Studii — September 28, 2023 at 2:35 pm

BCG: Veniturile globale din plăți vor ajunge la 2,2 trilioane de dolari până în 2027, cu o probabilitate de încetinire a creșterii

by

Near field communication (NFC) mobile phone payment.În ciuda pandemiei globale, a șocurilor în lanțul de aprovizionare care au urmat și a tensiunilor geopolitice în creștere, veniturile din industria plăților au crescut cu o medie de 8,3% între 2017 și 2022, ajungând la 1,6 trilioane de dolari. Cu toate acestea, creșterea urmează să încetinească, arată un nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) și lansar de curând, intitulat “Raportul Global privind Plățile 2023”.

English version

BCG_Global-Payments-Report_MEDIA_Sep-2023Analiza BCG privind industria globală a plăților, aflată la cea de-a 21-a ediție, estimează o încetinire a creșterilor veniturilor față de nivelurile actuale, la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 6,2% până în 2027, ajungând astfel la venituri de 2,2 trilioane de dolari la nivel global. Raportul oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra pieței și examinează provocările cu care se confruntă instituțiile acceptatoare, emitenții, precum și furnizorii de infrastructură pentru plăți.

„Acesta este momentul adevărului pentru toți cei implicați în industria plăților, de la acceptatori, la emitenți și furnizorii de infrastructură pentru plăți”, a declarat Yann Sénant, liderul segmentului de plăți și fintech al BCG și coautor al raportului. „Ne aflăm la începutul unei revoluții conduse de inteligența artificială pentru industria plăților, cu potențialul de a transforma experiența clienților și de a oferi produse care răspund mai bine nevoilor lor, servicii mai calitative, cât și de a îmbunătăți profitabilitatea.”

Creșterea din ultimii cinci ani a industriei globale a plăților a fost impulsionată de trecerea de la numerar la plăți electronice, o creștere a veniturilor non-tranzacționale, adoptarea accelerată a comerțului digital și extinderea puternică a infrastructurii moderne pentru plăți.

Conform raportului, veniturile legate de tranzacții vor crește cu 7,1% până în 2027, o scădere de 1,9% în comparație cu ultimii cinci ani, datorită unei schimbări în mixul de plăți, veniturile din plățile digitale între conturi ale consumatorilor fiind așteptate să depășească plățile cu cardul până în 2027. Între 2022 și 2027, veniturile din alte surse decât tranzacțiile vor crește cu 5,7%, mult sub CAGR-ul de 7,9% din ultimii cinci ani.

Companiile din industria plăților se confruntă cu o serie de provocări care vor pune la încercare chiar și pe cele mai experimentate dintre ele, printre acestea numerându-se: creșterea puternică a plăților în timp real și a serviciilor cu valoare adăugată și comoditizarea serviciilor de procesare a plăților. Un alt factor disruptiv reprezintă intrarea constantă de noi jucători în piață, care se adaugă la cele peste 5.000 de fintech-uri care activează în acest moment în sectorul plăților la nivel global, insumând aproximativ 100 de miliarde de dolari din veniturile totale ale industriei. Raportul BCG estimează că aceste companii vor continua să pună presiune din perspectiva competiției, generând venituri totale de până la 520 de miliarde de dolari până în 2030.

Transformarea Provocărilor în Oportunitate

Raportul conturează patru teme care vor domina preocupările jucătorilor din industrie, precum și acțiunile pe termen scurt și lung pe care organizațiile ar trebui să le întreprindă pentru a face față acestor provocări:

Reziliența Operațională: Furnizorii de servicii de plăți au obținut performanțe operaționale remarcabile în ultimele 24 de luni. Cu toate acestea, randamentele totale pentru acționari (TSR) ale celor mai mari jucători au scăzut cu 20% între 2021 și 2023, subsectoare precum achizițiile și procesarea de plăți înregistrând în aceasta perioadă, cele mai mari scăderi (aproximativ 40%). Pe termen scurt, organizațiile ar trebui să facă din reziliența operațională și managementul costurilor o prioritate absolută, elaborând în același timp o strategie integrată pentru afaceri, finanțe și investitori, pentru a crește TSR pe termen lung.

Inteligența Artificială Generativă: GenAI ar putea transforma multe aspecte ale plăților și ar putea aduce beneficii uriașe companiilor și clienților lor, iar multe dintre ele au început deja să utilizeze această tehnologie. Impactul GenAI asupra anumitor operațiuni de plată ar putea fi profund. Analiza BCG sugerează că, doar în ceea ce privește dezvoltarea de produse, companiile ar putea crește productivitatea cu peste 20% în diferite etape ale procesului de programare. Pe termen scurt, organizațiile ar trebui să identifice două sau trei cazuri de utilizare cu impact ridicat pentru a începe să valorifice GenAI și să construiască arhitectura tehnologică, guvernanța și competențele necesare pentru a implementa aceste cazuri de utilizare. Pe termen lung, organizațiile ar trebui să extindă GenAI în cadrul companiilor, concentrându-se pe cele mai importante nevoi ale clienților.

Gestionarea Riscurilor și Conformitatea: Raportul recomandă companiilor să efectueze o autoevaluare onestă a capacităților de gestionare a riscurilor și a conformității, concomitent cu definirea și implementarea unui model operațional pentru a întări reziliența, precum și să profesionalizeze practicile de gestionare a riscurilor și a conformității pe termen lung.

Fuziuni și Achiziții: Raportul BCG prognozează o activitate intensă în materie de fuziuni și achiziții și în viitor, cu o trecere de la tranzacții foarte mari la achiziții orientate spre capabilități legate de metodele alternative de plată, furnizorii de software integrați, serviciile cu valoare adăugată și programe de loialitate. Recomandarea pentru organizații este să-și revizuiască strategia pentru a identifica și realiza oportunitățile de fuziune și achiziții la valori atractive, completându-și astfel capacitățile interne pe termen lung.

„Ultimii ani au arătat cât de dinamică și rezilientă este industria plăților, însă cu toate acestea, provocările inerente încep să-și pună amprenta”, a declarat Markus Ampenberger, partener BCG și coautor al raportului. „Pentru a naviga în fața provocărilor actuale și viitoare, organizațiile trebuie să învețe să le confrunte în mod direct și să ia măsuri decisive pentru a permite o creștere durabilă și pentru a transforma provocările într-o sursă de avantaj pe termen lung.”

Raportul integral poate fi descărcat aici.