Business — August 22, 2023 at 1:29 pm

Vânzările ASBIS Romania au crescut cu 76,7% în T2 2023

by

ASBISc Enterprises Plc, un important distribuitor cu valoare adăugată, dezvoltator și furnizor de produse, soluții și servicii din domeniul TIC și IoT pentru piețele din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) a obținut rezultate financiare foarte bune, în ciuda unui mediu dificil, în primul semestru al anului.

vanzari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veniturile în prima jumătate a anului 2023 s-au ridicat la aproape 1,4 miliarde USD, cu 15% mai mari decât cele generate în aceeași perioadă a anului trecut (1,2 miliarde USD). Profitul net al Grupului a fost de 28,6 milioane USD, comparativ cu 27,1 milioane USD în prima jumătate a anului 2022 – o creștere de 6%. În T2 2023, ASBIS a generat venituri de 674,1 milioane USD și un profit net de 11,2 milioane USD.

Rezultatele companiei sunt în concordanță cu așteptările și previziunile financiare publicate pentru 2023. După prima jumătate a anului, nivelul de realizare a veniturilor este de 44% și de 35% la nivelul profitului net. Grupul se așteaptă ca veniturile din vânzări în 2023 să fie între 3 miliarde USD și 3,2 miliarde USD, iar profitul net după impozitare, între 78 milioane USD și 82 milioane USD. Aceasta înseamnă că 2023 poate fi un an record în istoria Grupului, mai ales la nivel de profit. În mod obișnuit, cea mai bună perioadă de vânzări din sectorul IT este al patrulea trimestru al anului calendaristic.

Alte evenimente importante
Cea mai mare țară ASBIS în ceea ce privește vânzările a fost Kazahstanul, care are o creștere rapidă.
Polonia s-a clasat, ca de obicei, printre cele 10 țări cu cele mai mari venituri din Grup, ocupând locul 8 cu venituri de 53,5 milioane USD în primul semestru din 2023 (o creștere de 34,5% față de aceeași perioadă a anului trecut).

ASBIS a plătit dividendele finale din profiturile companiei pe anul 2022, în valoare de 0,25 USD per acțiune. Incluzând dividendele intermediare plătite în decembrie anul trecut, dividendele totale ajung la  0,45 USD pe acțiune – cele mai mari din istoria companiei.

ASBIS a înregistrat șase noi filiale: în Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Maroc, Moldova și Africa de Sud. De asemenea, compania a deschis primul magazin iSpace din capitala Moldovei – Chișinău. În prezent, ASBIS gestionează 29 de magazine iSpace.

„După cel mai profitabil trimestru I din istoria companiei, am încheiat în forță cel de-al doilea trimestru al anului 2023, generând o creștere mare a vânzărilor, cu două cifre, de la lună la lună”, a declarat Serhei Kostevitch, CEO al ASBIS Group. „Datorită implementării consecvente a strategiei noastre și efortului echipelor noastre, am reușit să obținem o creștere semnificativă a veniturilor, în ciuda faptului că, în mod obișnuit, al doilea trimestru este cel mai slab trimestru din an în industria IT.”

Serhei Kostevitch, a adăugat: „În al doilea trimestru al anului 2023, ne-am continuat strategia de a investi pe piețe promițătoare, precum țările din Asia Centrală, Caucaz și Africa, dar și din Europa de Vest, construind echipe puternice cu ajutorul cărora să putem să ne creștem vânzările. De asemenea, am continuat să ne consolidăm și să dezvoltăm portofoliul de produse și servicii IT cu soluții avansate tehnologic, printre care se numără și divizia de robotică – ASBIS Robotic Solutions (AROS)”.

Europa Centrală și de Est a înregistrat o creștere anuală de 20,1% în T2 2023 și de 7,7% în primul semestru.

Vânzări pe țară
Analiza vânzărilor pe țară arată o creștere puternică ce a continuat în Kazahstan, cea mai mare piață a Grupului, obținând un plus de 31,7% în T2 2023 și de 36,1% în S1 2023, comparativ cu aceleași perioade din 2022. În Ucraina, a doua cea mai mare piață operațională, care este direct afectată de război, datorită eforturilor companiei, veniturile au crescut semnificativ: cu 126,5% în T2 2023 și 62,7% în S1 2023, comparativ cu perioadele corespunzătoare din 2022.

Cel mai bine vândute categorii de produse în Polonia au fost procesoarele, plăcile grafice și accesoriile.

În trimestrul al doilea din 2023, țările cu cele mai mari creșteri ale vânzărilor au fost următoarele:

Ucraina – creștere cu 126,5%
Germania – creștere cu 104,0%
România – creștere cu 76,7%
Polonia – creștere cu 64,2%
Georgia – creștere cu 56,8%

„În T2 – o perioadă care nu excelează, de regulă, la nivel de rezultate pe piața IT, România a obținut o creștere foarte puternică a veniturilor, de peste 75%, care ne plasează în Top 10 țări la nivelul Grupului ASBIS în primul semestru”, spune Alexandru Stoinea, General Manager ASBIS Romania. „Aceste cifre au fost susținute de partea de proiecte (divizia Value Added Distribution), în bună parte, dar și de divizia de Volume Distribution, precum și de eforturile întregii echipe. Cele mai vândute categorii de produse au fost notebook-urile, serverele, monitoarele, procesoarele și sistemele de videoconferință. În cea de-a doua parte a anului, prioritățile noastre sunt dezvoltarea diviziei de Robotică, lansată la finele anului trecut, precum și consolidarea și dezvoltarea portofoliului de parteneri, clienți și furnizori.”