Analiza — April 19, 2023 at 9:54 am

Edge computing vs cloud, o bătălie în plină desfăşurare

by

Edge computing nu este un panaceu universal, dar momentul apariţiei acestei tehnologii este impecabil. Mediul cloud este prea lent pentru a satisface nevoile celor mai multe dispozitive edge, ceea ce face imperioasă mutarea procesării de date mai aproape de echipamente.

Programmers cooperating at IT company developing appsO astfel de situaţie poate fi greu de tolerat pentru unele firme care recent au mutat totul în cloud sau sunt pe cale să o facă. Ea este o pilulă mai degrabă amară şi pentru furnizorii de servicii de cloud public. Însă folosirea edge computing astfel nu este nici măcar o noţiune nouă.

Aşadar, unde sunt dovezile că edge computing tinde să înlocuiască mediile cloud ca tehnologie de lucru? Există mai multe exemple la ora actuală, iar printre ele se numără:

• Telecomunicaţii, unde edge computing întăreşte reţelele de furnizare conţinut şi permite implementarea de funcţii de reţele virtuale pentru implementări viitoare 5G;

Producţia, unde activează linii de producţie şi depozite inteligente şi eficiente prin robotică avansată şi fuziune între senzori (real time analytics şi acţiune bazată pe date de la IoT/senzori);

• Transporturi şi logistică, unde permite folosirea de vehicule ghidate şi maşini autonome, precum şi progrese în  monitorizarea mărfurilor şi sisteme inteligente de transport;

• Comerţ, unde activează o experienţă nouă pentru clienţi via oglinzi inteligente, carucioare inteligente, self-checkout, semnături digitale, publicitate ţintită şi monitorizare şi înlocuire în timp real a inventarului.

Între timp, colectarea ieftină de date, mai buna utilizare a energiei electrice şi folosirea reţelelor şi dispozitivelor existente conferă acestei tehnologii posibilităţi practic infinite de viitor. Date fiind toate acestea, specialiştii susţin că în cele din urmă edge computing va învinge în bătălia cu mediul cloud. Sau cel puţin va câştiga în asemenea măsură încât climatul de afaceri se va schimba permanent.