COMUNICATE — May 12, 2023 at 12:18 pm

Greenpeace pornește o expediție majoră în Carpați

by

După ce au scos la iveală tăierile agresive care au loc în pădurile din Carpați, activiști Greenpeace, experți și iubitori ai naturii pornesc într-o expediție de 40 de zile prin 5 țări carpatice: România, Ucraina, Ungaria, Slovacia și Polonia. Caravana lor, denumită „Mobile Rescue Station”, are ca obiectiv crearea unei alianțe transfrontaliere a celor care apără Carpații și de a atrage atenția asupra urgenței de a extinde protecția strictă a ultimelor păduri virgine și seculare ale Europei.

Fot. Tomáš Hulík (1)Al doilea lanț muntos ca întindere al Europei reprezintă o barieră crucială în fața crizei climatice și a pierderii biodiversității, avertizează Greenpeace. Munții Carpați sunt prea puțin recunoscuți pentru serviciile ecosistemice pe care le oferă întregului continent european: stabilizarea climei, rezerve importante de apă, stocarea masivă a carbonului. Deși găzduiesc o biodiversitate inestimabilă, mai puțin de 3% din pădurile carpatice sunt strict protejate, mare parte dintre ele fiind supuse exploatărilor iresponsabile. Greenpeace solicită Comisiei Europene și guvernelor țărilor din Carpați să nu mai amâne conservarea prin lege a acestor ecosisteme vitale.

Analiza Greenpeace arată că pădurile din Carpați dispar într-un ritm alarmant. În fiecare oră, pierdem o suprafață echivalentă cu 5 terenuri de fotbal. Exploatări forestiere agresive au loc și în parcuri naționale, rezervații naturale sau situri Natura 2000, precum și în multe alte păduri seculare neprotejate.

În cadrul acestei expediții, echipa Greenpeace se va întâlni și va lucra cu biologi, rangeri, activiști locali și autorități. De asemenea, va expune și confrunta activitățile ilegale întâlnite pe parcurs: exploatarea iresponsabilă a lemnului, vânătoarea la trofeu, hrănirea urșilor pentru divertisment, turismul agresiv cu mijloace motorizate care decimează flora și fauna regiunii. Călătoria va fi documentată video pentru a informa publicul larg și a pune protecția Carpaților în vârful agendei europene. În acest scop, activiștii de mediu au lansat și o petiție internațională: salvamcarpatii.ro.

„Cum vorbim la nivel global despre Amazon, Congo sau Borneo, nu putem să nu vorbim în Europa despre Munții Carpați și despre lipsa lor aproape totală de protecție. Trecem cu toții printr-un cumul de crize (de sănătate, economice, energetice, umanitare) care ne-au făcut să deprioritizăm mediul nostru natural. Avem nevoie urgentă de implicarea comunității europene pentru a extinde protecția strictă a pădurilor din Carpați!”, afirmă Ciprian Gălușcă, campaigner Greenpeace pentru păduri și viață sălbatică.

„În întreaga Europă, oamenii resimt tot mai puternic amenințarea crizei climatice, prăbușirea lumii noastre naturale și efectele sale directe. Dar e necesar un efort serios din partea autorităților europene, mai ales dacă dorim să atingem obiectivele Strategiei pentru Biodiversitate privind protecția strictă a 10% din suprafețele terestre și acvatice până în 2030. Pădurile din Carpați, printre cei mai importanți aliați pe care îi avem împotriva crizei climatice, sunt distruse chiar în acest moment pe scară largă. Încă mai putem opri devastarea patrimoniului natural al UE, însă trebuie să acționăm acum!”, adaugă Marija Tomac, responsabilă de comunicare, Greenpeace CEE.