Esential — February 25, 2024 at 8:14 pm

Gospodăriile trec pe acces 5G în reţea fixă

by

Mulţi analişti au sosotit accesul wireless în reţea fixă (FWA) ca fiind una din instanţele cheie de utilizare a tehnologiei 5G. Cel mai nou raport Ericcson ConsumerLab arată clar că gospodăriile preferă internetul de mare viteză şi comoditatea, factori care sprijină adoptarea 5G FWA.

ericsson-fwa-handbook-4th-edition-cover-image-wall-mounted-cpe_web-164351ded3b6d03d2b36f4a2954f2860a98f6fRaportul intitulat Ericsson ConsumerLab report: Capturing the 5G FWA opportunity – A household view acoperă 19 ţări din întreaga lume, reprezentând circa 370 milioane gospodării unde locuiesc peste 1,2 miliarde de oameni, şi vrea să ofere o înţelegere profundă şi diversă a evoluţiei preferinţelor şi percepţiilor consumatorilor legate de FWA ca opţiune de conectivitate.

Printre rezultatele cheie ale raportului se numără acela al trecerii utilizatorilor de servicii către FWA prin comparaţie cu alte tipuri de conectivitate. Nu mai puţin de 7 din 10 gospodării cu 5G FWA au akes acest tip de conectivitate ca să înlocuiască complet tipul de conectivitate folosit anterior. În acelaşi timp, comoditatea a fost evidenţiată ca unul din avantajele cheie ale FWA, respondenţii indicând faptul că FWA depăşeşte ca performanţe soluţiile fixe de conectivitate în termeni de flexibilitate, particularizare şi uşurinţă de instalare.

Ericcson a descoperit cu ajutorul studiului că FWA este actualmente cea mai largă instanţă de utilizare după mobile broadband în termeni de adopţie, numărul de conexiuni de acest tip la nivel mondial fiind prevăzute să crească la peste 330 de milioane până la finele lui 2029 şi generând peste 75 miliarde USD în venituri anuale pentru furnizorii de servicii. De asemenea, respondenţii au arătat o satisfacţie mai mare în folosirea 5G FWA decât a fibrei optice în termeni de experienţă legată de timpi de livrare, condiţii contractuale, calitate a echipamentului şi nivel de cost.

Motivul esenţial de trecere a gospodăriilor la FWA a fost cel legat de nevoia de mare viteză. Cu toate astea, Ericcson avertizează că unul din trei respondenţi consideră că reţeaua fixă este superioară celei mobile în termeni de viteză, ceea ce constituie o barieră în calea adopţiei FWA şi indică o nevoie de asigurare a vitezelor propuse în ofertele FWA.

În gospodăriile care utilizează acum 4G FWA, doi din trei respondenţi au declarat că vor continua să folosească conectivitatea furnizată de FWA şi vor trece la 5G când aceasta va fi disponibilă în zona/regiunea lor. Ericcson susţine că acest lucru indică două aspecte importante: FWA este populară în rândul gospodăriilor, şi 5G este un factor de atracţie pentru menţinerea FWA.