Hardware — January 26, 2023 at 4:25 pm

Livrările la nivel mondial de PC-uri au scăzut în 2022

by

Livrările de PC-uri la nivel mondial au totalizat 65,3 milioane de unități în al patrulea trimestru din 2022, reprezentând o scădere cu 28,5% față de al patrulea trimestru din 2021, conform rezultatelor preliminare date publicității de Gartner. Aceasta marchează cea mai mare scădere trimestrială a livrărilor de când Gartner a început să urmărească piața PC-urilor la mijlocul anilor 1990. Pentru acest an, livrările de PC-uri au ajuns la 286,2 milioane de unități în 2022, în scădere cu 16,2% față de 2021.

„Anticiparea unei recesiuni globale, inflația crescută și ratele dobânzilor mai mari au avut un impact major asupra cererii de computere”, a declarat Mikako Kitagawa, Director Analyst la Gartner. „Deoarece mulți consumatori au deja PC-uri relativ noi care au fost achiziționate în timpul pandemiei, accesibilitatea redusă înlocuiește orice motivație de a cumpăra, ceea ce face ca cererea de PC-uri a consumatorilor să scadă la cel mai redus nivel din ultimii ani”, a adăugat Mikako Kitagawa.

„Piața PC-urilor pentru mediul enterprise este, de asemenea, afectată de încetinirea economiei”, a adăugat Kitagawa. „Cererea de PC-uri în rândul companiilor a început să scadă în al treilea trimestru al anului 2022, dar acum piața s-a mutat de la ușoară descreștere la deteriorare. Cumpărătorii din mediul enterprise prelungesc ciclurile de viață ale PC-urilor și întârzie achizițiile, ceea ce înseamnă că piața de business nu va reveni probabil la creștere până în 2024”, a detaliat Kitagawa.

Simultan, nivelurile mai ridicate ale stocurilor de PC-uri au început să fie semnalate din prima jumătate a anului 2022 și au constituit un blocaj pentru piața PC-urilor. Oferta scăzută de PC-uri cauzată de cererea mare și întreruperile din lanțul de aprovizionare până în 2021 s-au transformat rapid într-un exces de aprovizionare odată ce cererea a încetinit rapid și semnificativ.

Primii trei furnizori de pe piața mondială de PC-uri au rămas neschimbați în al patrulea trimestru din 2022, Lenovo menținându-se locul 1 în livrări (vezi Tabelul 1).
Gartner WW PC Market 2022

 

În timp ce Lenovo și-a menținut o cotă de piață de 24%, compania a cunoscut cel mai puternic declin de când Gartner a început să urmărească piața PC-urilor. Livrările Lenovo s-au diminuat în toate regiunile, cu excepția Japoniei, scăzând cu peste 30% în zona EMEA și America Latină.

HP și Dell au înregistrat, de asemenea, scăderi abrupte din punct de vedere istoric. HP a fost afectată cel mai puternic de piața EMEA, unde livrările au scăzut cu 44% de la an la an.

Pentru Dell, cererea slabă de pe piața marilor companii a afectat livrările în a doua jumătate a anului 2022.

Prezentare generală regională

Piața PC-urilor din SUA a scăzut cu 20,5% în al patrulea trimestru din 2022, înregistrând al șaselea trimestru consecutiv de scădere a livrărilor. Ca un ecou al tendinței pieței globale de PC-uri, cheltuielile atât pentru consumatori, cât și pentru computerele de business au încetinit din cauza condițiilor economice.

„Chiar dacă vânzătorii au oferit reduceri mari pentru PC-uri în timpul sezonului de sărbători în încercarea de a reduce stocul, consumatorii nu au fost influențați să-și cheltuiască banii”, a spus Kitagawa.

HP a preluat primul loc pe piața PC-urilor din SUA pe baza livrărilor cu o cotă de piață de 26,8%. Dell a urmat cu 23,4% din cota de piață a PC-urilor din SUA (vezi Tabelul 2).

Tabelul 2. Estimările preliminare ale livrărilor de unități efectuate de furnizorii de PC-uri din SUA pentru 4Q22 (mii de unități)

Gartner Worldwide PC Market - Comunicat de presa

Piața PC-urilor din EMEA a înregistrat un declin istoric de 37,2% de la an la an, datorită conjuncției mai multor factori – tulburările politice, presiunile inflaționiste, creșterile ratelor dobânzii și o recesiune așteptată.

„Un declin de această amploare are loc doar atunci când cererea de pe piață efectiv se oprește”, a spus Kitagawa. „Încrederea companiilor și a consumatorilor din zona EMEA s-a prăbușit, ducând la o scădere uriașă a cererii de PC-uri. O creștere masivă a stocurilor a limitat sever oportunitățile de vânzare, deoarece vânzătorii se concentrează pe vânzarea produselor din stocurile vechi”, a detaliat Kitagawa.

Piața din Asia Pacific excluzând Japonia a scăzut cu 29,4% de la an la an, în principal din cauza pieței din China. În timp ce al patrulea trimestru a fost în mod tradițional sezonul de vârf pentru piața de computere de business din China, reducerile bugetare din partea guvernului chinez și incertitudinea privind schimbarea politicilor COVID au dus la o scădere semnificativă a cererii totale de computere.

Imaginea de ansamblu la nivelul întregului an: Piața PC-urilor se prăbușește după boom-ul COVID
Livrările de PC-uri la nivel mondial au totalizat 286,2 milioane de unități în 2022, o scădere de 16,2% față de 2021 și cea mai mare scădere anuală a livrărilor din istoricul de urmărire a pieței computerelor efectuate de Gartner (vezi Tabelul 3).

Gartner Worldwide PC Market - Comunicat de presa-2

 

„Livrările totale de PC-uri în 2022 au fost aproape de nivelurile pre-COVID, cu livrările din 2019 situate cu mult sub 300 de milioane de unități”, a spus Kitagawa. „Industria PC-urilor a cunoscut suișuri și coborâșuri foarte neobișnuite în ultimii 11 ani. După perioada de creștere extraordinară dintre 2020 și 2021 din cauza pandemiei, piața a început clar o tendință descendentă care va continua până la începutul anului 2024”, a concluzionat Kitagawa.

Aceste rezultate sunt preliminare. Statisticile finale vor fi disponibile în curând pentru clienții programului Gartner PC Quarterly Statistics Worldwide by Region. Acest program oferă o imagine cuprinzătoare și în timp real a pieței PC-urilor la nivel mondial, permițând departamentelor de planificare a produselor, distribuție, marketing și vânzări să fie la curent cu problemele cheie și cu implicațiile lor viitoare pe tot globul.