Evenimente — March 6, 2023 at 4:58 pm

Huawei propune claritate în dezvoltarea industriei, pentru o cale mai rapidă către era 5.5G

by

La Summit-ul „5.5G Is Coming” de la Barcelona, din cadrul Mobile World Congress (MWC) 2023, Huawei a cerut partenerilor din industrie să promoveze consensul și implementările comerciale din industrie pentru era 5.5G, pentru a face pași semnificativi către lumea digitală.

8cdb56e7e1a07326742c25669a9eb32fYang Chaobin, Senior Vice President și președinte ICT Products & Solutions, Huawei, a explicat de ce este nevoie de acest lucru. „Evoluția rapidă 5G a dus la cerințe mai diverse și mai complexe privind serviciile, necesitând capacități 5G mai puternice. Trecerea la 5.5G este necesară pentru a îmbunătăți 5G, care a devenit un trend în industrie și un consens stabilit. „Industria a conturat directive clare pentru standardele 5G-Advanced (5.5G), F5G-Advanced (F5.5G) și Net5.5G și a introdus strategii clare de spectru. Au fost verificate tehnologiile și aplicațiile esențiale, iar consensul din industrie a progresat constant către cele mai bune practici. Cu toate aceste evoluții, 5.5G îmbunătățește de 10 ori capacitățile rețelei într-un ritm accelerat, pentru diverse industrii care doresc să dezlănțuie o productivitate digitală mai puternică.”

5.5G a devenit un consens și un trend clar în industrie

Yang a precizat că 5.5G este o evoluție necesară și naturală a 5G și a devenit un consens în industrie, având în vedere că cercetările 6G se află încă într-un stadiu incipient. El consideră că industria trebuie să stimuleze dezvoltarea 5.5G în patru direcții:

1. Directive clare pentru standardizarea industriei: Standardizarea 5.5G a început, specificațiile sale tehnice urmând să fie definite în versiunile 18, 19 și 20 ale 3GPP. Versiunea 18 a 3GPP va fi înghețată în primul semestru al anului 2024. F5.5G a progresat de la propuneri la proiectarea specificațiilor. În septembrie anul trecut, ETSI a lansat Cartea albă pentru F5G Advanced și a formulat prima versiune F5.5G, Versiunea 3, care va fi înghețată în primul semestru al anului 2024. IETF și IEEE au început să lucreze la prima etapă a standardizării Net5.5G, în special la Segment Routing pentru IPv6 (SRv6), Wi-Fi 7, 800GE și altele, cu scopul de a lansa standardul în 2024.
2. Strategie de spectru clară: Spectrul este esențial pentru rețelele wireless. Industria 5.5G promovează acum sub-100 GHz pentru a sprijini NR printr-o strategie dublă. În primul rând, vechiul spectru va fi actualizat pentru a garanta o evoluție lină la 5.5G. În al doilea rând, se vor depune eforturi pentru ca spectrul de bandă largă mmWave și partea superioară a benzii 6 GHz (U6GHz) să fie alocate la 5,5G.
3. Implementare constantă a consensului din industrie: 5.5G a devenit un obiectiv comun în industrie. Operatorii de top încurajează standardizarea și verificarea sa tehnologică. Partenerii din industrie reprezentați de GSMA au creat la MWC Barcelona 2023 o comunitate 5.5G. World Broadband Association (WBBA), înființată în 2022, a lansat cartea albă „Next Generation Broadband Roadmap” pentru F5.5G. Prestigioasa companie de analiză și consultanță Omdia a lansat cartea albă Net5.5G în septembrie anul trecut, pentru a alinia măsurile din industrie în vederea unui progres comercial mai rapid în evoluția tehnică, scenariile de aplicații și ecosistemul industriei.
4. Evoluție lină pentru maximizarea rentabilității investiției: 5.5G va sprijini tehnologii cheie, cum ar fi reorganizarea spectrului și multiplexarea multimod a echipamentelor, permițând integrarea la cerere a resurselor de rețea 5G existente pentru o evoluție lină la 5.5G, ceea ce va proteja investițiile operatorului.

Odată cu maturizarea tehnologiilor cheie și verificarea aplicațiilor, era 5.5G este doar la un pas distanță.

Potrivit lui Yang, eforturile conjugate din industrie au adus multe inovații în tehnologiile esențiale 5.5G. Mai mulți operatori din întreaga lume au verificat cu succes tehnologii inovatoare, cum ar fi sistemul de antene extrem de mari (ELAA) și Multi-band Serving Cell (MBSC), făcând posibilă pentru 5.5G o conectivitate de 10 Gbps.

Standardizarea PON 50G pentru F5.5G ca PON de ultimă generație de către ITU-T, maturizarea tehnologiilor cheie, cum ar fi simetria uplink și downlink, și multi-banda deschid calea pentru o evoluție lină la F5.5G.

Dezvoltarea 5.5G și F5.5G va conduce la upgrade-uri bazate pe IP pentru a deschide era Net5.5G. În această eră se va continua îmbunătățirea în ariile 800GE ultra-broadband, E2E IPv6+, inteligență, securitate și latență, oferindu-le operatorilor noi capabilități, produse și oportunități pentru a stimula creșterea.

5G se dezvoltă în ritm alert după trei ani de utilizare comercială. Până la sfârșitul anului 2022, numărul de utilizatori 5G la nivel global a depășit 1 miliard, utilizatorii de bandă largă gigabit au ajuns la 100 de milioane și au fost date în folosință peste 20.000 de aplicații din industrie. Noile servicii imersive, cum ar fi comunicațiile XR și holografice, se maturizează, iar experiențele de conectare se îmbunătățesc de la 1 Gbps la 10 Gbps.

Creșterea explozivă a aplicațiilor IoT este o tendință clară. De exemplu, în 2022 conexiunile IoT din China au depășit conexiunile dintre oameni.

Digitalizarea s-a extins puternic în sistemele de producție de bază, creând cerințe mai diverse. De exemplu, pentru a susține viziunea industrială de înaltă precizie pentru inspecție bazată pe AI, control de la distanță în industriile miniere, condus autonom și alte servicii în care 5G este integrat cu cloud și AI, este necesară o viteză de uplink de 1 Gbps.

Tags