Cloud Computing / Edge — February 28, 2024 at 1:09 pm

9 tendințe cloud pentru 2024, pe piața locală și internațională

by

Apariția Cloud computing a schimbat complet modul în care organizațiile și utilizatorii au acces la cele mai diverse resurse IT. Această revoluție este în plină desfășurare, iar cloud-ul, indiferent de categoria la care ne referim (IAAS, PaaS, SaaS), are încă multiple oportunități de dezvoltare. Atât pe piața globală cât și pe cea locală, observăm apariția unor noi tehnologii și abordări, care fac din cloud computing un mod de lucru tot mai eficient și mai plauzibil pentru orice categorie de utilizatori, indiferent de cerințe sau cunoștințe tehnice.

2024-cloud-computing-trendsAm analizat o serie de articole și rapoarte de industrie publicate la nivel internațional și am sintetizat cele mai relevante tendințe cloud din 2024.

Piața cloud va depăși 1 Trilion USD în 2024

La nivel global, IDC a emis o prognoză care arată că piața de cloud va depăși în premieră valoarea de un Trilion USD în 2024. Pentru piața locală nu avem cifre, însă tendința de creștere este similară. Iată de ce credem aceasta. Programele ca digitalizare IMM pun accent important pe cloud, ceea ce va face ca un număr semnificativ de IMM-uri să facă acest pas în 2024, finanțările fiind deja aprobate pe finalul anului 2023. Nevoia tot mai mare de reziliență și continuitate operațională va determina tot mai multe companii să opteze pentru serviciile de tip „backup as a service” și „disaster recovery as a service”, precum și cloud storage. Al treilea argument, majoritatea companiilor în care infrastructura IT atinge finalul ciclului de viață (servere, sisteme de operare) vor opta pentru hosting virtual și nu pentru achiziția unor echipamente noi. De altfel, vânzările de servere au scăzut cu 20% și în 2023 (date conform Omdia) din motive similare: companiile preferă să închirieze infrastructura IT și nu să cumpere.

AI as a Service (AIaaS) câștigă tot mai mult teren

Odată cu explozia notorietății ChatGPT în 2023, AI as a Service a devenit o categorie de servicii cu mare căutare în rândul utilizatorilor interesați de inovație. Infrastructura cloud are însă un rol esențial în democratizarea accesului la AI. Astfel, companiile IT care doresc să exploateze rapid tehnologiile asociate LLM (large language models) o vor putea face doar din cloud. Atât liderii de piață cât și startup-urile nu mai sunt nevoite să investească în infrastructuri costisitoare pentru a-și pune în producție ofertele de tip AI as a Service, ci le vor putea dezvolta rapid și eficient în medii cloud. Această tendință face AI-ul tot mai accesibil beneficiarilor din România, atât din perspectiva diversității soluțiilor, cât și a costurilor.

Orientare majoră către cloud-hybrid și multi-cloud

Datorită standardizării și dorinței beneficiarilor de evitare a dependenței tehnologice, în 2024 vom vedea tot mai multe abordări de tip cloud hibrid și multi-cloud. Această abordare în dezvoltarea infrastructurilor IT va aduce beneficiarilor un plus de control la nivel de customizare, administrare și securitate și va permite derularea unor scenarii unice. Tot mai multe organizații vor combina serviciile mai multor furnizori de cloud pentru a atinge o flexibilitate și disponibilitate superioare. Infrastructurile hibride sau multi-cloud sunt însă dificil de gestionat și, prin urmare, potrivite pentru organizațiile care au resurse umane calificate.

Continuitatea operațională se mută în cloud

În contextul atacurilor masive de tip ransomware din 2023, majoritatea organizațiilor locale au înțeles că nu este bine să ții toate ouăle în același coș. Pentru că de multe ori hackerii au vizat criptarea datelor din sistemele de producție, existența unui backup funcțional a fost soluția salvatoare. În 2024, tendința de a muta backup-ul în cloud se accentuează, pentru că puține organizații au mai multe sedii potrivite pentru găzduirea sistemelor de backup (infrastructura IT, conexiuni, securitate fizică etc). Conform unei analize a Unitrends, în următorii ani 84% dintre companii își vor păstra datele în cloud.

Serverless Computing

Serverless computing este o abordare care permite dezvoltatorilor să se concentreze doar asupra codului, fără să se preocupe de gestionarea infrastructurii hardware: servere și sisteme de operare. Acest model elimină necesitatea de a provisiona și gestiona manual resursele de calcul. Într-un mediu serverless, furnizorul de servicii cloud gestionează automat scalarea, administrarea și monitorizarea resurselor de calcul, permițând dezvoltatorilor să se concentreze exclusiv pe dezvoltarea aplicațiilor. Conform Global Market Insights piața serverless va avea o creștere medie constantă de aproximativ 27.5% în următorii ani.

Infrastructură cloud pentru procesare în timp real

Tot mai mulți beneficiari doresc să proceseze datele din cloud în timp real, iar furnizorii vor oferi astfel de infrastructuri. Cerințele se aplică cu precădere pentru aplicații de tip analytics, IoT, jocuri interactive sau alte scenarii care necesită răspunsuri imediate. Atingerea acestor obiective implică crearea unei infrastructuri avansate pe întreg ecosistemul: rețea, procesare, virtualizare, dezvoltare aplicații etc., pentru atingerea unei latențe minime sau zero.
Cloud-ul privește către sustenabilitate

Discuțiile despre consumul mare de energie electrică asociat centrelor de date și cloud-ului fac ca interesul pentru sustenabilitate să fie în creștere. Subiectul va fi tot mai des abordat în 2024, iar furnizorii de cloud își vor asuma obiective de reducere a amprentei de carbon prin creșterea eficienței energetice a infrastructurii IT și contractarea unor volume tot mai mari de energie verde. M247 operează un Centru de date ecologic și pune un accent deosebit pe sustenabilitate.

Interes în creștere pentru platformele Kubernetes și Docker

Nevoia unui mod facil de gestionare a proiectelor cloud va face ca adoptarea platformelor Kubernetes și Docker să crească. Docker este o platformă de containerizare care permite împachetarea unei aplicații și a tuturor dependențelor sale într-un container, iar Kubernetes este o platformă open-source pentru orchestrarea containerelor. Aceasta gestionează automat scalarea, implementarea, gestionarea stării aplicațiilor și actualizările într-un mediu distribuit. Cele două tehnologii sunt cel mai adesea utilizate împreună pentru gestionarea, orchestrarea și implementarea aplicațiilor în medii de cloud sau în centre de date.

Automatizare și asistenți virtuali

Cloud-ul nu face excepție de la tendința generală care a cuprins industria, iar adoptarea automatizării și a asistenților virtuali va fi în creștere. Potențialul de automatizare este uriaș în cloud și va contribui la creșterea eficienței echipelor de administrare (infrastructură, rețea, securitate), dar și la simplificarea interacțiunii cu utilizatorii și la apariția unor servicii revoluționare.

Aceste tendințe evidențiază direcțiile în care se dezvoltă tehnologia în domeniul cloud în 2024 și reflectă importanța continuă a inovației, eficienței și sustenabilității în acest domeniu dinamic.  M247 urmează trendințele cloud globale și pune la dispoziția clienților cele mai avansate tehnologii și servicii inovatoare, pentru ca fiecare dintre aceștia să-și ating obiectivele de business specifice.