anumite soluții adoptate, ghidul prevede praguri procentuale asumate de aplicanți, spre exemplu 10% vânzări online proiectele de ecommerce cu specific business-to-consumer. În lipsa atingerii a cel puţin şase dintre criteriile de intensitate digitală prevăzute, companiile finanțate prin acest program riscă să returneze (total sau parţial) sumele primite sau să nu le fie decontate invesţiile în întregime.

Aveți mai jos criteriile de intensitate digitală prevăzute în program:

· Mai mult de 50% dintre persoanele angajate să utilizeze în scop de afaceri computere cu acces la internet
· Pachet software ERP pentru partajarea de informații între departamente
· Conexiune la internet cu viteză de cel puțin 30 Mb/s
· Vânzări on-line de cel puțin 1% din cifra de afaceri totală și vânzări către consumatori privați prin magazine B2C de cel puțin 10%
· Utilizarea tehnologiei IoT (Internet of Things)
· Utilizarea a una sau mai multe rețele sociale pentru business
· Utilizarea sistemelor de gestiune a relațiilor cu clienții (CRM)
· Cumpărarea de servicii cloud computing sofisticate sau intermediare: Software ca serviciu (SaaS), Platformă ca serviciu (PaaS) și Infrastructură ca serviciu (IaaS)
· Utilizarea tehnologiei de Inteligență Artificială
· Tranzacții prin platforme de comerț electronic de cel puțin 1% din total venituri.

Provocările programului Digitalizare IMM

Programele cu finanțare europeană au fost întotdeauna o provocare pentru solicitanți. Digitalizarea IMM are însă un nivel superior de complexitate.

Dorin Andreica - Soft Net Consulting-min„Digitalizarea IMM-urilor este un program din PNRR care a generat aşteptări foarte ridicate. Ghidul solicitantului a fost deja aprobat și publicat, iar depunerile vor începe în 2023. Puţine companii și-au făcut însă bine temele şi au evaluat şansele reale de respectare a condiţiilor impuse prin acest program. Simpla achizitie de echipamente sau licențe, dar și crearea unui magazin online nu vor duce la atingerea a cel puţin şase criterii. Va fi nevoie de implementarea unor sisteme integrate de tip ERP și CRM în adevăratul sens al cuvântului și de o transformare digitală reală a companiilor. Mai mult, integrarea în proiectele dedicate IMM-urilor a unor elemente de AI sau IOT va fi o provocare, atât pentru beneficiari cât şi pentru furnizori. Companiile care scriu proiecte vor fi puse în faţa unor situaţii noi și relativ complexe, iar furnizorii de tehnologie trebuie să se asigure că au experţii necesari”, consideră Dorin Andreica, Director General Soft Net Consulting.

Compania Soft Net Consulting prevede dificultăţi în derularea acestui program atât la nivelul dimensionării corecte a efortului financiar solicitat, cât şi punerii efective în producţie a proiectelor subvenţionate. Pentru a depăși acest impact compania a pregătit un portofoliu care integrează în cloud-ul Orange, soluții ERP și componente IoT, CRM, platforme B2B și B2C, dar și roboți software (RPA) precum și unelte care să asigure validarea indicatorilor de progres.

Pentru a-și ajuta clienții să participe mai ușor la acest program, Soft Net Consulting a organizat multiple webinare și sesiuni de informare, alături de principalii parteneri de afaceri. Întreaga documentație poate fi accesată la Digitalizare IMM – 4 webinare practice care să ajute în realizare proiectelor (https://softnetconsulting.ro/digitalizare-imm-4-webinarii-practice/)

Programul digitalizarea IMM-urilor, parte a PNRR, s-a aflat în dezbatere publică timp de 30 de zile, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat pe 15 Decembrie varianta finală. Fondurile de cca 347,5 milioane euro vizează susținerea a 5492 de proiecte (valoare medie) orientate către: achizițiii de hardware, echipamente de automatizări şi robotică, tehnologii RPA, blockchain, AI și machine learning, precum și servicii asociate de consultanţă şi instruire. Autorităţile speră ca programul pentru Digitalizarea IMM-urilor să crească poziția României în clasamentul DESI (Indicele Economiei și Societății Digitale) realizat anual de Comisia Europeană. Conform ediţiei 2022, România a ocupat ultimul loc în acest clasament atât la nivel general cât și în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale în activitățile întreprinderilor.