COMUNICATE — July 1, 2023 at 7:56 am

Numerele de care oamenii se feresc în jurul lumii

by

Lumea este un univers vast și plin de surprize, iar de asta ne convingem în fiecare zi. Comunitatea fiecărei culturi arată și se comportă diferit, iar credințele se manifestă la fel. Iar fiecare individ în parte are o anumită personalitate, o anumită educație, un anumit caz, comportament, empatie. La fel de cert este și faptul că totul este subiectiv când vine vorba despre alegeri. Iar cu asta ne-am obișnuit deja, că altfel parcă lucrurile ar fi la fel peste tot și totul ar fi mai… plictisitor.

clubitc.roSă luăm și să analizăm, spre exemplu, modul în care alegem să ne raportăm superstițiilor pe care le întâlnim, dacă alegem să ne lăsăm influențați de ele sau nu. Numerele joacă un rol major în societate, indiferent de unde și cum sunt întâlnite: că este ora de trezire, etajul la care locuim, codul cu care ne deblocăm telefonul, suma pe care o avem de plătit pentru o comandă sau o ofertă pecum bonus la validarea contului online, totul este despre numere, această succesiune de cifre care ne dictează, uneori, alegerile, inconștient. Asta pentru că unele sunt considerate a fi aducătoare de noroc, în timp ce altele par să atragă ghinionul, de care cu greu parcă poți scăpa apoi, așa cum dictează unele părți din lume. Despre toate aceste numere pe care ar trebui să le eviți, iată mai jos câteva detalii:

Numărul 3

Există o superstiție țesută în jurul acestui număr, care spune că unele lucruri vin întotdeauna în număr de trei, ceea ce îi face pe foarte mulți să îl evite. Lucrul acesta a fost alimentat și în presă, care a speculat de prea multe ori că celebritățile mor câte trei (o vedetă va fi urmată de alte două într-un timp scurt), dar și de faptul că anumite catastrofe se manifestă la fel, în rând de câte trei, Sigur, aceste concepții nu au vreun temei științific, dar lumea pare să creadă în el, în pofida unor conotații pozitive ale cifrei trei, cum ar fi Sfânta Treime, simbolistica din basme, Simbolul Trinității și nu numai.

Numărul 4

Un adevărat ghinionist, numărul 4 este evitat să fie folosit și la numerotare în unele țări din Asia de Vest. Unul dintre motivele pentru care se evită cu totul în China sau Japonia spre exemplu este că pronunția lui este destul de similară cu cuvântul “moarte”, iar această frică are și un nume – tripofobia. Pentru a evita să atragă vreo conjunctură nefavorabilă, foarte multe personale din mediul oriental îl vor evita complet.

Numărul 7

Din nou, depinde pe cine întrebi, pentru că și numărul 7 este considerat norocos în unele părți din lume, în timp ce în altele par să fie răspunzătoare de aducerea unor șanse puse pe seama lui. Din nou vorbim despre China, Thailanda și Vietnam, unde 7 este sinonim cu moartea, pentru că a saptea luna din an este cunoscută drept luna fantomelor, atunci când porțile iadului se deschid și spiritele pot vizita Pământul. Înfricoșătoare asociere!

Numărul 8

Nu peste tot, dar în India 8 este catalogat drept un număr cu ghinioane, crezându-se că foarte multe evenimente catastrofale s-au întâmplat în ziua de 8 ale lunii sau în derivate ale acestei cifre, indiferent că a fost vorba despre tsunami, atacuri teroriste sau cutremur. Teoria bazată pe numerologia indiană mai spune și că numărul 8 guvernează planeta Saturn, asociată cu dezastrele.

Numărul 9

În mod normal considerat un număr al norocului, pentru că se poate divide, numărul 9 este cu siguranță unul cu particularități interesante. Poți spune că ești în al nouălea cer, că ai nouă vieți, că ești peste nouă mări și nouă tari, iar expresiile cu implicații negative nu prea există. Însă, din nou vorbim despre sunete japoneze care pot fi confundate cu altceva, pentru că dacă nu este citit cum trebuie, atunci acest număr poate desemna suferință, agonie, tortură.

Numărul 13

Uite un număr despre care nu poți fi deloc surprins să afli că ar putea fi considerat ghinionist – 13. Se pare că aceasta superstiție, frica de acest număr poartă un nume, pe care cel mai probabil nu îl vei putea pronunța – triskaidekaphobia. Oamenii din întreaga lumea îl evită cu orice preț. Dar cum a ajuns să se întâmple asta? Se pare că totul stă la niște origini norvegiene, care relatează despre moartea unui zeu la o cină unde a ajuns un al 13-lea invitat, dar și la faptul că Iuda a fost cel de-al 13-lea invitat care a participat la Cina cea de Taină.

Numărul 17

Numărul 17 este considerat a fi ghinionist doar în Italia, iar asta aparent dintr-un motiv cât se poate de întemeiat: dacă scrii numărul cu cifre romane, respectiv XVII și aranjezi numerele romane, devenind VIXI,aceasta înseamnă din traducerea în latină “viața mea s-a terminat”. Așa au ajuns italienii să nu îl folosească la clădiri, numere de stradă, locuri de scaune.
Numărul 39

În urmă cu câțiva ani a și fost un film horror thriller cu Renee Zellweger în rol principal, care relata despre cazul 39 și curând totul avea să se transforme în ghinion. în Afganistan cuvântul se traduce prin mora grow, care re înseamnă dead cow (vacă moartă, în traducere).

Concluzie

Sigur, mai putem menționa și de 666, dar aici implicațiile religioase sunt ceva mai complicate. Noi am vrea să încurajăm jocul rațional, dacă se poate, pentru că nimic nu poate fi mai de folos decât o gandire pozitivă! Sigur, contează foarte mult și din ce cultură face parte și ce ți s-a spus când ai crescut, dar încrederea vine mai ales din propria persoană și asta ar fi poate cel mai important de reținut. Jocurile de noroc sunt, înainte de orice, despre șansă, iar superstițiile nu pot influența câtuși de puțin, decât dacă le lași!