Esential — December 28, 2023 at 1:37 pm

Reţelele wireless private s-au dezvoltat masiv în 2023

by

Un recent studiu al firmei de analiză a fenomenului IoT Berg Insight a descoperit că la nivel global erau implementate 2900 de reţele private LTE/5G către finalul lui 2023, aici fiind incluse implementările pilot şi de testare.

Modern city with smart 5GDenumit Private LTE/5G networks for IoT applications, raportul defineşte o reţea celulară privată drept o reţea 3GPP-based privată de tip LTE/5G construită pentru uzul exclusiv al unei entităţi private precum o companie sau o organizaţie guvernamentală. Socotite ca reţele non-publice, aceste reţele folosesc spectrul de frecvenţe oferit de staţiile de bază 3GPP şi LTE sau 5G, celule mici şi alt tip de infrastructură RAN (radio access networks) ca să transmită voce şi date către dispozitive edge.

Conform firmei de analiză, astfel de implementări deschid o gamă de oportunităţi pentru ecosistemul celular, alimentând un nou val de investiţii din partea furnizorilor de echipamente de reţea şi atrăgând noi jucători în acest univers. Raportul remarcă faptul că implementările de reţele private LTE/5G au crescut ca număr de la un nucleu mic de proiecte, tot mai multe organizaţii testând actualmente şi instalând astfel de reţele.

Berg Insight estimează că actualmente există circa 2200 de reţele private 4G LTE la nivel mondial, deservând o mare varietate de instanţe de utilizare. În acelaşi timp, instalările de reţele private 5G au început trecerea de la faza de testare la faza de operaţiuni comerciale, firma de analiză estimând numărul acestora la aproximativ 700.

Până în 2028, numărul de instalări de reţele private LTE/5G este estimat să crească cu o rată anuală de creştere de 33%, ajungând la 11.900 de reţele la finele perioadei. În plus, reţelele vor fi implementate tot mai rapid în operaţiuni comerciale deoarece nevoia de testare a instanţelor de utilizare va fi tot mai mică.

În acelaşi timp, un număr semnificativ de instalări de reţele private LTE vor fi actualizate la 5G în decursul următorilor doi-trei ani. Raportul a identificat o piaţă care include furnizori specializaţi de software pentru core network, printre care se numără Druid Software, Athonet (firmă achiziţionată de HPE în iunie 2023), Affirmed Networks şi Metaswitch (ambele firme din urmă făcând parte din Microsoft de la mijlocul lui 2020).