Bizpoint — March 27, 2023 at 2:30 pm

5G va reprezenta 35% din abonamentele fixed wireless până în 2027

by

Cum industria de comunicaţii 5G intră în faza de maturitate, toată lumea este acum interesată de instanţele de utilizare ale reţelelor 5G. Dintre acestea, implementările de acces fixed wireless (FWA) atrage un interes tot mai mare din partea furnizorilor de servicii şi a firmelor, astfel încât firma de cercetare ABI Research prevede nu mai puţin de 72 milioane abonamente 5G FWA până în 2027, reprezentând 35% din  piaţa globală FWA.

Creative background, male hand holding a phone with a 5G hologram on the background of the city. The concept of 5G network, high-speed mobile Internet, new generation networks. Copy space, Mixed media.Per ansamblu, raportul Fixed wireless access publicat de ABI constată că 5G FWA va permite operatorilor de reţele mobile (MNO) să furnizeze oferte quality of service (QoS) cu viteze mai ridicate şi trafic nelimitat de date, astfel creându-se cerere pentru 5G FWA care va continua să crească în următorii ani.

Deşi serviciile LTE FWA au fost deja implementate pe larg la nivel mondial, ele adesea nu pot furniza viteza necesară pentru a concura cu conexiunile broadband fixe. 5G FWA este menit să ofere viteze ale datelor comparabile cu fibra optică, ceea ce face tehnologia o alternativă competitivă la soluţiile broadband fixe.

Deloc surprinzător, America de Nord, Europa de Vest şi regiunea Asia-Pacific sunt în fruntea implementărilor 5G FWA, dar studiul a descoperit că pieţele emergente vin puternic din urmă. În America de Nord şi Europa de Vest, MNO utilizează 5G FWA ca să concureze cu serviciile DSL broadband, iar operatorii majori americani, precum T-Mobile, văd o oportunitate imensă în 5G FWA deoarece două treimi din clienţii rezidenţiali ai operatorului care locuiesc în zone urbane şi suburbane sunt clienţi nesatisfăcuţi de cablu.

În ce priveşte Europa de Vest, studiul evidenţiază că 5G FWA a fost lansat în Marea Britanie în 2019 iar până în 2028 planul este de acoperire 90% a acestei ţări cu tehnologia, în vreme ce 5G FWA în Italia s-a lansat în 2020 iar până în 2025 planul este de a acoperi 12,5 milioane gospodării şi firme cu această tehnologie. Nu în ultimul rând, se manifestă un interes crescut şi în regiunea Asia-Pacific, planurile fiind de a fi acoperite 100 milioane gospodării în cel mai scurt timp.

Mergând mai departe, ABI Research sfătuieşte MNO să lanseze 5G FWA în scopul utilizării capacităţii reţelei pentru obţinerea de venituri suplimentare. În acelaşi timp, ei trebuie să aibă grijă în privinţa numărului de abonaţi şi a tipurilor de servicii pe care doresc să le ofere. De aceea, pe termen lung, ei vor trebui să aplice tehnici de inteligenţă artificială pentru a-şi evalua resursele reţelei, capacitatea reţelei şi spectrul de frecvenţe, astfel încât să asigure o creştere 5G FWA constantă.

Tags