IT support — July 19, 2023 at 11:24 am

Noi premiere #TechForGood cu Vodafone și Salvamont România

by

Vodafone x Salvamont 3Vodafone România și Salvamont (Asociația Națională a Salvatorilor Montani) își consolidează parteneriatul de peste 19 ani și marchează o nouă premieră în folosirea tehnologiei și Inteligenței Artificiale pentru salvarea de vieți. La un an de la lansarea soluțiilor digitale cu drone care, împreună cu puterea și fiabilitatea rețelelor Vodafone GigaNetwork 5G și GigaNetwork FIBRĂ, ajută la reducerea semnificativă a timpului de căutare a victimelor și la salvarea mai multor vieți omenești, Salvamont România beneficiază în premieră națională de primul detector subacvatic de tip sonar digital – AquaEye VODASAFE, de robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device), de propria dronă subacvatică și un scubajet pentru a ajunge  în locurile greu accesibile de sub apă.

Echipamentele au fost achiziționate în contextul în care numărul de incidente care au loc în peșteri parțial inundate, lacuri, canioane și pe cursurile râurilor montane este în continuă creștere, cele mai multe intervenții având un grad de dificultate ridicat.

„În cei aproape 40 de ani de când fac acesta profesie nobilă, am avut ocazia să trăiesc toate etapele evoluției salvării montane – de la echipamente improvizate, care nu ofereau nicio garanție privind siguranța salvatorului și a celui salvat, apoi la echipamente performante de salvare și prim ajutor, până la echipamente care folosesc tehnologie de cel mai înalt nivel și Inteligență Artificială. Ani întregi ne-am bazat doar pe o brumă de echipament și pe dăruirea și efortul salvatorilor montani, dar acum, ca rezultat al colaborării de aproape 20 de ani cu Vodafone România, folosim inovația și tehnologia de ultimă generație în derularea acțiunilor de salvare. Totodată, faptul că am devenit resursă de pregătire și informare pentru echipe de salvare din țări cu mare tradiție ne confirmă că alegerea și îndrăzneala noastră de a aborda, inova și dezvolta noi soluții în salvarea montană este cea corectă și acest lucru înseamnă vieți salvate”, a declarat prof. Sabin Cornoiu, director Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Gorj și președinte Salvamont România.

Vodafone x Salvamont 2Echipamentul achiziționat în baza parteneriatului cu Vodafone și cu sprijinul Consiliul Județean Gorj asigură intervenții mult mai rapide, mai puțin costisitoare și cu riscuri reduse pentru salvatorii acvatici și subacvatici ai Salvamont România.

„Misiunea noastră este să conectăm societatea, cu ajutorul tehnologiei, pentru un viitor mai bun. În cei peste 25 de ani de existență și inovație în România, Vodafone a investit pe plan local peste 5 miliarde de euro și continuăm să ne aducem contribuția zi de zi pentru a avea un impact direct, pozitiv și real asupra vieții comunităților. Credem în puterea tehnologiei, iar parteneriatul cu Salvamont România este un exemplu de bune practici, în care mediul privat și societatea civilă schimbă în bine lumea în care trăim. Inovația face parte din ADN-ul Vodafone și suntem mândri să știm că toate resursele investite în parteneriatul cu Salvamont România salvează vieți”, a declarat Alexandra Olaru, Director Legal & External Affairs, Vodafone România.

Detectorul subacvatic AquaEye VODASAFE se bazează pe înaltă tehnologie și Inteligență Artificială și folosește un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare la o adâncime de 50 metri. Algoritmii de detecție sunt antrenați pentru a face diferența între oameni și alte obiecte aflate în apă, marcând poziția exactă a unei persoanei și putând să acopere, astfel, o suprafață de peste 8000 m2 într-o singură operare.

Robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device) este un dispozitiv revoluționar, menit să schimbe modul în care sunt salvați oamenii din ape deschise, respectiv lacuri de munte, de 6 ori mai rapid decât prin metoda clasică. Robotul este operat de către un salvator, iar odată ce este lansat, acesta poate asigura plutirea la punct fix, pentru 4 persoane simultan, în apă liniștită. Totodată, robotul poate fi pregătit pentru lansare în mai puțin de un minut, spre deosebire de misiunile clasice, în care este nevoie de pregătirea bărcilor și a echipajelor de intervenție.

