Bizpoint — February 26, 2024 at 9:27 am

Noi planuri UE pentru un univers digital comun

by

Uniunea Europeană consideră că poate stimula crearea unei comunităţi vibrante de inovatori europeni prin stimularea conectivităţii integrate şi a creării de infrastructuri colaborative.

EUÎn acest scop, a fost publicat un document care analizează provocările cu care se confruntă actualmente Europa în implementarea de viitoare reţele de conectivitate şi atingerea unei pieţe digitale unice adevărate, împreună cu un set de acţiuni la nivel naţional şi comunitar menite să îmbunătăţească securitatea şi rezilienţa comunicaţiilor prin cablu submarin.

Intitulat How to master Europe’s digital infrastructure needs?, documentul vorbeşte despre crearea unei reţele colaborative, Connected Collaborative Computing Network (3C Network) pentru stabilirea de infrastructuri şi platforme integrate end-to-end pentru telco cloud şi edge, care ar putea fi folosită la orchestrarea dezvoltării de tehnologii inovatoare şi aplicaţii de inteligenţă artificială pentru diverse instanţe de utilizare. UE crede că o astfel de abordare colaborativă ar putea fi pregătită prin intermediul unor proiecte pilot pe scară largă sau, poate prin intermediul unui nou proiect important de interes comun european în zona continuum computing-ului.

De asemenea, documentul subliniază că este esenţială utilizarea mai bună a sinergiilol dintre iniţiativele existente, cum sunt IPCEI sau Next-Generation Cloud Infrastructure and Services, şi programele de finanţare precum Connecting Europe Facility şi Digital Europe. Totodată, el îndeamnă UE să aducă la împlinire deplină potenţialul pieţei digitale unice pentru operatorii telecom prin luarea de măsuri care să asigure un cadru de funţionare cu adevărat egal, şi prin regândirea obiectivului aplicaţiilor din cadrul actual reglementativ.

Pentru protejarea infrastructurii europene de computing, documentul sfătuieşte UE să stimuleze implementarea de infrastructuri de cablu submarin şi de întărire a securităţii şi rezilienţei acestora. Pentru asta, este sugerat un sistem de guvernanţă comună UE pe termen lung, împreună cu revizuirea instrumentelor disponibile menite fructificării mai bune a investiţiilor private de sprijinire a proiectelor de cablu de interes european.

Comisia Europeană a luat deja mai multe măsuri pentru stimularea tranziţiei reţelelor de conectivitate tradiţionale către infrastructurile viitorului. În octombrie anul trecut, de exemplu, a fost lansat Gigabit Infrastructure Act, pentru care s-a semnat un acord politic la începutul acestei luni. GIA introduce un set de acţiuni de simplificare şi accelerare a instalărilor de reţele de foarte mare capacitate, care reduc povara administrativă şi costurile implementării.