Inovatii — February 15, 2023 at 5:54 pm

Cauciucul regenerabil realizat din resturi de scoarță de mesteacăn este câștigătorul provocării Nokian Tyres privind inovarea în domeniul sustenabilității

by

_DSC0245Nokian Tyres a lansat anul trecut provocarea FAST RACE, BIG CHANGE legată de inovarea în domeniul anvelopelor sustenabile, în ideea de a găsi noi soluții pentru anvelope mai sustenabile.

Provocarea a fost deschisă tuturor companiilor, studenților și cercetătorilor. Nokian Tyres a primit aproape 50 cereri din 18 țări diferite, iar dintre acestea o echipă de experți Nokian Tyres a ales patru finaliști.

La evenimentul final, care a avut loc în Laponia, în luna ianuarie, juriul a acordat locul câștigător firmei Reselo AB din Suedia. Cauciucul regenerabil inovator propus de Reselo, realizat din resturi de scoarță de mesteacăn, a convins juriul prin versatilitatea și potențialul său viitor.

Inovații testate cu un pitch de la o mașină care accelerează pe o pistă de gheață

Evenimentul final al provocării FAST RACE, BIG CHANGE a avut loc în legendarul centru de testare al Nokian Tyres, White Hell, situat în Laponia finlandeză. Inovația câștigătoare a fost pusă la încercare împreună cu ceilalți trei finaliști într-o sesiune de pitching plină de suspans de la un vehicul electric care accelerează pe o pistă de testare a anvelopelor, din gheață, pentru un singur tur. Pitch-urile au fost transmise live unui juriu, cu care finaliștii s-au confruntat după pitch-urile lor rapide din mașină. În afară de Reselo, ceilalți finaliști au fost Microwave Solutions GmbH din Elveția, Universal Matter Inc. din Canada și un expert în modelarea simulărilor din Italia

Cauciucul regenerabil realizat din resturi de scoarță de mesteacăn este câștigătorul

După o analiză atentă, juriul de experți a ales soluția inovatoare Reselo ca fiind câștigătoare. Cauciucul regenerabil Reselo utilizează scoarță de mesteacăn obținută din reziduurile industriei globale de celuloză, hârtie și placaj. Potrivit lui Reselo, o singură moară produce în medie 100.000 tone de resturi de scoarță de mesteacăn, în fiecare an; doar industria forestieră din Finlanda și Suedia produce suficientă materie primă pentru 200.000 tone de cauciuc Reselo. Conceptul de biorafinărie folosit de Reselo este, la rândul lui, gândit astfel încât să minimizeze impactul materialului asupra mediului.

„Am fost cu adevărat impresionați de capabilitățile și versatilitatea materialului. De asemenea, a fost important pentru noi ca materialul să fie realizat din produsele secundare ale altor industrii. Compania și echipa în sine sunt foarte dedicate. Dorim să facem parte din povestea lor de succes și credem că Reselo va fi una dintre pietrele de hotar către propriul nostru obiectiv de a avea 50% din materiile prime incluse în anvelopele noastre regenerabile sau reciclate până în 2030”, spune Teemu Soini, Head of Innovation & Development la Nokian Tyres.

În calitate de câștigător al FAST RACE, BIG CHANGE Reselo a primit un premiu în bani, precum și oportunitatea de a explora un parteneriat de afaceri sau de dezvoltare cu Nokian Tyres.

_DSC9903„Sunt foarte mulțumit și încântat că am câștigat. Colaborarea cu Nokian Tyres va fi o oportunitate fantastică pentru noi. Este o confirmare a invenției noastre și a materialului în sine. Călătoria noastră împreună este abia la început, dar rezultatele timpurii sunt promițătoare. Sperăm că, într-o bună zi, cauciucul nostru regenerabil va face parte dintr-o anvelopă Nokian Tyres”, a declarat Henrik Otendal, CEO și unul dintre fondatorii Reselo.

Soluții pentru un şofat mai sustenabil, fără compromisuri

Nokian Tyres este hotărâtă să-şi dovedească leadership-ul în domeniul sustenabilităţii în industria anvelopelor. Compania are obiective ambițioase în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și creșterea ponderii materiilor prime regenerabile sau reciclate în anvelopele sale, evident fără a compromite siguranța.

„Am lansat această competiție pentru că vrem să rămânem în fruntea domeniului anvelopelor sustenabile și pentru asta avem nevoie de noi parteneri inovatori care să ni se alăture. Suntem foarte mulțumiți de acest rezultat. Am primit multe propuneri de înaltă calitate, iar alegerea celor patru finaliști a fost deja o sarcină foarte dificilă. Din fericire, la evenimentul final am avut membri respectați și cunoscuți ai unui juriu extern care au sprijinit procesul nostru de luare a deciziilor cu contribuția lor valoroasă. Simțim cu tărie că am făcut alegerea potrivită cu Reselo și sunt sigur că, pe viitor, vom face lucruri deosebite împreună”, spune Soini

Membrii marelui juriu au fost Anke Blume, șeful catedrei de Tehnologie și Inginerie a Elastomerilor din cadrul Universite Twente, Sven Thielee, Responsabil C-D pentru Dezvoltare Procese şi Produse în cadrul Synthos și Christer Steinsson, Manager al Serviciului Global pentru Clienți de la Volvo Cars. Reprezentanții Nokian Tyres în juriu au fost Şeful Departamentului de Inovare și Dezvoltare Teemu Soini, Vicepreşedintele pentru Sustenabilitate şi Calitate Teppo Huovila, Vicepreşedintele pentru Comunicare, Relaţii cu Investitorii şi Branding Päivi Antola și Managerul pentru Dezvoltarea Materialelor Anne Ojala.