Guvernare/Licitatii — June 19, 2023 at 5:07 pm

România și Japonia – împreună pentru inovare și digitalizare

by

ANCOM organizează astăzi conferința „TechCo for a Digital Sunrise”, ce are ca principal obiectiv facilitarea angajamentului puternic al României și Japoniei în consolidarea parteneriatului strategic dintre cele două țări în domeniile tehnologiei, cercetării, dezvoltării și inovării. Conferința are loc în marja primei ediții a Forumului de inovare Romano-Japonez.

image011

 

 

 

 

 

 

 

Agenda conferinței include o serie de subiecte relevante pentru domeniul comunicațiilor, de la reziliență și securitatea cibernetică a rețelelor 5G, la rolul comunicațiilor electronice în sprijinirea dezvoltării comunităților inteligente și în susținerea inovațiilor din piața telecom, până la modul în care cooperarea internațională a contribuit la dezvoltarea companiilor către o dimensiune multinațională.

„ANCOM este angajata sa contribuie la intarirea relatiilor romano-japoneze, in domeniul sau de experienta. Am convingerea ca dialogul, cooperarea si eforturile coordonate sunt cele mai eficiente mijloace de sustinere a dezvoltarii sectorului pe care il reglementam, pe de o parte, si de obtinere de rezultate optime in beneficiul consumatorilor si al industriei, pe de alta parte”, a subliniat Valeriu Zgonea, Presedintele ANCOM, în deschiderea evenimentului.

In sesiunea plenara, oficiali guvernamentali si membri ai Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai guvernului japonez, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale au subliniat importanta cooperarii dintre cele doua tari si au explorat perspectivele pentru aprofundarea colaborarii prin derularea de proiecte si initiative comune, precum si perspectivele pentru dezvoltarea oraselor inteligente.

De asemenea, cu scopul intaririi schimbului de idei si de bune practici, pe parcursul sesiunilor paralele, reprezentanti ai mediului de afaceri (furnizori, operatori, producatori de echipamente etc.) si ai mediului academic de profil din ambele state vor sustine prezentari. Printre acestia se regasesc principalii operatori si furnizori de echipamente, furnizori de solutii si produse de tip smart, reprezentanti ai proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) si ai start-up-urilor inovatoare.

Forumul de inovare romano-japonez 2023

Evenimentul ANCOM este organizat in marja Forumului de Inovare Romano-Japonez si beneficiaza de sprijinul si implicarea Primariei Municipiului Cluj-Napoca, a Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii din Romania, a Ministerului Afacerilor Interne si Comunicatiilor din Japonia, precum si a Ambasadei Japoniei in Romania.

Forumul de Inovare Romano-Japonez 2023, in marja caruia se desfasoara conferinta ANCOM de astazi, este un eveniment organizat in contextul Parteneriatului Strategic Romano-Japonez instituit la data de 7 martie 2023, prin semnarea Declaratiei Comune de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si Prim-ministrul Japoniei, domnul Fumio Kishida. Acest Parteneriat Strategic reprezinta avansarea cooperarii romano-japoneze la cel mai inalt nivel si trecerea la o etapa superioara de valorificare a potentialului bilateral, pe trei dimensiuni cheie: politica externa si dialogul pe teme de securitate, cooperarea economica si in domeniul asistentei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea in domeniile culturii, stiintei si tehnologiei, inovarii, cercetarii si dezvoltarii.