Energie&Utilitati — December 13, 2023 at 2:54 pm

Schneider Electric a furnizat soluțiile de building management pentru cel mai nou magazin IKEA din România

by

Schneider Electric a furnizat soluțiile de distribuție electrică și de control inteligent al clădirilor EcoStruxure™ Building – pentru IKEA Timișoara. În acest proiect, Schneider Electric a colaborat cu partenerul său – AGASI Timișoara – pentru stabilirea unui nou standard de eficiență energetică. Chiar din faza de proiectare, Schneider Electric a introdus o serie de soluții care optimizează consumul de energie, îmbunătățesc performanța clădirii și totodată, experiența cumpărătorilor.

IKEA IDAHOT (3)Sistemul integrat de management al clădirii – EcoStruxure™ Building – permite controlul centralizat, monitorizarea și gestionarea tuturor sistemelor clădirii. Soluția optimizează utilizarea energiei, reduce costurile operaționale și sporește confortul și siguranța clienților și a angajaților magazinului. Zece servere de automatizare pentru sistemele de încălzire, răcire și ventilație monitorizează și controlează temperatura, umiditatea, nivelurile de CO2 și calitatea aerului atât în zonele publice – magazin și restaurant – cât și în zona de depozitare.

Tablourile electrice de distribuție PrismaSeT, echipate cu întreruptoare automate de mare putere MasterPact MTZ, asigură un nivel ridicat de fiabilitate și protecție a circuitelor. Acestea oferă informații în timp real administrației magazinului, cu privire la parametrii electrici ai instalației și permit controlul de la distanță, pentru un maxim de eficiență și siguranță.

„Am reușit să aducem la IKEA Timișoara echipamente și soluții care și-au dovedit eficiența în ultimii ani, în care operarea la distanță a devenit o necesitate. Continuitatea operațională, în contexte și medii de afaceri fluctuante, a devenit o prioritate absolută”, spune Monica Bucurescu, Sales Director Building Management System Schneider Electric România. „Același lucru este valabil și pentru eficiența energetică. Companiile mari de retail – iar IKEA este un exemplu excelent în acest sens – au obiective ambițioase de sustenabilitate și eficiență operațională, pe care le urmăresc cu tenacitate. Produsele și soluțiile noastre contribuie la menținerea costurilor cu utilitățile la un nivel rezonabil și la crearea unui mediu plăcut de cumpărături.”

Senzorii implementați în Building Management System facilitează controlul iluminatului exterior din zona de parcare și al iluminatului interior, cu programare și senzori de intensitate luminoasă. Sistemul poate fi programat în funcție de orarul magazinului și de fluxurile operaționale, asigurând eficiența energetică și ușurința în exploatare.

În cadrul aceluiași proiect, Schneider Electric a integrat instalații speciale de pompe de căldură și panouri fotovoltaice, precum și conducte de dispersie controlată a aerului, care asigură clienților o atmosferă confortabilă, fără curenți sau diferențe de temperatură vizibile între diferitele zone ale magazinului.

Pe tot parcursul proiectului, timp de peste un an, echipa Schneider Electric, alături de partenerii săi – de la ingineri la electricieni, de la constructori de tablouri la programatori software – au asigurat implementarea în cele mai bune condiții. Sistemele și soluțiile Schneider Electric au reprezentat un proiect complex.

Această colaborare cu Schneider Electric evidențiază faptul că atunci când suntem implicați încă din faza inițială a unui proiect de construcție, putem contribui la atingerea obiectivelor de sustenabilitate și eficiență energetică, oricât de ambițioase ar fi acestea”, spune Adrian Smadu, Director de Vânzări și Marketing AGASI Timișoara.

„Suntem încântați că IKEA Timișoara a devenit acum un reper pentru întreaga regiune, în ceea ce privește sustenabilitatea. Pe lângă obiectivele «verzi», soluțiile noastre oferă beneficii cheie pentru o bună funcționare, prin monitorizarea sistemelor în timp real și facilitarea mentenanței”, subliniază Monica Bucurescu, Director de vânzări Building Management System Schneider Electric România.

Prin implementarea soluțiilor Schneider Electric, IKEA Timișoara a redus consumul de energie, dar și emisiile de carbon. Parteneriatul evidențiază angajamentul companiilor implicate față de progresul vizibil în ceea ce privește eficiența energetică și sustenabilitatea.