EDUCATIE / JOB, NEW TECHNOLOGY — July 12, 2023 at 2:48 pm

Facultățile de Drept și de Informatică Managerială ale Universității Româno-Americane integrează tehnologia AI în procesul de învățământ juridic

by

Universitatea Româno-Americană 1Facultatea de Drept și Facultatea de Informatică Managerială din cadrul Universității Româno-Americane vor implementa în anul universitar 2023-2024 o aplicație informatică de individualizare a pedepselor penale utilizând tehnologia AI. Inițiativa creării acestui program aparține unui masterand al Facultății de Drept și, totodată, absolvent al Facultății de Informatică Managerială.

Necesitatea integrării tehnologiei bazate pe inteligență artificială se simte și în domeniul juridic. Digitalizarea a arătat potențialul pe care îl au noile tehnologii și nevoia de a dezvolta programe care să ușureze munca practicienilor în drept și să elimine pe cât posibil componenta subiectivă pe care actul de justiție o integrează.

„Aplicațiile bazate pe AI vor oferi un sprijin real practicienilor în domeniul juridic și vor contribui la îmbunătățirea metodelor de lucru ale autorităților judiciare. În plan academic, cu siguranță acest proiect va genera beneficii reale în materie de acuratețe, obiectivitate și eficiență, în special pentru activitățile practice și de seminarizare!”, a declarat Mihaela Prună, decan al Facultății de Drept din cadrul Universității Româno-Americane.

Studenți, masteranzi și cadre didactice ale Universității Româno-Americane, din cadrul  Facultății de Drept vor asigura informațiile juridice, în timp ce colegii lor din cadrul Facultății de Informatică Managerială vor proiecta și dezvolta aplicația.

Universitatea Româno-Americană 2Programul va fi conceput sub formă de module independente, ceea ce va permite implementarea, completarea și actualizarea funcționalităților fără a fi necesară modificarea întregului program. Această abordare modulară facilitează adaptarea programului la nevoile în continuă schimbare ale utilizatorilor și sistemului de justiție penală.

“Vorbim despre o aplicație cu potențial disruptiv. O aplicație care, punând împreună ideile și expertiza Facultăților de Drept și de Informatică Managerială, contextul oferit de domeniul juridic și cunoștințele legate de AI ale informaticienilor, poate aduce un uriaș salt înainte. Varianta pilot, pentru mediul academic, va fi urmată de o variantă profesională care va fi un enorm sprijin și pentru practicieni.”, a declarat Alexandru Tăbușcă, decan al Facultății de Informatică Managerială din cadrul Universității Româno-Americane.

Aplicația va fi un instrument de lucru pentru cursuri și seminare, putând deveni totodată și o bază de informare pentru instanțele de judecată. Astfel, se va crea o soluție unică și inovatoare care va aduce beneficii atât mediului academic, cât și practicienilor din domeniul juridic.

ÎUniversitatea Româno-Americană 3n această perioadă are loc admiterea pentru Facultatea de Drept și Facultatea de Informatică Managerială. Viitorii studenți se pot înscrie online (https://admitere.rau.ro) sau în campus, în perioada 10-27 iulie 2023 pentru programele de licență și online până pe 24 iulie 2023 sau în campus, între 10 – 25 iulie pentru programele de masterat.