COMUNICATE — February 22, 2023 at 4:06 pm

Ocupația Tehnician(ă) imprimare 3D oficial introdusă în COR

by

O veste bună, la inițiativa Asociației Oamenilor de Afaceri din România, cu sprijinul ECDL Romania, ocupația Tehnician(ă) imprimare 3D a fost oficial introdusă în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).

3d-printerPrimul modul internațional de certificare în fabricație aditivă, ECDL/ ICDL 3D Printing, poate fi accesat în România de către orice persoană sau organizație care dorește să certifice la standard recunoscut european și global competențe de modelare și imprimare 3D.

Ordinul nr. 42/8/2023, care prevede completarea COR cu noi ocupaţii, a fost publicat în Monitorul Oficial luna aceasta. Astfel, ocupația Tehnician(ă) imprimare 3D există acum și în România.

Fabricația aditivă (Additive manufacturing) a crescut rapid în ultimii ani, fiind adoptată cu mult succes în țări precum Marea Britanie, Țările de Jos, China și SUA, dar și în România. Există posibilitatea printării unor elemente ce adaugă plusvaloare construcțiilor, medicinei, electronicii, industriei auto, industriei aviatice, domeniului apărării, publicității sau industriei alimentare. Prototiparea 3D aduce valoare și educației pre sau universitare. Mai mult, în plan mondial, inclusiv pentru România, vor exista din ce în ce mai multe oportunități pentru dezvoltarea unor modele de afaceri și joburi pe piața muncii, centrate pe exploatarea potențialului imprimării 3D.

ECDL/ ICDL 3D Printing, primul modul de certificare la standard recunoscut internațional, răspunde unor nevoi concrete identificate la nivel național, precum decalajul major referitor la adaptarea nivelului de educație și formare la cerințele actuale și viitoare de pe piața muncii, oferta educațională cu caracter formal ce nu corespunde evoluției tehnologice de astăzi și lipsa competențelor pentru utilizarea eficientă a tehnologiei digitale.
Piața muncii se află într-o continuă schimbare, suntem în plin proces de digitalizare și automatizare a anumitor sisteme și domenii de activitate. Toate aceste schimbări pot genera sentimente de nesiguranță și incertitudine în ceea ce privește profesiile actuale. De aceea, ICDL își dorește ca românii să fie la curent cu toate aceste transformări și, mai ales, să nu fie luați prin surprindere de lumea digitală.

ICDL – The Digital Skills Standard, identitatea de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competențelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent, este folosit și recunoscut în peste 100 de țări de către companii de renume, în administrația publică sau de instituții de învățământ de prestigiu. Mai mult, ICDL este o implementare exemplară a DigComp (The European Digital Competence Framework) şi DigCompEdu (pentru cadrele didactice).
Prin training, dar mai ales prin certificarea standard ce măsoară concret rezultatele formării, se asigură o forţă de muncă şi o populaţie cu abilităţile necesare pentru a performa într-un mediu în transformare.

Modulele ICDL testează și certifică internațional competenţe IT esenţiale, dar şi lucrul cu aplicații avansate.
ICDL PROFIL permite candidaţilor și organizațiilor să construiască profiluri de module ICDL în funcţie de propriile nevoi. În acest fel, este posibilă certificarea exact pe competenţele pe care un anumit job sau program de studiu le cere.

ICDL a lansat şi module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale precum3D Printing, Computing (programare şi gândire algoritmică – Python), Robotics, Digital Marketing, Online Collaboration, IT Security (Cyber) etc.
Mai mult, modulele ICDL Insights (introducere în Artificial Intelligence, Cloud, Big Data, IoT etc) sunt esențiale inclusiv pentru actualii sau viitorii antreprenori și manageri care trebuie să conștientizeze rolul digitalizării în creșterea unei întreprinderi.

Oricine se înscrie în programul internaţional de certificare a competenţelor digitale ECDL/ ICDL în perioada februarie – mai 2023, intră automat în Tombola Clickştigă, având şansa ca lunar să câştige o tabletă.

ECDL/ ICDL este cel mai răspândit standard global de certificare a aptitudinilor IT, aplicat în peste 100 de ţări. Până acum, peste 17 milioane de persoane din întreaga lume s-au înregistrat deja în program.
ECDL Romania este Operatorul Naţional al licenţei, cu o reţea de centre de formare şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării.
ICDL Foundation este o organizaţie internaţională dedicată dezvoltării standardelor de competenţe digitale la nivelul forţei de muncă, în educaţie şi la nivelul societăţii în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei reţele globale active, permit indivizilor şi organizaţiilor să evalueze, să dezvolte şi să certifice competenţe de utilizare a computerelor şi a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.