Expert IT — May 11, 2023 at 12:01 pm

Richard Teng, Binance: Impactul MiCA asupra industriei globale cripto

by

Votul recent al UE pentru implementarea reglementării pieței cripto (MiCA) a fost un moment de reper în dezvoltarea industriei cripto și Web3. Peisajul de reglementare a avansat, iar acesta este un lucru bun pentru utilizatori și pentru industrie. MiCA va aduce claritate în reglementare într-una dintre cele mai mari piețe din lume și va face din UE un loc atractiv pentru inovația în afacerile Web3.

Richard Teng_photoUnele autorități de reglementare din anumite state au încercat să forțeze normele financiare existente și asupra pieței cripto. Din fericire, această situație nu s-a aplicat autorităților din România, apreciabil mai deschise și conectate la lumea Web3. MiCA prevede, însă, un cadru de reglementare personalizat pentru activele cripto.

Cu alte cuvinte, activele cripto sunt recunoscute ca o nouă clasă de active. Aceasta este abordarea potrivită pentru a atinge obiectivele reglementării, cum ar fi protejarea consumatorilor și asigurarea funcționării piețelor într-o manieră eficientă și echitabilă, culegând în același timp beneficiile inovației blockchain, cum ar fi accesul financiar îmbunătățit pentru oricine, plăți mai rapide și mai ieftine, alături de noi locuri de muncă.

MiCA protejează, de asemenea, descentralizarea, cu toate posibilitățile viitoare pe care le-ar putea face aceasta accesibile. Discuția despre modul de reglementare a finanțelor descentralizate (DeFi) și a NFT-urilor a fost lăsată pentru o etapă ulterioară – și pe bună dreptate.

Furnizorilor de servicii pentru active cripto (CASP) li se vor acorda 18 luni pentru a trece la noul regim, pentru a obține o licență și pentru a respecta cerințele MiCA. În acel moment, aceștia vor obține un pașaport pentru a funcționa în întreaga UE (adică, CASP-urile licențiate pot furniza servicii utilizatorilor din toate statele membre). Acest lucru simplifică considerabil conformitatea pentru afacerile Web3, care se pot baza, de acum, pe un singur set de reguli, față de abordarea fragmentată a supravegherii care există astăzi.

Afaceri precum Binance cer de multă vreme claritate în reglementare. Chiar și acolo unde ar putea exista dezacorduri cu privire la detalii, pur și simplu a avea un cadru stabilit care să permită accesul fără probleme la una dintre cele mai mari piețe din lume este o oportunitate enormă. Regulile clare ale jocului creează, de asemenea, condiții de concurență echitabile pentru participanții pe piață și ne permit să inovăm cu siguranță.

Beneficiile pentru UE și statele sale membre sunt convingătoare, din diferite motive. Industria Web2 și alte companii tehnologice importante s-au unit în jurul Silicon Valley. În timp ce diverse hub-uri au apărut în unele orașe europene, niciun loc nu a putut contesta dominația Silicon Valley drept centru tehnologic proeminent al lumii. Odată cu avansul cripto și Web3, există o oportunitate uriașă pentru Europa de a atrage următorul val de inovatori în tehnologie.

Claritatea reglementărilor stimulează inovația și competitivitatea pe toate piețele, generând tipul de certitudine și claritate de care au nevoie atât investitorii, cât și întreprinderile. Cu MiCA în vigoare, Europa este pregătită să atragă inovatorii Web3 din întreaga lume. Cu voința politică și investițiile corecte, Europa ar putea deveni epicentrul industriei.

Deși am observat o divergență în abordările de reglementare în întreaga lume, UE se poziționează pentru a ocupa o poziție de lider. Factorii politici și industria nu trebuie să piardă din vedere acest obiectiv, în anul următor.

Detaliile sunt, ca de obicei, esențiale: reglementarea detaliată va urma acum regulamentul MiCA și va oferi mai multă claritate cu privire la implementare, pentru un sector care se maturizează rapid. Obținerea acestui drept va fi vitală pentru atingerea obiectivelor sale și a rezultatelor de reglementare dorite atât pentru UE, cât și pentru industrie.

În data de 20 aprilie, Parlamentul European a votat pentru aprobarea MiCA și startul unei perioade de implementare de 12 până la 18 luni.

Richard Teng, Regional Head of Europe and MENA, Binance, este un executiv cu experiență de peste trei decenii în servicii financiare și reglementare. În calitate de responsabil regional pentru MENA în cadrul Binance, el conduce echipa, pentru a asigura parteneriate strategice, a promova un ecosistem al inovației și a extinde ecosistemul regional de criptomonede. Lucrând îndeaproape cu factorii de decizie, autoritățile de reglementare și actorii din industrie, Richard promovează creșterea afacerii într-o manieră conformă și durabilă.

Înainte de a se alătura Binance, Richard a fost CEO al Financial Services Regulatory Authority în cadrul Abu Dhabi Global Market, unde și-a prezentat capacitățile de inovator în reglementare. Vasta experiență a lui Richard include, de asemenea, rolul de Chief Regulatory Officer al Bursei din Singapore (SGX) și Director of Corporate Finance în cadrul Autorității Monetare din Singapore. Richard a obținut masterul în finanțe aplicate în cadrul University of Western Australia.