NEWS — October 31, 2023 at 1:00 pm

Mulți români iau în calcul investițiile ca o formă de economisire

by

Cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii, Revolut și Dynata au realizat un studiu pentru a vedea care e atitudinea românilor față de economisire, după un an cu multe provocări economice, dar și după o vară cu multe cheltuieli turistice.

Euro banknotes on the map of Europe, selective focus. Concept for european economy, eurozone countriesIată principalele constatări:

• Toamna este sezonul potrivit pentru români ca să înceapă să economisească, după ce în timpul verii au cheltuit pentru concedii și atracții turistice. 49% își fac rezerve de bani mai ales toamna, iar 23% adoptă acest comportament tot anul.
• Cel puțin unul din cinci români nu reușește deloc să economisească, iar aproape 50% economisesc lunar cel mult 500 lei. 10% declară că fac economii de cel puțin 1.000 lei pe lună.
• Pentru 53% dintre români, investițiile sunt o formă de a face economii. Dintre toate generațiile de peste 18 ani, milenialii sunt cei mai interesați de investiții ca tactică de economisire.
• Un client român care investește în acțiuni și ETF-uri, generează în medie, 4 ordine pe lună și deține un portofoliu evaluat la aproximativ 1.650 de euro/ lună în acțiuni de pe bursele americane, în fonduri tranzacționate la bursă sau în acțiuni europene, mai nou. Circa 77% dintre investitori sunt bărbați, iar 23% femei.