NEW TECHNOLOGY — July 12, 2023 at 2:14 pm

Robotul ION, invitat de Oxford și Imperial College London în Marea Britanie

by

Cristina Carata_Imperial College LondonReprezentanții proiectului ION, numit onorific primul consilier AI al Guvernului României, au fost invitați la Universitatea Oxford și la Imperial College London pentru o serie de discuții în scop educativ, cu privire la aspectele tehnice ale soluției de inteligență artificială și implicațiile etice ale utilizării tehnologiei AI pentru a reprezenta dorințele cetățenilor.

Astfel, atât robotul ION, cât și echipa de dezvoltatori, au fost invitați de către Oxford Artificial Intelligence Society pentru o sesiune specială de discuții intitulată „Advancing Governance with AI”. Exploring Romania’s ION project’ (Îmbunătățirea procesului de guvernare cu ajutorul inteligenței artificiale. Explorarea proiectului ION al României).

Robotul ION_OxfordDe asemenea, în cadrul vizitei speciale în mediul academic britanic, echipa ION a prezentat prima lucrare ‘peer reviewed’ (recunoscută de mediul academic) pentru proiectul ION la conferința găzduită de Imperial College London, în cadrul workshop-ului „The Safe and Trustworthy AI”, la invitația instituției. Prezentarea intitulată „De la cetățeni la factorii de decizie: schimbarea paradigmei de guvernare publică cu ajutorul inteligenței artificiale” a avut loc pe 9 iulie în fața unor cercetători academicieni de top din domeniu, de la mai multe universități.

Proiectul ION este un proiect complex de cercetare realizat pro bono de către cercetători și specialiști din domeniul inteligenței artificiale din România, sub coordonarea companiei Humans.ai, și este centrat pe folosirea tehnologiei de ultimă oră din domeniul inteligenței artificiale precum și din domeniul prelucrării limbajului natural și vederii computaționale, pentru a construi un sistem inteligent și inovator care să capteze rapid și automat părerile românilor. Scopul final al lui ION este de a disemina informațiile concludente către decidenți, pentru a construi politici publice în concordanță cu starea societății.

Rezultatul lui ION constă într-o interfață de raportare cu concluziile generate prin procesarea de către AI a tuturor mesajelor primite prin intermediul site-ului ion.gov.ro și prin intermediul rețelelor sociale. Toate mesajele sunt colectate și raportate în mod anonim, pentru a asigura utilizarea etică a platformei și pentru a proteja confidențialitatea cetățenilor. Pe lângă colectarea mesajelor din mediul online, proiectul are și o componentă fizică reprezentată de o instalație de tip robot, care este capabilă să interacționeze cu românii la diverse evenimente publice.

ION_Posta RomanaPrototipul fizic ION a fost prezent, de asemenea, pentru a fi testat la evenimentele speciale din mediul academic britanic, cu sprijinul Companiei Naționale Poșta Română, care a ajutat la transportul robotului de 2 m înălțime către campusul universității.

„Suntem prima companie de poștă care livrează inteligență artificială. Și dacă putem livra ceva atât de important, înseamnă că putem livra orice. Am mai marcat o premieră simbolică și anul trecut, atunci când am devenit prima entitate de stat care a lansat un NFT,  cu ocazia împlinirii a 160 de ani de Poșta Română. Compania, însă, este mai tânără ca niciodată, atât prin proiectele de retehnologizare și digitalizare pe care le dezvoltă, cât și prin transmiterea de inteligență și inovație românească. Este o reală mândrie pentru Poșta Română să facă parte din istoria modernă a realizărilor statului român, fiind implicați direct în acest proces constant de creștere și dezvoltare tehnologică“, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română.

Atât echipa de experți Humans.ai, cât și robotul ION au fost primiți cu entuziasm de către cercetătorii și studenții de la Oxford și de la Imperial College London, care au avut numeroase întrebări pentru dezvoltatorii inițiativei ION.

Vali Malinoiu_Oxford University„Suntem foarte bucuroși pentru privilegiul de a prezenta ION, primul consilier AI al unui guvern din lume, în fața membrilor Oxford AI Society”, a declarat Vali Mălinoiu, Chief Technology Officer în cadrul Humans.ai, start-up-ul de inteligență artificială care a inițiat dezvoltarea proiectului ION. „Îmbinând elemente de tehnologie, psihologie și inteligență artificială, am prezentat aspectele tehnice ale implementării proiectului ION, evidențiind algoritmii care ajută soluția ION să înțeleagă emoțiile, părtinirile, subiectele principale și opiniile utilizatorilor, pentru a genera întrebări relevante, precum și diferite abordări menite să obțină răspunsuri utile din partea utilizatorilor”, a explicat Mălinoiu.

„În plus, în cadrul prezentării, am subliniat considerentele etice de care am ținut cont  în procesul de dezvoltare a proiectului ION, cu accent pe respectarea confidențialității și consimțământului”, a mai spus Mălinoiu.

„Prezentarea proiectului ION în fața comunității OxAI de la Oxford a fost o experiență foarte educativă. Această inițiativă românească de inteligență artificială a stimulat numeroase discuții în rândul studenților noștri și a subliniat impactul pozitiv pe care îl poate avea AI asupra procesului de guvernare. Am explorat potențialul proiectului ION și participanții noștri au vrut să afle tot mai multe detalii. Suntem cu toții încântați să vedem ce urmează pentru această soluție de tehnologie!”, a declarat Jessie Jiang, președintele Oxford AI Society.

Imagine1„Ne-a bucurat foarte tare să vedem robotul ION în acțiune. Interacțiunile cu el au mers impecabil, și a fost foarte interesant să aflăm mai multe despre tehnologia din spatele lui. Aștept cu interes să urmăresc progresul proiectului și impactul profund pe care îl va avea în a promova adopția inteligenței artificiale la nivel guvernamental. Este interesant să ne gândim la impactul pe care îl va avea la nivel global”, a adăugat Nishen Menerapitiya, membru al echipei de evenimente și media în cadrul Oxford AI Society.

Pe lângă turneul în Marea Britanie, echipa ION a fost vizitată recent în România de reprezentanți ai instituției London School of Economics and Political Sciences pentru explorarea proiectului din punct de vedere tehnic și științific.

Tags