Expert IT — January 30, 2023 at 5:48 pm

Volumul cheltuielilor IT la nivel mondial va crește cu 2,4% în 2023

by

Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru produsele și serviciile IT se estimează să totalizeze 4,5 trilioane USD în 2023, în creștere cu 2,4% față de 2022, conform ultimei prognoze a Gartner. Aceasta este în scădere față de prognoza din trimestrul precedent, care preconiza o creștere de 5,1%. În timp ce inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor și să reducă cheltuielile pentru dispozitive, se așteaptă ca volumul cheltuielilor IT la nivel global efectuate de companii să rămână la cote ridicate.

„Consumatorii individuali și companiile se confruntă cu realități economice foarte diferite”, a declarat John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst la Gartner. „În timp ce inflația devastează piețele de consum, contribuind la concedieri la companiile B2C, mediul enterprise continuă să crească bugetele alocate pentru inițiativele de afaceri digitale, în pofida încetinirii ritmului economiei mondiale”, a completat Lovelock.

„O economie supusă turbulențelor a schimbat contextul deciziilor de afaceri și poate determina CIO să ezite mai mult, să întârzie luarea deciziilor sau să își reordoneze prioritățile. Am văzut acest lucru în acțiune odată cu remanierile care au loc în rândul unor companii B2B, în special a celor care au suprainvestit în creștere. Cu toate acestea, bugetele IT nu determină aceste schimbări, iar cheltuielile IT rămân rezistente la recesiune”, a detaliat Lovelock.

Se preconizează că în 2023 segmentele de software și servicii IT vor crește cu 9,3% și, respectiv, 5,5%. De asemenea, se estimează că segmentul de dispozitive va scădea cu 5,1% în acest an, deoarece atât consumatorii individuali, cât și companiile prelungesc ciclurile de utilizare a dispozitivelor (vezi Tabelul 1).
Gartner - Volumul cheltuielilor IT la nivel mondial estimat 2023
„În perioada de vârf a pandemiei, angajații și consumatorii și-au reîmprospătat dotarea tehnologică cu noi tabletele, laptopuri și telefoane mobile datorită lucrului și educației de la distanță”, a spus Lovelock. „Fără un motiv convingător pentru o schimbare a acestora, dispozitivele sunt folosite pentru o perioadă mai lungă de timp, iar piața suferă, a explicat Lovelock.

Evoluția pieței forței de muncă influențează cheltuielile pentru serviciile IT

Ponderea locurilor de muncă vacante a crescut în fiecare trimestru, iar rata locurilor de muncă deschise per șomer este în multe țări la cele mai scăzute niveluri din istorie. Concurența ridicată pentru talente îi provoacă pe CIO să angajeze personal IT calificat, limitând creșterea companiilor care se luptă să se extindă fără resursele umane necesare.

Simultan cu creșterea cheltuielilor pentru software, piața serviciilor IT este în creștere, pe măsură ce companiile caută să aducă personal IT din exterior pentru servicii de implementare și asistență. De exemplu, se estimează că volumul cheltuielilor pentru servicii de consultanță se vor ridica la 264,9 miliarde USD în 2023, în creștere cu 6,7% față de 2022.

„CIO pierd competiția pentru talente”, a spus Lovelock. „În fiecare verticală din industrie, cheltuielile pentru serviciile IT cresc mai rapid decât serviciile interne. Lucrătorii IT calificați migrează din organizațiile IT ale companiilor către furnizori de tehnologie și servicii (TSP) care pot ține pasul cu cerințele salariale crescute, oportunitățile de dezvoltare și perspectivele de carieră”, a punctat Lovelock.

Metodologia Gartner de estimare a cheltuielilor IT se bazează în mare măsură pe analiza riguroasă a vânzărilor efectuate de un număr de peste o mie de companii furnizoare ale întregilor game de produse și servicii IT. Gartner folosește tehnici de cercetare primare, completate de surse secundare de cercetare, pentru a construi o bază de date cuprinzătoare cu date despre dimensiunea pieței pe baza cărora își fundamentează prognoza.

Prognoza trimestrială Gartner privind cheltuielile IT oferă o perspectivă unică asupra cheltuielilor IT în segmentele hardware, software, servicii IT și telecomunicații. Aceste rapoarte îi ajută pe clienții Gartner să înțeleagă oportunitățile și provocările pieței. Cea mai recentă cercetare privind prognoza cheltuielilor IT este disponibilă clienților Gartner în „Gartner Market Databook, 4Q22 Update”.