Esential — December 21, 2023 at 5:08 pm

Se apropie finalizarea legii europene privind inteligenţa artificială

by

Parlamentul şi Consiliul European au anunţat recent că s-a ajuns la un acord asupra legii inteligenţei artificiale (Artificial Intelligence Act).  Acest fapt cimentează EU AI Act, netezind calea către adoptarea unei legi finale. Textul convenit mai trebuie adoptat formal de către Parlament şi Consiliu ca să devină lege.

1Printre zonele semnificative acoperite de legea europeană se numără aşa-numitele sisteme de mare risc, care pot avea un impact negativ asupra cetăţenilor europeni. Legea include o evaluare obligatorie a impactului asupra drepturilor fundamentale, aplicabilă unor sectoare de activitate precum asigurările şi industria bancară. Sistemele AI folosite la influenţarea rezultatului alegerilor şi la influenţarea comportamentelor alegătorilor sunt şi ele clasificate ca fiind de risc înalt.

Legea conferă cetăţenilor UE dreptul de a lansa plângeri legate de sistemele AI şi de a primi explicaţii privitoare la deciziile luate pe baza sistemelor AI de risc înalt, care le afectează drepturile. Ea include bariere de protecţie pentru AI de uz general, asta însemnând că dezvoltatorii de astfel de sisteme trebuie să arate clar documentaţia tehnică, să se asigure că IA se conformează legii europene privind drepturile de autor şi să disemineze sumare detaliate despre conţinutul folosit la instruirea sistemelor.

Pe lângă astea, legea încearcă să limiteze folosirea identificării biometrice de către agenţiile de forţă. Sistemele din categoria biometrică care folosesc elemente sensibile, cum ar fi orientarea politică, religioasă, credinţele filozofice, orientarea sexuală, rasa, sunt interzise. Este, de asemenea, interzisă recompunerea imaginilor faciale din imagini de pe internet sau din camere de supraveghere, la fel cum este recunoaşterea emoţională la locul de muncă şi în instituţii educative, precum şi scorurile sociale bazete pe comportamente sociale sau caracteristici personale.

Amenzile pentru neconformarea cu prevederile legii pot să ajungă la 35 milioane euro sau 7% din cifra globală de afaceri.

Tags