Expert IT — April 26, 2023 at 2:19 pm

Ce am descoperit încercând să folosesc ChatGPT ca să învăț programare

by

Lansat în noiembrie 2022, ChatGPT a generat un val imens de interes, având potențialul de a revoluționa felul în care relaționăm cu tehnologia la fel de mult pe cât Internetul a făcut-o în urmă cu câteva decenii. Acest lucru nu se datorează atât faptului că niciun alt instrument bazat pe inteligența artificială nu a mai făcut ce face ChatGPT — scrie texte, generează idei și revizuiește cod, cât accesibilității fără precedent: oricine îl poate accesa și folosi cu ușurință.

Am testat ChatGPT cu un ochi de profesor, analizând cum ar putea fi folosit pentru a învăța programare, dar și care ar fi riscurile și limitările în învățare sau scriere de cod. Iată pe scurt ce am descoperit.

Vyacheslav Koldovskyy, Manager de Competență Softserve Academy
Vyacheslav Koldovskyy, Manager de Competență Softserve Academy

Avantajele utilizării ChatGPT în educație și programare

ChatGPT este potrivit atunci când vrei să te documentezi pe anumite subiecte și pentru a genera teste, iar în majoritatea cazurilor, când vine vorba de scrierea de cod, nu are nevoie de explicații suplimentare pentru că se descurcă rezonabil. Pot spune chiar că scrierea de cod a fost aproximativ la nivelul unui programator mediu.

ChatGPT1Instrumentul AI este excelent în explicarea conceptelor. Chiar dacă primul răspuns poate fi uneori dificil de înțeles pe deplin, prin adresarea unor întrebări suplimentare reușește să sublinieze încă o dată lucrurile neclare și să genereze exemple, fapt ce îl transformă într-o unealtă care poate îmbunătăți procesul de învățare.

De asemenea, ChatGPT te poate testa pe un anumit subiect, iar acest lucru se aseamănă din multe puncte de vedere cu relația mentor-elev. Veți spune că puteți oricând căuta informații și resurse pe Google, iar ChatGPT nu este necesar. Sigur, dar Google nu poate întreține comunicarea așa cum o face ChatGPT. Această diferență importantă face din ChatGPT o tehnologie revoluționară și un instrument de învățare excelent.

Cu toate acestea, nu răspunde întotdeauna perfect, iar informațiile primite trebuie să fie verificate cu atenție. Este o unealtă care ajută profesorul, nu care îl înlocuiește.

Totodată, în programare ChatGPT poate găsi, corecta erori și poate îmbunătăți codul, făcându-l mai ușor de înțeles și mai simplu, datorită refactorizării. Acesta este unul dintre avantajele uriașe ale ChatGPT pentru programatori, în special pentru cei începători, care nu au încă suficiente cunoștințe în domeniu. Mai mult, chiar și o persoană cu experiență poate găsi utilă delegarea unei sarcini către ChatGPT pentru a nu pierde timp cu revizuirea unei cantități mari de cod. În acest fel, el va analiza rezultatul, iar ulterior ChatGPT va putea îmbunătăți codul prin cereri specifice, într-un ritm semnificativ mai rapid. Validarea rămâne însă esențială și cât se poate de umană. Așa ajungem și la limitările ChatGPT.

Limitările și dezavantajele ChatGPT

ChatGPT2ChatGPT folosește tehnologia LLM (Large Language Model), care funcționează ca un motor statistic ce prezice și generează anumite răspunsuri pe baza datelor cu care este “alimentat” de către utilizatori. Altfel spus, nu înțelege aceste informații, ci pur și simplu construiește un răspuns statistic, bazat pe probabilități. Astfel, există riscul ca ChatGPT să ofere informații incorecte spre exemplu.

Un alt risc al utilizării aplicației este încrederea excesivă a utilizatorilor. Este important ca utilizatorii să înțeleagă că ChatGPT ar trebui îi asiste și nu să le înlocuiască propria contribuție, deoarece, în caz contrar, se va dovedi că nu este de niciun folos în procesul de învățare.

Un alt lucru care merită luat în considerare, se referă la faptul că nu toate informațiile furnizate de ChatGPT sunt actualizate, deoarece modelul a fost antrenat pe datele colectate până în 2021. Desigur, aceste date sunt extrem de extinse, dar când vine vorba de cele mai proaspete și relevante informații, este important de reținut că ChatGPT nu va înlocui motorul de căutare Google.

de Vyacheslav Koldovskyy, Manager de Competență, Softserve Academy

Despre SoftServe
SoftServe este una dintre cele mai mari companii IT din Europa Centrală și de Est, cu peste 13.000 de angajați. Înființată în 1993, la Lviv, Ucraina, s-a extins în Polonia și Bulgaria în 2014 și a deschis recent centre de dezvoltare în Mexic, Columbia, Chile și România.
Compania oferă expertiză aprofundată în inginerie software, Cloud și DevOps, Big Data, AI și Machine Learning, Internetul Lucrurilor, realitate extinsă (XR) și robotică. Printre clienții companiei se numără giganți precum IBM, Cisco, Panasonic, Cloudera și alții. SoftServe este partener Google Cloud Platform, Amazon Web Services, Microsoft Azure, dar și al altor companii de tehnologie bine cunoscute.