Esential — November 6, 2023 at 11:53 am

Creşterea internetului mobil stagnează la nivel global

by

Un raport publicat recent de GSMA arată că, în vreme ce peste jumătate din populaţia globului (54%), adică aproximativ 4,3 miliarde oameni, deţine actualmente un telefon inteligent, iar 200 de milioane de oameni au început să folosească internetul mobil în 2022, 57% din populaţia globului rămâne neconectată, iar rata de creştere a adopţiei internetului mobil a scăzut, micşorându-se faţă de nivelul de 300 de milioane din 2021 şi 2020.

Businessman using mobile smartphone and connecting cloud computing service with icon customer network connection. Cloud device online storage. Cloud technology internet networking concept.Raportul The state of mobile internet connectivity report 2023 (SOMIC) publicat de asociaţie include câteva analize regionale şi globale în premieră, inclusiv numărul de utilizatori unici de smartphone şi analize pe tipuri de dispozitiv.

După tipul de dispozitiv folosit, reportul evidenţiază variaţii regionale semnificative. Extinderea globală a reţelelor 4G şi 5G e văzută ca netezind calea pentru 69% din deţinătorii de smartphone care accesează internetul broadband mobil pe un dispozitiv 4G, în vreme ce doar 17% au utilizat un dispozitiv 5G.

Procentul din urmă a fost atins în mare parte în pieţe mature precum America de Nord şi Asia de Est şi Pacific. În schimb, 69% din telefoanele inteligente utilizate la accesarea internetului mobil în Africa sub-sahariană şi 33% din cele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au fost doar dispozitive 3G, ceea ce înseamnă că reţelele 2G şi 3G rămân o sursă importantă de acoperire pentru milioane de utilizatori din ţările cu venituri mici şi medii.

Chiar dacă s-au înregistrat rezultate notabile şi adopţia internetului mobil continuă să crească, raportul arată că progresele încetinesc, şi sugerează intensificarea acţiunilor de asigurare a accesului la internetul mobil pentru toată lumea. Cercetând diferenţele de utilizare a internetului mobil şi diviziunea digitală, studiul a descoperit că majoritatea celor care nu folosesc internetul mobil locuieşte în zone acoperite de reţele mobile broadband. Aceste diferenţe au scăzut uşor de la 40% din populaţia globală în 2021 la 38% în 2022, dar rămân substanţiale. Doar 5% dintre cei care nu folosesc internetul mobil trăiesc în zone fără acoperire mobilă broadband.

GSMA remarcă faptul că deţinătorii de telefoane inteligente ar trebui, teoretic, să se confrunte cu mai puţine obstacole în calea accesării internetului. Însă doar 25% din populaţia ţărilor cel mai puţin dezvoltate folosesc internetul mobil, comparativ cu 52% în ţările mediu dezvoltate şi 85% în ţările cu venituri mari.

Studiul a mai descoperit că acoperirea broadband mobilă a rămas relativ neschimbată, 95% din populaţia lumii trăind sub acoperirea a cel puţin unei reţele mobile broadband. Cei care nu sunt încă acoperiţi de mobile broadband reprezintă aproape 400 milioane de oameni. Pentru prima dată în istorie, toate regiunile lumii dispun acum de viteze medii de download de cel puţin 10Mbps, în vreme ce viteza medie globală de download a crescut de la 27Mbps la 34 Mbps.