Business — August 31, 2023 at 1:22 pm

Xiaomi: Profitul net ajustat aferent trimestrului al doilea crește cu 147%, până la 5,1 miliarde RMB

by

Xiaomi Corporation („Xiaomi” sau „Grupul”; codul bursier: 1810), companie de electronice de larg consum și producție de smartphone-uri și hardware inteligent conectate printr-o platformă Internet of Things („IoT”), și-a anunțat rezultatele consolidate neauditate pentru cele trei luni încheiate la 30 iunie 2023 („T2 2023” sau „Perioada”).

Xiaomi LOGODe la execuția strategiei corporative cheie de „accent dublu pe scară și profitabilitate” în urmă cu două trimestre, Xiaomi a obținut profit și creștere robustă a afacerii, cu mai mulți indicatori operaționali ce ating maximul istoric. În al doilea trimestru al anului 2023, veniturile totale ale Xiaomi au atins 67,4 miliarde RMB, în creștere trimestrială de 13,2%. Profitul net ajustat a ajuns la 5,1 miliarde RMB, în creștere anuală („YoY”) de 147,0%. Acest lucru marchează cel mai mare profit trimestrial din trimestrul al patrulea din 2021 până în prezent, depășind cu mult așteptările pieței. În prima jumătate a anului 2023, profitul net ajustat al Xiaomi a ajuns la 8,4 miliarde RMB, apropiindu-se de nivelul profitului net ajustat de anul trecut.

Pe parcursul perioadei, Xiaomi a continuat să-și execute strategia corporativă cheie și și-a avansat constant strategia de concentare pe componenta premium a smartphone-urilor. Marja de profit brut a Grupului a atins un nivel record de 21%, marcând o îmbunătățire a marjelor de profit brut în toate cele trei segmente de afaceri, inclusiv smartphone-uri, produse IoT și lifestyle și servicii de internet. În plus, Xiaomi și-a îmbunătățit în mod activ eficiența internă și performanța generală. De asemenea, a continuat să reducă costurile, să sporească eficiența și să optimizeze în continuare măsurile de gestionare a stocurilor, consolidând în continuare dezvoltarea durabilă și pe termen lung a Grupului. În timpul trimestrului, cheltuielile totale ale Grupului au fost de 10,2 miliarde RMB, în scădere cu 2,3% față de anul trecut. Inventarul său total a fost de 38,5 miliarde RMB, în scădere cu 33,5% față de anul trecut, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele zece trimestre. Suma agregată a resurselor de numerar ale Grupului atinge un nou record de peste 113,2 miliarde RMB. Resursele de numerar demonstrează în continuare că Xiaomi funcționează pe un model de operare sănătos și eficient, întărind fundația pentru dezvoltarea viitoare.

Marja de profit brută a afacerii cu smartphone-uri a atins un nou maxim, impulsionată de evoluția solidă al strategiei spre segmentul premium

Pe fondul unei cereri scăzute continue pe piața globală de smartphone-uri, Xiaomi a evoluat în mod constant, pentru a prelua controlul și a profita de oportunități. Potrivit Canalys, cota de piață globală a smartphone-urilor Xiaomi a crescut cu 1,6 puncte procentuale, până la 12,9% trimestrial, iar livrările globale de smartphone-uri s-au ridicat la 32,9 milioane de unități. În al doilea trimestru al anului 2023, veniturile din smartphone-uri au atins 36,6 miliarde RMB, în creștere trimestrială cu 4,6%. Marja de profit brut a afacerii cu smartphone-uri a ajuns la 13,3% in acest trimestru, cu o crestere de 4,7 puncte procentuale fata de anul trecut, stabilind un nivel record.

Potrivit Canalys, în al doilea trimestru al anului 2023, livrările de smartphone-uri Xiaomi s-au clasat în top trei în 51 de țări și regiuni la nivel global și s-au clasat în top cinci în 61 de țări și regiuni la nivel global. Livrările de smartphone-uri ale Grupului au urcat pe locul 2 atât pe piețele din Europa, cât și din Orientul Mijlociu, consolidându-și și mai mult poziția de lider pe piața de peste ocean.

Xiaomi a continuat să-și valorifice competitivitatea în tehnologiile de ultimă oră din segmentul smartphone-urilor premium. În august, Xiaomi a dezvăluit Xiaomi MIX Fold 3 în China. În primele cinci minute după ce a ajuns pe raft, vânzarea Xiaomi MIX Fold 3 a atins un ritm de 2,25 ori mai mare față de anterioara generație, stabilind un nou record pentru smartphone-urile pliabile ale Grupului. Potrivit datelor de la terți, în al doilea trimestru al anului 2023, unitățile de smartphone-uri Xiaomi vândute în segmentul de preț de 4.000-6.000 RMB în China continentală au acumulat o cotă de piață de 12,7%, cu o creștere anuală de 6,2 puncte procentuale. Mai mult, smartphone-urile Xiaomi cu un preț de sau peste 3.000 RMB, vândute ca procent din unitățile totale ale Grupului, în China, au atins un maxim istoric, înregistrând o creștere anuală timp de patru trimestre consecutive. În al doilea trimestru al anului 2023, prețul mediu de vânzare („ASP”) al smartphone-urilor Xiaomi din China a crescut, de asemenea, cu peste 24% față de anul trecut.

