Guvernare/Licitatii — September 26, 2023 at 6:59 am

ANCOM propune dereglementarea piețelor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în rețelele publice de telefonie

by

ANCOM lansează spre consultare publică proiectul de decizie prin care propune retragerea obligațiilor impuse în sarcina operatorilor identificați cu putere semnificativă pe piețele relevante corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în rețelele publice de telefonie.
image004
Piețele serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în rețelele publice de telefonie sunt, în prezent, reglementate de ANCOM, fiind impuse în sarcina furnizorilor desemnați cu putere semnificativă pe aceste piețe o serie de obligații în ceea ce privește accesul și utilizarea unor elemente specifice ale rețelei și infrastructurii asociate, transparența, nediscriminarea și, respectiv, controlul tarifelor și fundamentare a acestora în funcție de costuri, pentru serviciile auxiliare interconectării.

Analiza realizată de ANCOM pentru evaluarea oportunității menținerii, modificării sau retragerii obligațiilor impuse anterior pe aceste piețe a arătat că, în ciuda existenței unor bariere la intrarea pe piață, circumstanțele concurențiale s-au schimbat semnificativ.

Unul dintre elementele de noutate determinante pentru concluziile analizei realizate a fost intrarea în vigoare, începând cu data de 1 iulie 2021, a Regulamentului Delegat (UE) 2021/654, care reglementează, la nivel european, tarifele maxime ce pot fi percepute pentru serviciile de terminare. Astfel a fost eliminată cea mai importantă problemă concurențială ce ar putea apărea pe piețele identificate, și anume posibilitatea furnizorilor de servicii de terminare de a-și manifesta puterea de piață prin creșterea excesivă a tarifelor pentru terminarea în propriile rețele publice de telefonie.

Prin urmare, având în vedere că nu sunt îndeplinite, în mod cumulativ, criteriile legate de obstacolele la intrarea pe piata, concurenta efectiva, respectiv eficienta aplicarii legii concurentei, ANCOM propune retragerea obligatiilor individuale ale furnizorilor desemnati ca avand putere semnificativa pe pietele mentionate identificate conform Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii nr. 1085/2017.

Intrucat atunci cand sunt retrase anumite obligatii impuse in sarcina unor furnizori cu putere semnificativa este necesar ca operatorii care au calitatea de cumparatori si sunt afectati de aceste masuri sa cunoasca din timp schimbarile intervenite pe piata, ANCOM a stabilit o perioada tranzitorie de un an. Pe parcursul acestei perioade, obligatiile specifice impuse anterior vor fi mentinute in aceleasi conditii.

Procesul de consultare publica

Proiectul deciziei ANCOM privind pietele relevante din sectorul comunicatiilor electronice corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte mobile, precum si de retragere a obligatiilor individuale existente poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 23.10.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.

Dupa incheierea perioadei de consultare publica si analizarea observatiilor si propunerilor primite in cadrul consultarii, ANCOM urmeaza sa notifice masurile propuse Comisiei Europene, Organismului autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice (OAREC) si autoritatilor nationale de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice din celelalte state membre ale Uniunii Europene.