Drona subacvatică este una de calibru industrial, folosită exclusiv pentru scenarii profesionale, în cazul de față misiuni de căutare sub apă a persoanelor pierdute. Aceasta poate ajunge până la 150 m sub apă, având o autonomie de 5 ore, sistem topografic, cameră video și braț robotic.

Vodafone x Salvamont 1Scubajetul este un sistem de tip propulsie subacvatică cu jet, folosit ca sistem de tracțiune pentru salvatori în locurile greu accesibile de sub apă sau în locurile îndepărtate, unde este nevoie de energie și putere suplimentare, și care nu permit accesul unei ambarcațiuni. Acesta este un sistem modular care permite diferite configurații, în funcție de specificul fiecărei misiuni de salvare și dispune de mai multe tipuri de motoare, elice și baterii.

Vodafone x Salvamont 6În paralel, în sprijinul noilor echipamente subacvatice și echipelor de salvare, dronele oferite de Vodafone sunt folosite pentru transportul de echipamente și salvarea victimelor de pe întinderi de apă, în spațiile deschise. În plus, Vodafone continuă să ofere și sprijin pentru formarea salvatorilor montani, cel mai recent exemplu fiind exercițiul Aquares 2023, primul stagiu de pregătire profesională a salvamontiștilor români în salvarea acvatică, cu specific montan. Desfășurat în perioada 18 – 19 iulie, exercițiul a presupus activități practice de căutare – salvare din ape de munte cu salvatori acvatici și scafandri, folosirea câinilor de salvare în mediul acvatic montan, respectiv organizarea punctului medical de triaj și de prim ajutor.

80% din echipele Salvamont România folosesc drone în misiunile de salvare montană, reducând astfel de până la zece ori timpul necesar pentru căutarea și salvarea de victime. În România există 42 de echipe de salvare montană, organizate în 26 de județe, iar în 17 județe se operează deja cu drone și tehnologie oferite de Vodafone, restul fiind în curs de echipare.

Vodafone x Salvamont 4Totodată, soluțiile digitale cu drone Vodafone și Salvamont deschid noi orizonturi în ceea ce privește domeniile de utilizare. La un an de la lansarea programului, dronele sunt folosite, în premieră națională, pentru scanarea suprafețelor afectate de cutremure în zonele montane de interes turistic. Acțiunile recurente au drept scop identificarea rocilor de mari dimensiuni, potențial instabile sau dislocate de pe versanți. În cadrul etapei de analiză, zonele identificate cu eventuale probleme sunt cartografiate și inspectate ulterior de alpiniști profesioniști.

România a devenit, în ultimul an, singura țară din Europa cu acoperire națională pentru procesarea fotogramelor prin intermediul programului SARUAV, care se folosește de Inteligența Artificială pentru a detecta automat persoane. Acest program face parte din soluțiile puse la dispoziția Centrului Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone, care, conectat la rețeaua GigaNetwork FIBRĂ, analizează și procesează datele venite din teren (de la drona pentru fotogrametrie) în doar câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute). Începând cu 1 august – ziua Salvamont România, la nivel național vor deveni operaționale 11 dispecerate locale pentru procesarea detecției automate de persoane, cu ajutorul sistemului SARUAV, în județele Brașov, Sibiu, Mureș, Prahova, Harghita, Maramureș, Dâmbovița, Hunedoara, Mehedinți, Cluj și Neamț. Acestea vor funcționa alături de Centrul Național de Analiză Date aflat în județul Gorj. România se va situa, astfel, pe primul loc în ceea ce privește acoperirea națională în acest sens și pe locul II la nivel mondial, raportat la numărul de centre locale de analiză.

Din cele mai recente date comunicate de Salvamont România, în primele șase luni ale anului 2023 au fost salvate peste 4900 de persoane care se aflau în pericol, mai mult de o treime dintre acestea fiind predate de Salvamont Serviciilor de Ambulanță , Smurd și Heli Smurd pentru transport de urgență la spital. În prezent, Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 8.000 sunt despre victime ale unor accidente montane și este necesară intervenția echipelor Salvamont. Peste 100.000 de români au instalată aplicația Salvamont (disponibilă gratuit pe Android și iOS), un ghid complet de informare și orientare montană, care oferă, în același timp, și opțiunea SOS – funcționalitatea care le permite utilizatorilor să folosească un serviciu de localizare a poziției telefonului, prin intermediul căruia dispeceratul poate fi notificat în timp real cu privire la coordonatele acestora.