Guvernare/Licitatii — July 21, 2023 at 11:43 am

Importurile din afara UE de produse care generează emisii ridicate de CO2 vor fi taxate în UE

by

Toate companiile care vor importa produse cu emisii mari de carbon din țări non-UE în UE vor fi cel mai probabil afectate de Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM) și trebuie să se înregistreze ca declarant în scopuri CBAM. Din octombrie 2023, importatorii/declaranții acestor mărfuri în UE vor trebui să respecte anumite obligații conform regulamentului CBAM.

cbamCBAM reprezintă unul dintre elementele cheie ale pachetului „Fit for 55” al Uniunii Europene și va contribui la realizarea obiectivului ambițios al UE de reducere cu 55% a emisiilor de carbon în comparație cu nivelurile din 1990 până în 2030 și de a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Obiectivul acestuia este de a împiedica anularea eforturilor pe care UE le face pentru a reduce emisiile din cauza unei creșteri a emisiilor în afara Uniunii, care ar fi determinată de relocarea producției în țări din afara UE sau de creșterea importurilor de produse care generează emisii ridicate de dioxid de carbon.

Practic, CBAM va fi o taxă aplicabilă importului de produse care generează emisii ridicate de dioxid de carbon din afara Uniunii Europene.