NEWS — July 5, 2023 at 1:36 pm

Mazars lansează Ghidul Fiscal European 2023

by

Mazas a publicat cea de-a unsprezecea ediție a studiului regional privind regimurile fiscale din Europa și Asia Centrală. Acest Ghid, care acoperă 25 de țări în 2023, analizează un spectru larg de aspecte fiscale, concentrându-se pe impozitul pe profit, prețurile de transfer, nivelul mediu și gradul de impozitare al veniturilor salariale, precum și TVA sau impozite similare.

MazarsTendințele regionale de impozitare în 2023 arată schimbări semnificative în domenii cheie. În timp ce salariul minim și salariul mediu înregistrează o creștere, regiunea asistă la încheierea unui interval marcat de reduceri ale impozitelor salariale și contribuțiilor sociale. Eforturile concertate ale UE împotriva competiției fiscale au condus la necesitatea adoptării impozitului minim global în legislația națională până la sfârșitul anului. Mai mult, adoptarea tehnologiei digitale revoluționează colectarea TVA în regiune. De asemenea, normele privind prețurile de transfer au devenit componente intrinseci ale sistemelor fiscale din toate țările din Europa Centrală și de Est, așa cum este evidențiat în Ghid.

Ghidul 2023 oferă o analiză detaliată a regimurilor fiscale dintr-o serie de țări, inclusiv din Europa Centrală și de Sud-Est, Germania, Austria, Moldova, Ucraina, Țările Baltice și, pentru prima dată, țările din Asia Centrală, cum ar fi Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan.

Țările din regiunea ECE aplică cote de impozitare a profiturilor întreprinderilor variate, cuprinse între 15% și 20%. În 2022, numai Austria și-a redus cota de impozitare, de la 25% la 24%. În timp ce Ungaria menține cea mai scăzută cotă de impozitare de 9%, anumite sectoare se pot confrunta cu cote de impozitare a profiturilor de până la 50%.

Anul trecut, în urma unei dezbateri acerbe, țările din UE au convenit să adopte în legislația națională, până la sfarșitul anului 2023, normele privind impozitul minim global din directiva UE. Normele, denumite Pilonul II, impun o cotă minimă efectivă de impozitare de 15%, care reprezintă cota reală de impozitare după aplicarea diferitelor reduceri și ajustări. Această Directivă se aplică grupurilor multinaționale cu o cifră de afaceri de cel puțin 750 de milioane de euro la nivel de grup și cu cel puțin un membru care își desfășoară activitatea în UE.