Constructii/Imobiliare — June 5, 2023 at 12:34 pm

Stimularea renovării clădirilor și eficiența energetică în Europa Centrală și de Est

by

La Forumul pentru Eficiența Energetică din Europa Centrală și de Est (Forumul C4E), liderii industriei din sectorul renovării clădirilor DAIKIN, DANFOSS, KNAUF INSULATION, ROCKWOOL, SAINT-GOBAIN, SIGNIFY și VELUX au semnat un memorandum prin care se angajează să lucreze împreună și să ia măsuri sistematice și eficiente pentru a îmbunătăţi profilul renovării clădirilor și eficienței energetice în cadrul politicilor publice din țările ECE. Această inițiativă reprezintă o nouă validare a angajamentului şi implicării în eforturile asociaţiei de a promova eficienţa energetică în clădiri ca prioritate strategică la nivel naţional în vederea atingerii obiectivelor privind neutralitatea climatică şi securităţii energetice.

_DSC8401smallDouă treimi din cele 43,6 milioane de locuințe din clădirile unifamiliale și multifamiliale din țările din Europa Centrală și de Est (ECE) au mai mult de 30 de ani (construite înainte de 1989, conform Observatorului privind fondul de clădiri ale UE) și sunt în mare măsură ineficiente energetic. Cetățenii și societățile suportă facturi mari la energie, confort scăzut, poluare severă a aerului și dependență de combustibilii fosili peste media UE.

Cetățenii și instituțiile au nevoie de contribuţia guvernelor naționale pentru adoptarea de politici publice care să le ajute să depășească un număr de bariere în calea renovării clădirilor și pentru a contribui la beneficiile comune precum aerul curat, sănătatea publică, securitatea energetică și decarbonizarea.

Renovarea poate oferi clădiri mai sănătoase, mai eficiente și mai ieftine din punct de vedere operaţional precum și un aer mai curat și o securitate energetică îmbunătățită a țărilor din ECE. Mai mult decât atât, renovarea clădirilor oferă deja sute de mii de locuri de muncă în regiunea ECE.

Industria susține aceste afirmații prin concluziile unor studii de specialitate: numai izolarea clădirilor rezidențiale poate economisi în medie 44 % din consumul final de energie și 46 % din gazele naturale, conform Buildings Performance Institute Europe. EuroWindoor a identificat că înlocuirea ferestrelor poate duce la potențiale economii suplimentare de energie de până la 15% din necesarul total pentru încălzire. Healthy Homes Barometer 2022 a arătat că unul din trei europeni este afectat de cel puțin un pericol climatic interior, cum ar fi umezeala și mucegaiul, întunericul, frigul sau zgomotul excesiv. Pompele de căldură au potențialul de a reduce emisiile cu peste 600 de milioane de tone de CO2 în stocul de clădiri la nivel european, potrivit unei perspective Gluckman Consulting. Ecofys a calculat că sistemele tehnice ale clădirii, care includ contorizarea, reglarea temperaturii și echilibrarea instalațiilor de încălzire, răcire și apă caldă, au potențialul de a genera economii de energie de până la 30%. În cele din urmă, trecerea tuturor instalaţiilor de iluminat la LED-uri conectate ar putea reduce emisiile anuale cu 19 milioane de tone de CO2 și costurile cu energia cu 16,4 miliarde de euro în țările ECE, așa cum este subliniat de modelul de conversie Green Switch.

Companiile își propun, de asemenea, să își valorifice expertiza și cunoștințele prin invitarea altor întreprinderi, instituții neguvernamentale, academice și publice să colaboreze și să sprijine inițiativele naționale și regionale care pledează pentru renovarea clădirilor și eficiența energetică. Cooperarea se va concentra pe politici de eficiență energetică, programe de renovare și alte aspecte conexe în țările ECE, inclusiv Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Croația, Slovenia și altele.