Evenimente — April 28, 2023 at 3:11 pm

ANIS: Industria de tehnologie românească va fi propulsată pe viitor de inovație. Trebuie să creăm punți reale între corporațiile IT și startup-uri.

by

sm_6_3Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) a organizat joi, 27 aprilie 2023, la Commons Unirii, în București, „StartUp Bridge”, o primă ediție cu prezență fizică a evenimentelor din seria ANIS MeetUp.

Aproape 100 de participanți au profitat de ocazie ca să dezbată timp de aproape trei ore cum se pot dezvolta legăturile dintre corporațiile IT membre ale Asociației și ecosistemul de startup-uri tehnologice, cum pot companiile aflate la început de drum să beneficieze de experiența globală și tehnologiile de ultimă oră, dar și la ce programe de dezvoltare au acces. S-au împărtășit și experiențe de interacțiuni benefice între startup-uri și corporații, ca exemple de bune practici care pot avea un impact pozitiv pe termen lung în dezvoltarea industriei IT românești.

„Industria de tehnologie românească va fi propulsată pe viitor de inovație, de companiile care dezvoltă tehnologii proprii cu impact global. Sprijinirea acestor startup-uri cu programe de  mentorat, acces preferențial la anumite tehnologii și cu finanțare, inclusiv de către marile corporații prezente în România este ceea ce ANIS promovează la nivel de Asociație. În prezent, 65% din piața IT este prezentă în ANIS. Sunt multe corporații în Asociație, dar este loc și pentru foarte multe startup-uri”, a declarat Matei Dumitrescu, membru în Consiliul Director ANIS, la rândul său investitor și organizator al mai multor programe de accelerare pentru startup-uri.

SM2_1La discuții au participat din partea membrilor ANIS:
• Ana-Maria Bărbuță – Microsoft România
• Bogdan Axinia – eMag
• Andrei Dumbravă – Atos IT Solutions & Services.

Dintre startup-urile de impact ale României și-au prezentat cele mai recente proiecte echipele de la Bright Spaces (una dintre cele mai bine finanțate companii proptech, câștigătoare a premiului „StartUp of the Year” la „Premiile de Excelență ale Industriei IT” 2023, prezentă în mai multe țări europene), UrbanAir (agregator de mobilitate urbană cu prezență în peste 130 de orașe de pe glob) și Atlas (platformă de telemedicină care a atras o investiție de jumătate de milion de euro în 2022 de la eMag Ventures).

„Microsoft se angajează să sprijine ecosistemul de startup-uri din România aflat în plină dezvoltare, pentru a ajuta la deblocarea potențialului unei noi generații de antreprenori și pentru a promova inovația. Programe precum Microsoft for Startups Founders Hub și  ISV Success program îi pot sprijini în această călătorie. Tehnologiile digitale, cloud, AI, big data, rețelele moderne și digititalizarea fiecărei experiențe și fiecărui proces de business vor fi cheia  pentru obținerea acestei creșteri.’’, a spus Ana-Maria Bărbuță, Microsoft -Small and Medium Business Lead.

sm10_1„Ne bucură că am reușit să reunim la aceeași masă cele două segmente importante ale industriei IT românești – companiile mari și startup-urile -, să dezbatem probleme reale ale firmelor aflate la start dar și programele pe care corporațiile le pun la dispoziția lor, precum și condițiile de accesare a acestora. Promovând astfel de conexiuni sperăm să acționăm ca un amplificator pentru dezvoltarea sănătoasă, organică, a industriei de software și servicii, cu accent pe inovație și curaj”, a declarat Corina Vasile, director executiv al ANIS.

Microsoft România a fost partener principal al evenimentului. Evenimentul a fost organizat, de asemenea, cu sprijinul echipei Institutului de Excelență în Antreprenoriat (IdEA).