Esential — October 31, 2023 at 11:05 am

Avertisment legat de fenomenul disruptiv generative AI

by

Conform Gartner, liderii de afaceri considerp că generative AI va influenţa masiv modul în care se vor genera organizaţii mai flexibile şi mai adaptabile care să fie mai bine pregătite de viitor. Valoarea legată de productivitate generative AI va fi chiar recunoscută ca indicator economic primar de putere naţională până în 2027.

Tech AIFirma de analiză spune că în acest an generative AI a fost deja situat în centrul fiecărei decizii strategice. Analiza legată de tendinţele tehnologice arată că în ultimul an multe alte tehnologii inovatoare au fost date în lături de GenAI. Ca atare, mulţi lideri de afaceri consideră că GenAI va determina eliminarea multor poziţii din schema funcţională a organizaţiilor.

De aceea, Gartner avertizează aceşti lideri de afaceri să le comunice clar angajaţilor intenţiile legate de implementările AI interne, pentru a evita consecinţele nedorite ale intensificării anxietăţii legate de AI în cadrul personalului. Organizaţiile care adoptă GenAI şi nu vor aborda eficient această intensificare a anxietăţii angajaţilor vor înregistra rate de plecare mai mari cu 20%.

Dincolo de aceşti lideri de afaceri, Gartner remarcă, de asemenea, că guvernele privesc cu extrem de mare interes la AI şi prioritizează strategii şi planuri de recunoaştere a AI drept tehnologie cheie atât pentru sectorul public cât şi pentru cel privat. Acestea includ incorporarea AI în planificarea naţională pe termen lung, întărită prin implementarea de decizii şi reglementări corespunzătoare care să intensifice iniţiativele AI.

„Implementările de la nivel naţional vor solidifica AI drept catalist de întărire a productivităţii pentru stimularea economiei digitale,” spun analiştii Gartner într-un comunicat. „Implementarea cu succes a iniţiativelor AI pe scară largă necesită suportul şi colaborarea mai multor actori implicaţi, implicând mobilizarea şi abilitatea de concentrare a resurselor naţionale”.

Printre zonele cheie de aplicaţii pentru directorii IT se numără capacitatea GenAI de a ajuta departamentele IT să gestioneze eficient sistemele mai vechi, Conform Gartner, intrumentele GenAI vor fi utilizate pentru a crea înlocuiri adecvate ale aplicaţiilor de afaceri mai vechi, astfel reducându-se costurile de modernizare cu 70% până în 2027.

Tags