Productie, Transport/Travel — May 11, 2023 at 4:25 pm

Noua fabrică Nokian Tyres din România, prima unitate cu emisii zero de CO2, din industria anvelopelor

by

Päivi Antola, Jukka Moisio, Nicolae Ciucă, Jukka Hienonen, Marjut Akola, Florin Birta, Adrian Kaczmarczyk and Ilie BolojanNokian Tyres a demarat construcția noii sale fabrici de anvelope pentru autoturisme, la Oradea. Ceremonia, care a marcat, astăzi, începerea lucrărilor de construcție a primei fabrici cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor, a fost onorată de prezența Primului Ministru al României, Nicolae Ciucă, la invitația dlui Jukka Hienonen, Președintelui Consiliului de Administrație al Nokian Tyres. Au participat Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și alți oficiali români și finlandezi, la nivel înalt. Producția de anvelope este programată să înceapă în 2025 și va deservi, cu precădere, clienții din Europa Centrală.

„Această investiție reprezintă un pas strategic important pentru dezvoltarea și creșterea noastră viitoare. O unitate de producție de nivel mondial în Europa reprezintă o etapă cheie în extinderea capacității și crearea unei platforme echilibrate de producție pe măsură ce noua fabrică Nokian Tyres este construită”, a declarat Jukka Moisio, Președinte și CEO-ul Nokian Tyres.

Jukka Moisio - President and CEO Nokian Tyres„Suntem mândri să construim prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria anvelopelor. Acest lucru înseamnă, printre altele, că energia folosită în unitate provine din surse regenerabile și aburul necesar procesului de fabricare a anvelopelor este generat fără a utiliza combustibili fosili. Amplasarea fabricii în România ne permite să utilizăm energia verde produsă în apropiere. Angajamentul nostru este să construim o fabrică de producție a anvelopelor durabilă și competitivă”, a continuat Jukka Moisio.

6 milioane de anvelope pe an

Noua fabrică este construită în regiunea de Nord-Vest a României, în orașul Oradea, important nod regional și european pentru multe rute de transport.

Valoarea totală a investiției este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro, ceea ce o face una dintre cele mai mari investiții din România, din ultimii ani. Nokian Tyres așteaptă decizia finală din partea Uniunii Europene cu privire la cererea sa de finanțare UE în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, aprobată de Guvernul României mai devreme în acest an.

Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu potențial de extindere în viitor. Unitatea se va concentra pe producția de anvelope pentru autoturisme și SUV-uri cu dimensiuni mai mari, care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală. Amplasamentul va include și o facilitate de distribuție pentru depozitarea și distribuția anvelopelor. Suprafața totală construită este de aproximativ 100.000 de metri pătrați.

Primele anvelope, se estimează, că vor fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția de anvelope comerciale este programată să înceapă la începutul anului 2025.

Adrian_Kaczmarczyk_SVP_Nokian+TyresDin momentul în care Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a aprobat investiția, în noiembrie 2022, grupul de proiect al fabricii a lucrat intens la activitățile de planificare și pregătire pentru începerea construcției.

„Europa Centrală reprezintă o piață importantă pentru Nokian Tyres, iar investiția ne arată angajamentul față de aceasta. Noua fabrică va fi amplasată strategic în apropierea clienților noștri. După o evaluare atentă a peste 40 de locații și a mai multor factori, precum disponibilitatea forței de muncă calificate, avantajele logistice și un mediu de afaceri stabil, am decis că Oradea este cea mai bună opțiune pentru noua noastră unitate”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

 

Recrutarea a 500 de persoane calificate

Numărul planificat de angajați ai fabricii din România este de aproximativ 500 de persoane. Nokian Tyres va face angajări atât pentru pozițiile de producție, cât și pentru cele de conducere. Recrutările se vor accelera în 2024 și vor continua până când întreaga forță de muncă a fabricii va fi angajată și unitatea își va începe activitatea.

„Vom coopera cu școlile locale din Oradea pentru a oferi viitorilor noștri angajați tipul potrivit de formare. La început, vom folosi cunoștințele interne pe care le-am dobândit când am construit fabrica din SUA și vom aduce aproximativ 20-25 de persoane din Finlanda în Oradea pentru a ajuta la punerea în funcțiune a unității”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

Pe lângă construirea unei noi fabrici de anvelope pentru autoturisme, la Oradea, Nokian Tyres continuă să își dezvolte capacitatea în cadrul fabricilor existente din Finlanda și SUA și să crească producția contractată către terți. Compania își propune să ajungă la o capacitate globală de 15 milioane de anvelope, până în 2027.