Bizpoint — December 4, 2023 at 7:55 am

Traficul mobil de date în Europa alimentează presiuni asupra investiţiilor în reţele

by

Alimentat de migraţia la 4G în Europa centrală şi de est, precum şi de îmbunătăţirile în continuă creştere în acoperirea şi capacitatea 5G, dar şi ca mijloc tot mai cerut în gaming, extended reality şi video content, traficul de date mobile în Europa este socotit, conform unui studiu GSMA, să se tripleze în următorii cinci ani.

eu-data-06-05-21În acelaşi timp, raportul anual European mobile economy report publicat de asociaţie avertizează că, datorită interesului aparte al abonaţilor 5G pentru adăugarea de servicii de bandă largă şi conţinut la contractele lor de abonament, această cerere va necesita investiţii continue în reţelele mobile europene de către operatori, care sunt deja aşteptaţi să cheltuie peste 198 miliarde euro în actualizarea reţelelor până în 2030.

Per ansamblu, GSMA a descoperit că ecosistemul mobilităţii a adăugat vloare de 910 miliarde euro economiei europene în 2022, tehnologiile şi serviciile mobile generând 4,3% din PIB-ul european. Sectorul a contribuit cu 110 miliade euro în taxe în 2022, impozitele pe muncă şi securitate socială generând 50 miliarde euro, ele fiind urmate de servicii, TVA şi taxele comerciale cu 40 miliarde euro.
Întregul ecosistem a însemnat 2,2 milioane locuri de muncă directe sau indirecte în 2022, în vreme ce productivitatea bazată pe mobilitate a contribuit cu 670 miliarde euro la economia europeană, contribuţia proprie a operatorilor generând 110 miliarde euro.

Raportul mai arată că 5G va deveni tehnologia mobilă dominantă în Europa în următorii trei ani. Până în 2030, tehnologia 5G este aşteptată să fie folosită de 87% din utilizatori. Tot până în 2030, 53% din beneficiile 5G îşi vor afla originea în sectorul serviciilor, în vreme ce aproape 30% vor proveni din sectorul industrial, alimentat de aplicaţii precum fabricile inteligente, oraşele inteligente şi reţelele inteligente.

Nu în ultimul rând, raportul notează că 5G va ajuta la susţinerea creşterii PIB-ului european, ajungând la 153 miliarde euro în beneficii economice în următorul deceniu şi reprezentând circa 15% din impactul economic general al sectorului mobilităţii. Cele mai multe din aceste beneficii se vor materializa în următorii cinci ani.