Esential — December 4, 2023 at 8:01 am

Impact major al GenAI în sectorul financiar

by

Ca urmare a unui studiu efectuat în rândul a circa 500 de directori de la bănci mari şi companii de asigurări, raportul Generative artificial intelligence: the technology polarising the financial services industry publicat de FintechOS arată că 73% din respondenţi cred că GenAI va ajunge în cele din urmă să le preia slujbele.

Man Shaking Hand With Robot With Coin StackStudiul arată că 57% dintre respondenţi cred că GenAI va duce la o reducere de 30% a forţei de muncă din firmele de servicii financiare în următorii trei ani. Totodată, există o cotă egal divizată între respondenţii care consideră GenAI un prieten şi cei care îl consideră un inamic.

Jumătate din cele mai mari firme financiare investesc şi implementează deja GenAI. În Marea Britanie, de exemplu, NatWest Bank a anunţat recent că lucrează împreună cu IBM la utilizarea GenAI pentru extinderea capabilităţilor asistenţilor virtuali. Tehnologia GenAI va fi folosită de asistentul virtual al băncii, Cora, pentru a-i permite acestuia să ofere mai multe informaţii clienţilor prin intermediul conversaţiilor cu aceştia.

O altă cercetare recentă efectuată de Institute for Business Value, aparţinând de IBM, arată că peste 40% din liderii pieţelor bancară şi financiată se aşteaptă ca GenAI, deep learninc şi machine learning să ajute la furnizarea de rezultate financiare în următorii trei ani.

Însă entuziasmul legat de potenţialul GenAI trece mult dincolo de sectorul financiar. Un studiu Accenture din prima jumătate a acestui an, la care au participat 5000 de directori de firme de pe glob, şi intitulat When atoms meet bits: the foundations of our new reality, arată că 98% din respondenţi consideră că GenAI va declanşa procese importante de creativitate şi inovaţie, iar 95% declară că GenAI va marca intrarea într-o nouă epocă a firmelor inteligente.