Evenimente — February 28, 2024 at 3:12 pm

Li Peng, Huawei: 5.5G va debloca și mai mult potențialul rețelelor de telecomunicații și va crea noi oportunități de creștere

by

Huawei a găzduit astăzi, la Mobile World Congress Barcelona 2024, Summit-ul “5G Beyond Growth”, în cadrul căruia Li Peng – Corporate Senior Vice President & President of ICT Sales & Service – a vorbit despre modul în care operatorii pot valorifica în totalitate potențialul comercial al 5G și despre modul în care tehnologia de generație 5.5G va debloca și mai mult potențialul rețelelor și va crea noi oportunități de creștere.

Li Peng - vicepreședinte senior al Huawei & președinte Carrier 5G„5G se află pe calea cea bună în ceea ce privește adopția sa de către companii”, a declarat Li Peng. Tehnologia 5G a început să fie comercializată în anul 2019, iar în ultimii cinci ani, a câștigat 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume. A fost nevoie de nouă ani pentru ca generația anterioară, 4G, să reușească acest lucru. În prezent, 20% dintre abonații globali de telefonie mobilă folosesc 5G. Acești utilizatori generează 30% din întregul trafic mobil și contribuie la 40% din veniturile din serviciile mobile.

Li Peng a explicat: „5.5G va intra în uz comercial în 2024, iar pe măsură ce 5.5G, AI și cloud-ul converg, operatorii vor putea explora potențialul unor noi aplicații și capabilități”.

El a continuat spunând că operatorii din întreaga lume ar trebui să se concentreze pe rețele de înaltă calitate, pe monetizarea multidimensională, pe serviciile emergente și pe inteligența artificială generativă pentru a profita de aceste oportunități.

Rețelele de înaltă calitate sunt încă la baza succesului în afaceri
Utilizatorii de telefonie mobilă s-au dovedit dispuși să cumpere actualizări pentru pachetele lor de telefonie mobilă dacă rețelele sunt de o calitate suficient de ridicată. Prin urmare, se așteaptă ca traficul generat de acești utilizatori să crească în mod semnificativ, permițând operatorilor să maximizeze valoarea traficului. Acest lucru a făcut ca tot mai mulți operatori să își propună obiective strategice care includ construirea de rețele 5G de înaltă calitate.

Unii operatori din Orientul Mijlociu, de exemplu, au implementat deja rețele Massive MIMO, iar experiența optimă oferită de aceste rețele a făcut ca implementarea 5G FWA să fie un succes. În prezent, 5G FWA a conectat aproape 3 milioane de locuințe, ceea ce îl face un motor puternic de creștere a veniturilor pentru operatori.

Monetizarea multidimensională maximizează valoarea fiecărui bit
Peste 20% dintre operatorii 5G de la nivel global au adoptat deja modele de tarifare în funcție de viteză. Un operator din Thailanda, de exemplu, a lansat recent un add-on 5G Boost Mode, care permite abonaților să selecteze diferite niveluri de viteză pentru a răspunde cât mai bine nevoilor lor de utilizare. Acest model a ajutat operatorul să își crească ARPU cu aproximativ 23%. Un alt operator de telefonie chineză a lansat un pachet de uplink garantat pentru a le oferi pasionaților de conținut video experiențe de livestreaming fără probleme și de înaltă definiție. Pachetul a devenit destul de popular și a ajutat operatorul să își crească ARPU cu peste 70%.

Noile servicii emergente permit o creștere durabilă pe termen lung
Noile servicii, precum New Calling, telefoanele în cloud și 3D fără ochelari, capătă din ce în ce mai multă atenție din partea consumatorilor. De exemplu, funcțiile cu valoare adăugată ale New Calling, cum ar fi avatarurile virtuale, devin foarte populare. De asemenea, utilizatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru servicii care oferă o experiență în timp real, cum ar fi ghișeul unic destinate cererilor de despăgubire pentru asigurări auto.

5G a fost adoptat în rândul multor altor industrii. În China, peste 50.000 de cazuri de utilizare a rețelelor 5G private au intrat în uz comercial în peste 50 de industrii. Se așteaptă ca noile capacități ale 5.5G, inclusiv latența deterministă, poziționarea precisă și IoT pasiv, să creeze și mai multe oportunități pentru operatorii de pe piața B2B.

Inteligența artificială generativă va conduce industria de comunicații mobile
Potrivit IDC, livrările globale de telefoane mobile cu inteligență artificială vor ajunge la 170 de milioane în 2024. Aceasta va reprezenta 15% din toate livrările de smartphone-uri. Telefoanele IA de generație următoare vor avea capacități mai puternice de stocare, afișaj și imagistică. Aplicațiile AIGC alimentate de aceste telefoane vor genera sute de miliarde de GB de date și vor crea noi oportunități pentru operatorii de telefonie.