Business — October 31, 2023 at 3:12 pm

BASF prezintă rezultatele financiare pentru al treilea trimestru al anului

by

Cifra de afaceri a grupului BASF în trimestrul al treilea din 2023 a fost de 15,7 miliarde de euro, în scădere cu 6,2 miliarde de euro comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Scăderea s-a datorat în principal prețurilor considerabil mai mici, în principal în segmentele Materiale, Produse chimice și Tehnologii de suprafață.

dpa-colourful-flags-featuring-the-new-logo-of-basf-chemical-group-D3JAMRPrețurile mai ridicate în segmentul Soluții agricole au avut un efect pozitiv. Totodată, performanța vânzărilor a fost afectată de volumele considerabil mai mici în toate segmentele. „Volumele vânzărilor au fost considerabil mai mici decât în același trimestru al anului precedent, în toate industriile care ne sunt cliente – cu excepția industriei auto”, a declarat Dr. Martin Brudermüller, Președintele Consiliului Director Executiv al BASF, prezentând cifrele trimestriale împreună cu Dr. Dirk Elvermann, Chief Financial Officer.

Comparativ cu trimestrul trei al anului precedent, profitul înainte de impozite și dobânzi (EBIT) excluzând cheltuielile excepționale a scăzut cu 772 milioane de euro, până la 575 milioane de euro, în conformitate cu estimărilor medii ale analiștilor de 601 milioane euro, realizate de furnizorul de servicii de analiză Vara Research, în numele BASF, în octombrie 2023. Evoluția veniturilor a rezultat în principal din EBIT-ul excluzând cheltuielile excepționale considerabil mai mici al segmentelor Produse Chimice, Nutriție și îngrijire, Soluții industriale și Materiale. Veniturile au scăzut semnificativ și în divizia Altele. Segmentul Soluții agricole a crescut considerabil EBIT excluzând cheltuielile excepționale, în timp ce segmentul Tehnologii de suprafață a crescut ușor veniturile.

Cheltuielile excepționale din EBIT s-au ridicat la minus 181 milioane euro în trimestrul al treilea din 2023, în principal din cauza măsurilor de restructurare. La o valoare de 394 de milioane de euro, EBIT a fost considerabil sub valoarea aceluiași trimestru din anul anterior, de 1,3 miliarde de euro.

Comparativ cu al treilea trimestru din 2022, profitul din operațiuni înainte de depreciere, amortizare și cheltuieli excepționale (EBITDA înainte de cheltuieli excepționale) a scăzut cu 780 milioane de euro, până la 1,5 miliarde de euro, iar EBITDA a scăzut cu 892 milioane de euro până la 1,4 miliarde de euro.
Venitul net a fost de minus 249 milioane de euro, comparativ cu 909 milioane de euro în același trimestru al anului anterior. Pe lângă EBIT-ul mai scăzut, această scădere a fost determinată de veniturile negative generale ale Wintershall Dea din cauza cheltuielilor excepționale.

La 30 septembrie 2023, valoarea totală a activelor se ridica la 82,6 miliarde euro, cu 1,9 miliarde euro sub cifra de la finalul anului 2022. La 30 septembrie 2023, datoria netă se ridica la suma de 18,9 miliarde euro. Aceasta reprezintă o creștere de 2,6 miliarde de euro față de sfârșitul anului 2022, dar o scădere de 1,4 miliarde de euro față de 30 iunie 2023. Rata capitalurilor proprii la sfârșitul celui de-al treilea trimestru din 2023 a fost de 48,8%, ușor mai ridicată decât la sfârșitul anului 2022. „În ansamblu, acest lucru demonstrează puterea financiară a BASF, cu un bilanț solid și ratinguri bune de credit”, a spus dr. Dirk Elvermann.

Fluxurile de numerar din activitățile de exploatare au fost de 2,7 miliarde euro în trimestrul al treilea din 2023, peste nivelul de 2,3 miliarde euro raportat în trimestrul trei al anului precedent. „Aceasta este o îmbunătățire remarcabilă, având în vedere venitul net semnificativ mai mic”, a spus Elvermann.

Numerarul eliberat din fondul de rulment net s-a îmbunătățit considerabil, cu 1,2 miliarde euro, comparativ cu trimestrul al treilea din 2022, ajungând la 1,9 miliarde euro. Îmbunătățirea s-a datorat în primul rând reducerii stocurilor. Fluxul de numerar disponibil a ajuns la 1,5 miliarde de euro în al treilea trimestru al anului 2023, după 1,3 miliarde de euro în perioada similară a anului precedent.

Steamcracker im BASF-Werk Ludwigshafen / Steam cracker at BASF's Ludwigshafen siteProgramele de economii vor contribui cu un total de 1,1 miliarde euro anual până în 2026

BASF lucrează constant la structurile sale de costuri pentru a-și îmbunătăți competitivitatea, în special în Europa. La sfârșitul lunii februarie 2023, compania a anunțat un program de economisire a costurilor concentrat pe Europa, precum și ajustarea structurilor Verbund din Ludwigshafen.

BASF se așteaptă ca economiile anuale de costuri în zonele non-producție să ajungă la mai mult de 600 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2024 și la peste 700 de milioane de euro până la finalul anului 2026 – luând în considerare măsurile legate de Europa în unitățile Global Business Services și Global Digital Services. Măsurile suplimentare din aceste două unități de servicii din alte regiuni vor contribui cu încă 200 de milioane de euro. Elvermann: „Împreună cu economiile de 200 de milioane de euro din adaptarea structurilor Verbund din Ludwigshafen, vom realiza economii totale anuale de aproximativ 1,1 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2026.”

Previziunile grupului BASF pentru anul 2023
În al patrulea trimestru al anului 2023, BASF se așteaptă ca producția din industria chimică globală să se stabilizeze în continuare. Cu toate acestea, perspectivele macroeconomice rămân extrem de incerte în mediul actual de politică a ratei dobânzii și având în vedere creșterea riscurilor geopolitice. Creșterea prețurilor la materiile prime, în special, ar putea afecta cererea și marjele.

Totuși, BASF și-a menținut evaluarea mediului economic global în 2023 (ipoteze de creștere din Raportul financiar semestrial 2023 al BASF; valori rotunjite la jumătate de puncte procentuale):
• Creșterea produsului intern brut: 2,0%
• Creșterea producției industriale: 1,0%
• Creșterea producției chimice: 0,0%
• Cursul de schimb mediu euro/dolar de 1,10 dolar per euro
• Prețul mediu anual al petrolului (Brent) de 80 dolari per baril

Prognoza Grupului BASF pentru anul de afaceri 2023 publicată în Raportul financiar semestrial 2023 rămâne, de asemenea, neschimbată:
• Cifră de afaceri între 73 și 76 de miliarde de euro
• EBIT excluzând cheltuielile excepționale între 4,0 și 4,4 miliarde de euro
• Rentabilitatea capitalului angajat (ROCE) între 6,5 și 7,1%
• Emisii de CO2 între 17,0 și 17,6 milioane de tone metrice

„Între timp, ne așteptăm la o cifră de afaceri și EBIT excluzând cheltuielile excepționale la limita inferioară a intervalelor respective”, a spus Brudermüller. Dacă producția chimică nu se stabilizează, există riscuri asociate unei scăderi suplimentare a volumelor și a unei reduceri a prețurilor mai puternică decât era de așteptat.