Segmentul IoT a continuat să crească, iar veniturile din electrocasnicele inteligente mari au avansat cu peste 70%

Odată cu dezvăluirea stimulentelor pentru creșterea cererii de pe piață și creșterea consumului, veniturile Xiaomi din produsele IoT și lifestyle au fost de 22,3 miliarde RMB, în creștere anuală de 12,3%, iar marja de profit brută a atins 17,6%, în creștere cu 3,3%. puncte procentuale de la an la an, stabilind un nou record.

Xiaomi a continuat să consolideze interconectivitatea în diferite scenarii de utilizare. La 30 iunie 2023, numărul de dispozitive IoT conectate (excluzând smartphone-urile, tabletele și laptopurile) pe platforma AIoT a Grupului a ajuns la 654,5 milioane, cu o creștere de 24,2% față de anul trecut. Numărul de utilizatori cu cinci sau mai multe dispozitive conectate la platforma AIoT a Grupului (excluzând smartphone-urile, tabletele și laptopurile) a ajuns la 13 milioane, reprezentând o creștere anuală de 27,8%. În iunie 2023, utilizatorii activi lunari („MAU”) ai aplicației Mi Home au ajuns la 82,9 milioane, o creștere de 17,1% față de anul trecut.

Pe parcursul perioadei, veniturile din aparatele electrocasnice inteligente mari (inclusiv aparatele de aer condiționat, frigiderele și mașinile de spălat) au crescut cu peste 70%, anual. Printre acestea, livrările de aparate de aer condiționat Xiaomi au crescut cu peste 90% față de anul trecut. Ambele linii ale grupului – frigidere și mașini de spălat – au depășit evoluția pieței. Livrările de frigidere au depășit 500.000 de unități, iar cele de mașini de spălat au fost de peste 300.000 de unități. Potrivit All View Cloud („AVC”), în prima jumătate a anului 2023, livrările de televizoare Xiaomi s-au clasat pe locul 1 în China.

Ecosistemul internetului a continuat să prospere, cu multipli parametri operaționali la niveluri record

Baza globală de utilizatori ai internetului Xiaomi a continuat să se extindă. Numarul mediu de utilizatori lunari ai MIUI la nivel global și în China, în iunie 2023, a atins 606 milioane și, respectiv, 149,3 milioane, înregistrând o creștere anuală de 10,8% și, respectiv, 6,5%. În al doilea trimestru al anului 2023, veniturile din serviciile de internet ale Xiaomi au fost de 7,4 miliarde RMB, cu o creștere de 6,8% față de anul trecut, atingând un record trimestrial, în timp ce marja de profit brută a serviciilor sale de internet a atins 74,1%.

În al doilea trimestru al anului 2023, veniturile din publicitate ale Xiaomi au ajuns la 5,1 miliarde RMB, în creștere cu 13,0% față de anul trecut, stabilind un nivel record. Veniturile din publicitatea bazată pe performanță și marcă, atât pe piața internă, cât și în străinătate, au înregistrat, de asemenea, noi maxime trimestriale. Veniturile din jocuri ale Xiaomi au ajuns la 1,0 miliarde RMB, în creștere cu 7,5%, cu un avans anual pentru al optulea trimestru consecutiv.

În ceea ce privește serviciile de internet, Xiaomi a menținut o abordare deschisă și pozitivă a oportunităților de parteneriat la nivel mondial. În al doilea trimestru al anului 2023, veniturile Xiaomi din serviciile de internet din străinătate au crescut cu 19,7% pe an, până la 2,0 miliarde RMB, atingând un nivel record, reprezentând 26,8% din veniturile totale din servicii de internet, în creștere cu 2,9 puncte procentuale pe an.

Strategia de cercetare și dezvoltare a fost actualizată cu peste 3.000 de profesioniști AI de top

De la începutul acestui an, industria tehnologică globală a fost schimbată de un boom al inteligenței artificiale („AI”). Xiaomi se numără printre pionierii care fac incursiuni consistente în domeniul AI. De la înființarea primei sale echipe AI vizuale din 2016, echipa Xiaomi AI s-a extins de șase ori în șapte ani, la peste 3.000 de profesioniști AI de top. Grupul și-a stabilit treptat capacitățile AI în domenii precum vizual, audio, acustică, grafice de cunoștințe, procesarea limbajului natural („NLP”), machine learning sau AI multimodal, printre altele.

Modelul de limbaj auto-dezvoltat de Xiaomi („LLM”) a fost dezvăluit oficial. Pe 10 august 2023, modelul de limbaj dezvoltat de către Xiaomi, cu 6 miliarde de parametri, s-a clasat pe locul 1 pe lista C-EVAL, între modelele cu parametri de același nivel, și s-a clasat pe locul 1 pe lista CMMLU în limba chineză. În ceea ce privește viitoarea direcție de implementare a LLM, Xiaomi se va concentra pe „implementarea ușoară și locală”, căutând să echilibreze eficiența și eficacitatea, mai degrabă decât să urmărească dimensiunea parametrilor. Xiaomi și-a împuternicit Asistentul AI inteligent bazat pe voce cu modele mari de limbaj și a început testarea pe bază de invitație.

În al doilea trimestru al anului 2023, cheltuielile de cercetare și dezvoltare ale Xiaomi au ajuns la 4,6 miliarde RMB, în creștere cu 21% față de anul trecut. Xiaomi se așteaptă ca investiția sa în cercetare și dezvoltare să depășească 100 de miliarde de RMB, în cei cinci ani dintre 2022 și 2026.