Evenimente, Smart City — December 11, 2023 at 2:40 pm

Asociația Română pentru Smart City și Urban Scope vor moderniza transportul public în Chișinău

by

Urban Scope în colaborare cu Asociația Română pentru Smart City și Biz Matters anunță lansarea proiectului ”Dezvoltarea Studiului de e-ticketing pentru Primăria Municipiului Chișinău”, un parteneriat strategic pentru dezvoltarea transportului public în Chișinău.

English version

Proiectul vizează dezvoltarea Sistemelor Inteligente de Transport în Chișinău, ceea ce reprezintă un pas semnificativ în direcția modernizării infrastructurii de transport public și, totodată, primul proiect în consorțiu pentru Urban Scope și Asociația Română pentru Smart City în Republica Moldova.

Sisteme Inteligente de Transport in Chisinau arsc-urban scope - biz mattersParteneriatul pentru derularea acestui proiect a fost stabilit pe 8 decembrie, în prezența primarului Chișinăului, Ion Ceban, fiind un moment important care marchează începutul dezvoltării unui nou sistem în transportul public din capitala Republicii Moldova. Acest proiect ambițios, susținut prin finanțare europeană în cadrul Inițiativei de Dezvoltare a Transportului din Chișinău, se concentrează pe crearea unui sistem inteligent de e-ticketing.

Scopul acestui demers este de a aduce îmbunătățiri semnificative în viața comunității, prin facilitarea accesului la un serviciu de transport public mai eficient, adaptat tehnologic și centrat pe nevoile călătorilor. Inovația stă la baza acestui sistem, care promite să transforme complet experiența călătorilor prin implementarea tehnologiei de ultimă oră pentru achiziția și utilizarea biletelor într-un mod simplu și eficient. Pe lângă îmbunătățirea experienței utilizatorilor, sistemul va contribui și la optimizarea operativă a transportului public, având un impact pozitiv asupra mediului.

EduardDumitraşcu_ARSC„Ca Președinte al Asociației Române pentru Smart City, sunt extrem de mândru să anunțăm primul nostru proiect major în Republica Moldova, marcând un moment extrem de important pentru organizația noastră. Acest proiect semnificativ în Chișinău, realizat în colaborare cu Urban Scope și BizMatters Consulting, nu este doar o extindere a activității noastre dincolo de granițele României, ci și o demonstrație a experienței și competenței noastre acumulate în domeniul dezvoltării urbane inteligente. Experiența noastră în România ne-a oferit o înțelegere profundă a provocărilor și oportunităților în transformarea orașelor în comunități inteligente, eficiente și orientate către nevoile cetățenilor. Această experiență este acum valorificată în Moldova, unde vom aplica cele mai bune practici și inovații pentru a dezvolta un sistem de e-ticketing pentru transportul public din Chișinău. Este un pas important în misiunea noastră de a promova orașe inteligente și sustenabile în regiune. Prin acest proiect, dorim să aducem un impact pozitiv asupra calității vieții în Chișinău și să demonstrăm cum tehnologia și inovația pot transforma eficient serviciile publice. Colaborarea strânsă cu partenerii noștri și cu autoritățile locale va fi esențială în acest proces. Ne angajăm să lucrăm cu toate părțile interesate pentru a asigura că soluțiile propuse sunt nu doar tehnologic avansate, dar și adaptate nevoilor specifice ale comunității din Chișinău. Acest proiect face parte din strategia organizației noastre de promovare a competențelor naționale în regiune și transformarea României într-un adevărat Hub Regional pentru Smart City”, declară Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSC.

„În calitate de reprezentant al Urban Scope, sunt profund onorat și entuziasmat să anunțăm implicarea noastră în acest proiect de transformare urbană în Chișinău. Colaborarea noastră cu Asociația Română Smart City în cadrul consorțiului format reprezintă un pas uriaș către materializarea viziunii noastre comune de a inova și îmbunătăți transportul public. Acest proiect, parte a inițiativei ‘MOVE IT like Lublin’, finanțat de Uniunea Europeană, nu este doar o oportunitate de a implementa soluții tehnologice avansate, ci și o platformă de a modela viitorul mobilității urbane într-un mod care răspunde direct nevoilor și așteptărilor cetățenilor din Chișinău. Ne propunem să dezvoltăm un sistem de e-ticketing intuitiv și accesibil, care va simplifica și eficientiza experiența de călătorie pentru fiecare utilizator. Pe parcursul acestui proiect, ne vom concentra pe integrarea tehnologică, dar și pe adoptarea soluțiilor noastre la contextul specific al Chișinăului. Scopul nostru principal este de a asigura că fiecare etapă a proiectului este realizată cu grijă, precizie și în strânsă colaborare cu toți actorii implicați”, declară Radu Dragomir, CEO Urban Scope.

Dedicarea pentru accelerarea inovației și pentru creșterea eficienței în sectorul transporturilor publice este consolidată prin colaborarea strânsă cu autoritățile locale și partenerii ARSC, esențială pentru asigurarea succesului acestui proiect. Această inițiativă vine cu o serie de avantaje pentru societate, transformând experiența călătorilor din Chișinău și contribuind la dezvoltarea infrastructurii de transport în beneficiul întregii comunități.

Eduard Dumitrașcu, fondatorul ARSC, a dezvoltat conceptul de smart city în România. Recent, el a fost desemnat responsabil în cel mai mare proiect de Smart City din lume, în valoare de 500 miliarde dolari, dezvoltat în Arabia Saudită, fiind singurul român implicat într-un proiect de asemenea amploare.