Bizpoint — February 28, 2024 at 12:41 pm

Testare de criptare quantum pe reţele tradiţionale

by

Toshiba şi Orange au efectuat recent un experiment de testare a criptării quantum care poate fi aplicată în reţelele existente de fibră optică. Cele două companii au anunţat că au efectuat o serie de evaluări de livrare de distribuţie cheie quantum (QKD) împreună cu semnalele de date convenţionale de tip dense wavelength division multiplexing (DWDM). Totodată, ele au reuşit o transmisie securizată de date quantum la o viteză de 400Gbps cu criptare QKD într-o reţea de fibră optică de 184 kilometri lungime.

Orange

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conform celor două firme, evaluările de laborator au replicat arhitecturile de reţea, transmisia de date şi schemele de multiplexare folosite în mod curent, arătând astfel că reţelele actuale de date pot fi lesne protejate de atacuri venite din partea computerelor quantice.

QKD foloseşte proprietăţile cuantice ale luminii ca să genereze şi să propage qubiţi folosiţi la stabilirea de chei securizate. Acest fapt oferă protecţie împotriva ameninţărilor cheie de fraudare. Evaluările curente arată că semnalele securizate QKD pot coexista cu transmisiile clasice de date în aceeaşi reţea de fibră optică şi demonstrează modul în care tehnologia QKD poate fi implementată pe reţelele optice existente, alături de servicii de date clasice.

Ca urmare a succesului acestei prime faze de evaluări, cele două firme au declarat că vor derula şi alte experimente care ţintesc la evaluarea implementării QKD într-o arhitectură mai complexă care emulează implementările curente de reţea optică. Cercetătorii au folosit o reţea lungă de 184 de kilometri, constând din trei legături QKD instalate peste secţiuni de reţea standard de fibră optică single-mode şi două noduri, reprezentând o reţea tipic metropolitană de fibră optică.

Fiecare secţiune a reţelei QKD de 184 de kilometri a fost echipată cu sisteme comerciale QKD Toshiba, cu transmisie de date criptate quantum-secure la viteză de 100Gbps încapsulată într-un canal de 400Gbps, reflectând vitezele folosite curent în implementări comerciale.

În cadrul evaluării, au fost testate două tipuri diferite de tehnologie QKD în cadrul sistemului end-to-end. Două secţiuni de 67 de kilometri au folosit tehnologia QKD Long-Distance de la Toshiba, care utilizează două fibre optice pentru transmiterea simultană de semnale clasice şi cuantice, iar o secţiune de 50 de kilometri a folosit tehnologia QKD Multiplexed, tot de la Toshiba, în cadrul căreia canalul cuantic co-propagă semnalele cu canalele de date.