Analiza — January 26, 2023 at 7:01 am

Veşti nu prea bune pentru cloud-ul public

by

Opinia larg răspândită că trecerea la cloud-ul public reprezintă o alternativă de risc redus, flexibilă şi ieftină faţă de IT-ul on-premises, pare că va fi tot mai disputată în cursul acestui an, îndemnând unele firme cu nevoi complexe de infrastructură să încetinească sau chiar să oprească migraţia către cloud.

Cloud network storage isolated on gray backgroundEste una din estimările cheie avansate de Uptime Institute, un think tank de datacentre resiliency, în cadrul raportului său de previzionare a tendinţelor acestui an. Organizaţia citează ameninţările legate de turbulenţele economice şi politice din anii care vin ca având un impact destabilizator asupra mutărilor către cloud-ul public ale firmelor.

Parţial, la un astfel de rezultat s-a ajuns ca urmare a multiplelor cedări ale mediului de cloud public din anul trecut, fapt care a determinat multe firme să fie offline pentru perioade prelungite. Pe de altă parte, uneori firmele au subapreciat cât de costisitoare este reconstrucţia aplicaţiilor pentru a funcţiona în cloud.

Aşa cum se menţionează în raport, “migraţiile de succes şi pe deplin funcţionale în cloud comportă adesea costuri substanţiale legate de rearanjarea aplicaţiilor pentru a le face cloud-native şi de costurile permanente de consum generate de fluxurile de lucru operate simultan în zone multiple de disponibilitate din raţiuni de rezilienţă. Este limpede că costul cloud-ului nu a fost întotdeauna bine cântărit, ceea ce constituie un motiv major ca firmele să-şi mute înapoi fluxurile de lucru on-premises.”

Statisticile arată deja semne ale existenţei acestei tendinţe în ultima vreme, ca urmare a rezultatelor financiare şi cifrelor de creştere anuală publicate recent de giganţi ai cloud-ului public precum Amazon Web Services şi Microsoft. În cadrul lor, însă, staţionările sau scăderile au fost atribuite clienţilor unor astfel de servicii care caută să reducă din  costuri din pricina inflaţiei şi a creşterii preţului la energie.

Raportul amendează însă această situaţie afirmând că încetinirea ritmului migraţiilor către cloud-ul public n-ar trebui interpretată ca o sugestie de atingere a vârfului adopţiei sau că n-ar mai exista valoare strategică în trecerea către cloud. „Folosirea cloud-ului public continuă să crească şi continuă să alimenteze creştere a industriei centrelor de date. Cloud-ul public va continua să fie opţiunea aproape automată pentru cele mai multe aplicaţii noi, însă organizaţiile cu cerinţe complexe, critice şi hibride vor încetini probabil sau chiar vor opri migraţiile lor de la infrastructura on-premises către cloud,” se mai scrie în raport.