Bizpoint — July 3, 2023 at 8:49 am

Nokia susţine că a atins un record 5G fixed wireless

by

Nokia a afirmat recent că a reuşit să atingă viteze medii susţinute de descărcare de peste 2 Gbps folosind spectrul de frecvenţe milimetrice şi fixed wireless access pe o distanţă de aproape 11 km.

UntitledTestul s-a bazat pe soluţia Airscale de la Nokia şi pe echipamentul Nokia FastMile 5G PoC customer premises equipment (CPE). El a implicat opt componente care au agregat 800MHz din spectrul de frecvenţe mmWave. Astfel s-a ajuns la o viteză de download de 2,1 Gbps şi o viteză de uplink de 57 Mbps.

Nokia a declarat că noua realizare, care urmează unui fost record mondial stabilit în 2021, demonstrează capabilităţile pe care le poate furniza tehnologia 5G mmWave. Totodată, înlesneşte calea de aducere servicii de conectivitate internet de mare calitate prin fixed wireless access în zone unde conexiunile fixe nu sunt întotdeauna posibile.

Echipamentul Nokia FastMile 5G PoC folosit la testare este la ora actuală încercat de mari operatori globali, iar vitezele mari de transfer se pot obţine cu antena echipamentului care se adaptează dinamic la condiţii pentru a depăşi dificultăţile operării în gama mmWave.

Nokia a anunţat recent şi alte dezvoltări ale ofertei fixed wireless access. Cu câteva luni în urmă, China United Network Communication Group (CUC) a anunţat că testează un serviciu 5G fixed wireless access care să-i permită firmei să minimizeze timpul de punere pe piaţă al soluţiilor sale şi să optimizeze sinergiile de reţea. CUC a adoptat tehnologia fixed wireless access pentru reţeaua existentă în Guangdong, în cadrul primului test de pe piaţa chineză.