Financiar-Bancar — February 14, 2024 at 2:45 pm

Binance: Fraudele bazate pe romantism și aplicații de dating au ajuns la 2% din totalul escrocheriilor raportate, în 2023

by

Binance anunță astăzi că fraudele bazate pe romantism și aplicații de dating au ajuns la 2% din totalul escrocheriilor raportate, în 2023.

BinanceEra digitală a revoluționat modul în care oamenii caută relații, iar milioane de utilizatori din întreaga lume apelează acum la platformele de dating online sau își întâlnesc partenerii prin intermediul rețelelor sociale. Deși aceste platforme oferă comoditate și au dat naștere la numeroase povești de succes emoționante, ele deschid, de asemenea, ușa către escrocheriile romantice online.

Escrocheriile romantice sunt în creștere la nivel global, iar la nivel mondial, peste 1 din 4 adulți chestionați pentru Raportul Norton Cyber Safety Insights 2023 au declarat că au fost victime ale unei escrocherii romantice sau de dating online. În 2022, aproape 70.000 de persoane au declarat că au fost victime ale acestor escrocherii, rezultând o pierdere cumulată de 1,3 miliarde de dolari.

Conform datelor Binance pentru 2023, escrocheriile romantice au reprezentat aproximativ 2% din totalul cazurilor de escrocherie raportate. Deși acest procent poate părea modest, pierderile financiare colective înregistrate de victime au depășit zeci de milioane de dolari, media fiind de aproape 14.000 USD per victimă. Escrocheriile romantice au devenit una dintre cele mai dăunătoare forme de activitate frauduloasă din punct de vedere financiar.

Escrocheriile din cadrul dating-ului online, adesea denumite și escrocherii romantice sau fraude romantice, îi implică pe infractorii care se maschează cu abilitate în potențiali parteneri romantici, în timp ce exploatează emoțiile indivizilor vulnerabili. Cu toate acestea, în spatele acestor personaje este, de obicei, un escroc care folosește un profil fals. Acești escroci sunt experți în manipulare și construiesc treptat încrederea, totul cu scopul final de a extrage bani sau de a fura informații personale.

Deși criptomonedele nu sunt cea mai frecvent utilizată metodă de plată în aceste escrocherii, ele reprezintă o pondere substanțială de 34% din totalul pierderilor raportate, conform FTC. Potrivit celui mai recent raport privind criminalitatea din domeniul criptovalutelor 2024 al Chainalysis, ponderea din volumul total al tranzacțiilor cripto asociate cu activități ilicite a scăzut de la 0,42%, în 2022, la doar 0,34% în 2023. Un factor esențial din spatele acestei tendințe este faptul că liderii din industrie, cum ar fi Binance, depun eforturi pentru a preveni și combate escrocheriile prin menținerea unor măsuri puternice de securitate și conformare și prin educarea utilizatorilor cu privire la amenințările comune.

Binance rămâne dedicat asigurării unui mediu cripto sigur, prin colaborarea activă cu agențiile de aplicare a legii din întreaga lume. Echipele specializate ale companiei, formate din peste 70 de membri, au procesat eficient peste 58.000 de cereri în 2023.

În plus, echipa desfășoară sesiuni regulate de instruire pentru personalul de aplicare a legii, oferind informații despre bazele blockchain-ului și aspectele juridice ale cripto-valutelor. În 2023, echipa de instruire a agențiilor de aplicare a legii de la Binance, sprijinită de echipa de investigații, a organizat 120 de sesiuni de instruire, atât online, cât și offline. Aceste inițiative consolidează siguranța platformei Binance pentru utilizatori și investițiile acestora în peisajul cripto în continuă evoluție.